Elektrinėje žlugusius statybininkus keičia kiti

Ant to paties grėblio nelipsime. Taip sako su uždarymo darbus atominėje elektrinėje vykdančia Vokietijos bendrove „Nukem Technologies” sutarę Visagino statybininkai. Kitos įmonės perspėja: vokiečių skolos kelia grėsmę visam Lietuvos statybų verslo sektoriui.

Panaudoto branduolinio kuro saugykloje Visagine darbų ėmėsi nauja statybos bendrovė, tačiau jie vis tiek stringa.<br>R. Neverbickas
Panaudoto branduolinio kuro saugykloje Visagine darbų ėmėsi nauja statybos bendrovė, tačiau jie vis tiek stringa.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

Aug 20, 2012, 4:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:42 AM

Rusų kapitalo Vokietijos kompanija „Nukem Technologies” Lietuvoje kelia vis didesnes aistras.

Vokiečių samdytos didelės lietuvių bendrovės niekaip negali atgauti joms priklausančių pinigų. Todėl lietuviai įsiskolino dar kitoms bendrovėms.

Grėsmė iškilo dešimtims bendrovių. Taip teigiama perspėjime Vyriausybei, kurio kopiją turi ir „Lietuvos rytas”.

Tačiau su vokiečiais ką tik rankomis sukirtusi dar viena statybų bendrovė „Vilstata” liūdno likimo tikisi išvengti.

Atsakymo dar nesulaukė

Į šalies valdžią prieš mėnesį kreipėsi bankrutuojančios bendrovės „Ranga IV” bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

Panaudoto branduolinio kuro saugyklą stačiusi „Ranga IV” dabar bylinėjasi su vokiečiais dėl skolos. Ieškinys viršija 19 milijonų litų.

Laiške Vyriausybei ir Energetikos ministerijai perspėjama, kad skolų šleifas statybininkams gali tęstis ir toliau, jei Vyriausybė niekaip nereaguos.

„Norime žinoti valdžios poziciją šiuo klausimu, tad laukiame reakcijos. Kol kas atsakymo negavome”, – „Lietuvos rytui” teigė „Rangos IV” bankroto administratorius G. Adomonis.

„Lietuvos ryto” žiniomis, Vyriausybė kol kas neparengė atsakymo.

Sutartis tarp „Nukem Technologies” ir „Rangos IV” dėl darbų atominėje elektrinėje nutraukta dar 2010 m. liepą, tačiau byla dėl skolų tęsiasi iki šiol.

Pinigų laukia ir kiti

Skolų niekaip negali atgauti ir „Rangą IV” pakeitusi bendrovė „Vėtrūna”.

Ši taip pat svarsto kreiptis į teismą dėl vokiečių skolų. „Vėtrūna” sutartį su vokiečiais nutraukė šių metų liepą.

„Vyksta veiksmai, kuriuos reikia atlikti iki teismo”, – „Lietuvos rytui” sakė statybų bendrovės „Vėtrūna” generalinis direktorius Rolandas Baškys.

Milijardinės vertės projektus vykdanti „Nukem Technologies” turėtų su nerimu laukti žinių iš „Vėtrūnos”.

Mat jei jos atstovai kreipsis į teismą, visi darbai Ignalinos atominės elektrinės pašonėje gali įstrigti ilgam. Šįkart – iki galutinio teismo sprendimo.

Apie šią sudėtingą situaciją žino ir uždaromos atominės elektrinės vadovas Žilvinas Jurkšus.

„Žinoma, teismas tokiu atveju gali neleisti vykdyti darbų, kol nebus išsiaiškinta dėl skolos”, – pripažino Ž. Jurkšus.

Statybvietėje žiemą darbai vėl nebus vykdomi, tad darbininkai panaudoto branduolinio kuro saugykloje gali pasirodyti tiktai pavasarį.

„Mums svarbiausia, kad jie pasirodytų kaip įmanoma greičiau”, – sakė Ž. Jurkšus.

