Kaip naudotis šaldytuvu, kad nereiktų kviesti meistro?

Šaldytuvas – daiktas ilgaamžis. Tiesa, jei norite, kad gyvybės jam nepritrūktų dar ilgai, privalote jį tinkamai prižiūrėti. „Snaigės“ specialistai pataria, kaip eksploatuoti šaldytuvą, kad šis veiktų be trukdžių ir džiugintų jūsų šeimą ilgiau nei tai nurodyta garantiniame rašte.

Šaldytuvas – daiktas ilgaamžis. Tiesa, jei norite, kad gyvybės jam nepritrūktų dar ilgai, privalote jį tinkamai prižiūrėti.<br>123rf.
Šaldytuvas – daiktas ilgaamžis. Tiesa, jei norite, kad gyvybės jam nepritrūktų dar ilgai, privalote jį tinkamai prižiūrėti.<br>123rf.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-22 10:51, atnaujinta 2018-03-17 05:54

Šaldytuvo pastatymas

Pirmiausiai prieš įsigyjant šaldytuvą, reikia gerai apsvarstyti jo eksploatacijos vietą. Šaldymo prietaisą gamintojai rekomenduoja statyti sausoje ir vėdinamoje patalpoje.

„Norintiems, kad šaldytuvas tarnautų ilgiau ir be jokių sutrikimų, jo negalima statyti nešildomoje patalpoje ar balkone. Be to, šaldymo prietaisas turėtų būti pastatytas toliau nuo šilumos šaltinių: viryklės, radiatoriaus, tiesioginių saulės spindulių“, - aiškina AB „Snaigė“ rinkodaros vadovė Rūta Petrauskaitė ir priduria, kad pasitaikė keletas atvejų, kai klientai kreipėsi dėl perkaitusio šaldytuvo kompresoriaus.

Žmonės neretai uždengia šaldytuvo ventiliacijos angą arba tarp jo viršaus ir viršuje esančio baldo palieka labai nedidelį atstumą. Tokia šaldytuvo eksploatacija yra neteisinga. Ji gali sukelti kompresoriaus perkaitimą arba nemažą elektros energijos sunaudojimą.

Norėdami išvengti šių pasekmių, būtina tarp šaldymo prietaiso korpuso viršaus ir virš jo esančio baldo palikti ne mažesnį nei 10 centimetrų atstumą bei užtikrinti gerą oro cirkuliaciją aplink šaldytuvą.

„Jei nusprendėte šaldytuvą statyti kampe, būtina tarp jo ir sienos palikti mažiausiai centimetro atstumą – būtent toks atstumas reikalingas norint šaldiklio kameros dureles be vargo atidaryti tiek, kad būtų galima ištraukti sušaldytų produktų stalčių“, - tvirtina specialistė.

Ne mažiau svarbu, pažymi „Snaigė“ rinkodaros direktorė, šaldytuvą pastatyti ant lygaus paviršiaus: „Vartotojai skundžiasi dėl triukšmingo prietaiso darbo, o padidėjęs triukšmingumas – kreivai stovinčio šaldytuvo pasekmė.“

Prietaiso aukštį galima reguliuoti sukant šaldytuvo kojeles. Sukant pagal laikrodžio rodyklę, prietaiso priekis pakyla į viršų, sukant prieš laikrodžio rodyklę, leidžiasi žemyn. Verta žinoti, kad šaldytuvui stovint vos pasvirus atgal, jo durys užsidaro pačios.

Temperatūros reguliavimas

Kita problema, su kuria susiduria netinkamai šaldytuvą eksploatuojantys žmonės, yra temperatūros pokyčiai šaldytuvo kameroje. Klaidingai manoma, kad šiuos pokyčius lemia gedimas šaldymo įrangoje.

Bendrovės „Snaigė“ patirtis rodo, kad dažniausiai temperatūra šaldytuvo kameroje kinta dėl aplinkos temperatūros, į jį talpinamo maisto produktų kiekio ir per dažnai atidarinėjamų šaldytuvo durų arba paliekamų atidarytų šaldytuvo durų.

