Kiek kainuoja paruošti olimpinį čempioną?

Kas laimės olimpinį auksą, lemia ne tik sportininko talentas, bet ir tai, ką jis dėvi kovodamas dėl apdovanojimo. Svarbiausia apranga bei įranga yra plaukime ir penkiakovėje, kur tinkamas kostiumas ar pistoletas gali lemti skirtumą tarp laimėtojų pakylos ir ketvirtos vietos. Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Gintaras Bartkus pasakoja, kad 50 metrų distancijoje tinkama apranga padeda pagerinti rezultatą 0,3-0,4 sekundės.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Aug 17, 2012, 11:43 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:58 AM

Kadangi apranga nuo šių metų olimpinių žaidynių yra standartizuota, visi sportininkai plaukė su panašia, maždaug 800 – 1000 litų kainuojančia apranga.

„Vienas plaukimo kostiumas yra tinkamas 2–3 startams varžybose, vėliau dalį savo naudingų savybių jis praranda. Rūta Meilutytė į Londono olimpines žaidynes vežėsi tris ar keturis aprangos komplektus“ , - pasakojo G. Bartkus. Pastaraisiais metais plaukikei valstybė skyrė 80 tūkst. litų – iš jų buvo apmokėta mokslo stipendija, atsiskaityta su treneriu, sumokėta už kelialapius ir keliones į varžybas.

Pirštines keičią kas trečią kovą

Penkiems mūsų šalį atstovavusiems boksininkams olimpinis centras skyrė apie 150 tūkst. litų. Pinigai buvo panaudoti kelialapiams į stovyklas ir kelionėms apmokėti. Profesionalaus boksininko pirštinės kainuoja nuo šimto iki keleto šimtų litų, vienos poros pirštinių užtenka maždaug trims profesionalioms kovoms tarptautinėse varžybose.

Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga apgailestavo, kad Lietuvoje esantiems 50 bokso klubų yra skiriama tik apie 300 tūkst. litų per metus, o už tiek pinigų pavyksta tik surengti čempionatus ir padengti papildomas išlaidas, o apie naują inventorių ar remontą boksininkai gali tik pasvajoti.

„Salėms atnaujinti dažnai pinigų nelieka. Įrangą tvarko nebent treneriai savo iniciatyva arba jei randa rėmėjų. Lietuvoje yra tik keli pagal standartus įrengti sporto klubai. Gaila, kad salės tokios. Vaikas atėjęs pažiūri krepšinio salę ir bokso salę ir mato, kad yra didelis skirtumas ir jam iškart numuša norą boksuotis. Gal ateityje tai pasikeis“, - sakė D. Šaluga.

Už taikinį - tūkstantis litų

Sportininkų pasiruošimui prieš Londono žaidynes Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) išmokėjo daugiau nei 4 milijonus litų, dar 3 milijonai  buvo skirti olimpiados laikotarpiu.

Kitose sporto šakose svarbiausia turėti tinkamas pasiruošimo sąlygas. Vienos sporto šakos pinigų trūkumo nejaučia, kitoms padeda rėmėjai.

„Gavome prieš olimpiadą 138 tūkst. litų įrangai. Už tuos pinigus nusipirkome lazerinę šaudymo įrangą. Vien Lauros Asadauskaitės taikinys su kompiuterine programa kainavo 1,5 tūkst. litų“, - pasakojo šiuolaikinės penkiakovės federacijos generalinis sekretorius Viačeslavas Kalininas.

Anot federacijos sekretoriaus, tinkamas penkiakovei pistoletas kainuoja per 2 tūkst. litų, taikinys – per tūkstantį litų, o špagos apie 300 litų. Įranga kainuotų dar brangiau, jei ne rėmėjų pagalba. Į olimpiadą penkiakovininkai vežasi savo ginklus, dėl to problemų oro uostuose nekyla – yra specialus šiam reikalui skirtas protokolas.

Krepšininkus gelbėja rėmėjai

LTOK generalinis sekretorius Vytautas Zubernis pasakojo, kad į pasiruošimo olimpiadai kainą įeina treniruotės ir atrankos varžybos. Jeigu jos vyksta kur nors JAV, Australijoje, Azijoje, tai natūralu, kad brangiau ir kainuoja tokio sportininko paruošimas. Taip pat nėra pigus inventorius – dviračiai, pistoletai, irklavimo įranga.

Krepšiniui labiausiai pasisekė dėl to, kad didžiąją dalį išlaidų jiems padengia rėmėjai. Tiek aprangą, tiek batelius jiems suteikia „Nike“. Jei nebūtų tokios paramos, už pilną aprangos komplektą su batais teiktų pakloti gerokai per tūkstantį litų. Be to, kiekvienam krepšininkui reikia kelių tokių komplektų.

„Taip pat gan brangiai kainuoja maisto papildai, vitaminai, treniruočių apranga“, - kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos vadybininkas Žydrūnas Vilenčikas.

Krepšininkų sportiniai bateliai kainuoja maždaug 500 litų, vasarai gali prireikti trijų porų. Sportiniai marškinėliai ir kelnaitės kainuoja panašiai - vidutiniškai po 400 litų.

Atsiranda ir neplanuotų išlaidų

Pasiruošti šiai olimpiadai buvo skirta 3,6 mln. litų, dar 3 mln. litų dalyvavimui. Dar 0,5 mln. teko krepšininkų pasiruošimui ir dalyvavimui olimpinėms atrankos varžyboms Pietų Amerikoje ir kitas 0,5 mln. - rinktinės pasirengimui ir dalyvavimui Londono olimpiadoje. Šias išlaidas dengė LTOK.

Taip pat nemažai pinigų suryja pati olimpiada: „Sportininkų maitinimą ir apgyvendinimą olimpiadoje apmoka olimpiados organizatoriai, tačiau atsiranda papildomų išlaidų – mums tenka nuomoti video įrangą, kad sportininkai galėtų peržiūrėti savo ir konkurentų pasirodymus, reikia šaldytuvų, medikamentų, maisto papildų“ , - pasakojo V. Zubernis.

Daug pinigų suryja olimpinės delegacijos kelionė į žaidynes – šiemet į Londoną skrido 160 žmonių. Daugiausiai vietų buvo skirta krepšinio rinktinei, nes joje - daugiausia gydytojų, masažuotojų, asistentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.