Vienus keičia kiti

Praėjusią savaitę „Nukem Technologies” pasirašė sutartį su jau trečia Lietuvos bendrove – „Vilstata”. Pastaroji darbus turėtų perimti iš „Vėtrūnos”.

Ar ši Visagino statybos įmonė nebijo, kad ir ją gali ištikti „Rangos IV” bei „Vėtrūnos” likimas?

„Žinoma, nerimo buvo žinant anksčiau čia dirbusių bendrovių istorijas.

Tačiau mes iškėlėme griežtas sąlygas dėl mokėjimo garantijų. Todėl tikiuosi, kad problemų dėl atsiskaitymo nebus”, – sakė „Vilstatos” generalinis direktorius Osmanas Kacijevas.

Jis patvirtino, kad „Vilstata” sutartį pasirašė tik dėl B2 objekto – kietųjų branduolinių atliekų perdirbimo ir saugojimo komplekso.

Branduolinio kuro saugykla jau beveik baigta, bet „Vilstata” kol kas dėl šio projekto dar nesusitarė su vokiečiais.

Tikisi kito scenarijaus

O. Kacijevas nesutiko atskleisti finansinių detalių. Tačiau, pasak jo, garantijų visiškai pakanka, kad Visagino statybininkai neliktų be pinigų.

„Derybos buvo ilgos. Be to, mes sulaukėme palaikymo iš Europos Sąjungos institucijų. Turime patirties, todėl tikime, kad nepasikartos toks pat scenarijus kaip bendrovėms „Ranga IV” ir „Vėtrūna”, – vylėsi O. Kacijevas.

Tačiau, „Lietuvos ryto” žiniomis, sėkmingos derybos gali būti tik formalumas. Mat bendrovei „Nukem Technologies” reikėjo žūtbūt rasti statybų bendrovę, nes tik tokiu atveju gali tikėtis gauti lėšų tolesniems projektams.

O. Kacijevas tvirtino, kad „Vilstatos” statybininkai B2 objekte darbus pradės jau rugpjūčio pabaigoje. O dėl panaudoto branduolinio kuro saugyklos baigimo kol kas derybos tebevyksta.

Ignalinos atominės elektrinės vadovas Ž. Jurkšus „Lietuvos rytui” sakė negalintis kištis į bendrovių tarpusavio santykius: „Jų kompetencija pasirinkti vieną ar kitą kompaniją. Sąlygos – taip pat ne mūsų reikalas.”

Anot Ž. Jurkšaus, Lietuvai svarbiausia, kad „Nukem Technologies” baigtų pradėtą statyti panaudoto branduolinio kuro saugyklą.

Rusais kliaujasi labiau?

Ar gali būti, kad „Vilstata” užlipo ant to paties grėblio kaip ir kitos statybų bendrovės?

„Nukem Technologies” elgesys, mūsų vertinimu, yra dėsningas, ir jeigu į jį nebus adekvačiai sureaguota, tai gali kartotis ir toliau”, – perspėjo Vyriausybę dėl galimų naujų skolų G. Adomonis.

Laiške teigiama, kad vokiečių kompanijos nuostoliai pernai sudarė 15 mln. eurų, o įsipareigojimai – 33 mln. eurų. „Nukem Technologies” korporacinės komunikacijos direktorė Beate Scheffler „Lietuvos rytui” atsisakė komentuoti finansinius reikalus.

Ignalinos atominės elektrinės vadovas Ž.Jurkšus daugiau vilčių sieja su besikeičiančia „Nukem Technologies” komanda.

„Yra daug pokyčių jų komandoje. Manau, kad nuo šiol projektai bus valdomi tinkamai”, – vylėsi Ž. Jurkšus.

Anksčiau jau skelbta, kad IAE panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos aikštelėje darbuojasi specialistai iš Rusijos branduolinių technologijų kompanijos „Atomstroyexport”. Jiems parūpo, kodėl darbai ir finansavimas nuolat stringa.

Šiai valstybinei Rusijos kompanijai priklauso 100 proc. „Nukem Technologies” akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.