Pavyzdžiui, jei šaldytuvas pastatytas vėsioje patalpoje, šaldymo prietaisas šaldo mažiau, todėl pakyla temperatūra šaldytuve. Šiuo atveju, šaldytuvo savininkas paprasčiausiai turėtų termoreguliatoriaus ratuku nustatyti mažesnę temperatūrą.

Norintiems išvengti temperatūros šaldytuvo kameroje svyravimų patariama šaldymo prietaisą statyti toliau nuo šilumos šaltinių. Maisto produktus reikėtų dėti į šaldytuvą ne aukštesnės nei aplinka temperatūros.

Nepalikite atvirų šaldytuvo durų. O jei jau reikia, šaldytuvo duris palikite atviras tik tiek laiko, kiek užtrunkama paimant ar įdedant reikalingus maisto produktus iš ar į šaldytuvą.

Ką dėti į šaldytuvą?

Kitas svarbus, žmonių dažnai ignoruojamas veiksnys – į šaldytuvą dedamo maisto temperatūra: būtina maistą atvėsinti iki kambario temperatūros – negalima dėti karštų maisto produktų, ką tik virusių skysčių.

Panašios taisyklės galioja ir maisto produktų šaldymui šaldiklio kameroje. Į ją siūloma nedėti ne tik aukštesnės nei kambario temperatūros maisto produktų bei griežtai laikytis sušaldyto maisto galiojimo laiko, nurodyto ant pakuotės.

Sušaldytą žuvį ir dešrą šaldiklio kameroje galima saugoti ne ilgiau nei 6 mėnesius, sūrį, paukštieną, kiaulieną ir avieną – ne ilgiau nei 8 mėnesius, jautieną, vaisius ir daržoves – ne ilgiau nei 12 mėnesių.

Taip pat į šaldiklį nerekomenduojama dėti nesupakuotų maisto produktų – jie prišąla prie šaldiklio kameros paviršiaus, o tokį produktą tenka plėšte plėšti nuo paviršiaus. Taip galima sugadinti ne tik maisto atsargas, bet ir patį prietaisą.

Be to, šaldant nesupakuotą produktą nukenčia jo maistinė vertė, nes paviršiuje kondensuojasi jo drėgmė arba viršus apdžiūsta, nes drėgmė išgarinama.

Nerekomenduojama dėti šviežiai šaldomo maisto prie jau sušalusių maisto produktų – pakyla jau sušaldytų produktų temperatūra, todėl nukenčia jau sušaldytų produktų maistinė vertė.

Ką svarbu žinoti?

Norintiems ilgai ir be jokių problemų naudotis šaldytuvais, o taip pat džiaugtis jų teikiama neįkainojama pagalba buityje, bendrovės „Snaigė“ rinkodaros vadovė siūlo atkreipti dėmesį į dar keletą praktiškų patarimų.

Specifinį kvapą turinčius maisto produktus – šviežią žuvį, žąsų kepenėlių paštetą, sūrį – šaldytuve laikykite sandariai uždengtus.

Išjungus šaldytuvą ilgesniam laikui, jo dureles palikite praviras. Taip daryti rekomenduojama, kad neatsirastų pašalinis ar nemalonus kvapas, pavyzdžiui, nuo užsilikusios drėgmės.

Ne rečiau kaip kartą per metus nuvalykite dulkes, susikaupusias ant užpakalinės šaldymo prietaiso korpuso dalies, kondensatoriaus ir kompresoriaus. Valymui patariama naudoti minkštą šepetį, elektrostatines servetėles ar dulkių siurblį.

Norint pasirūpinti prietaiso ilgaamžiškumu, negalima ant šaldytuvo dėti kitokių elektrinių prietaisų, tarkim, mikrobangų krosnelės ar gėlių vazonų. Juos laistant į prietaisą netyčia gali patekti vanduo bei sukelti gaisrą ar sudėtingą prietaiso gedimą.

Persikreipus durims, pažeidžiamas šaldytuvo sandarumas, todėl greičiau prišąla šaldiklio kamera, šaldytuve temperatūra būna aukštesne nei nustatyta, padidėja drėgnumas. Šaldytuvo kompresorius ilgiau be pertraukos dirba – kyla grėsmė jam perkaisti, sunaudojama žymiai daugiau elektros energijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.