Darbo ginčams spręsti – naujos komisijos (papildyta)

Nuo 2013 metų besiginčijantys darbdaviai ir darbuotojai turės naują būdą išspręsti savo nesutarimams - siekiant užtikrinti efektyvesnį darbo ginčų sprendimą steigiamas privalomas ikiteisminis organas - Darbo ginčų komisijos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 13, 2012, 11:47 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:24 PM

Šios komisijos veiks prie Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių, bus sudaromos iš darbdavių, darbuotojų atstovų bei Valstybinės darbo inspekcijos specialisto.

Kaip ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, šis sprendimas priimtas, remiantis ir darbo teisės specialistų, ir socialinių partnerių siūlymais. 

„Vienu šūviu nušausime tris zuikius: pirma, darbo ginčai bus nagrinėjami efektyviau, greičiau, tad žmonės nevengs kreiptis, nes sužinojęs, kad turi kreiptis į teismą, kaip žinoma, ne vienas tiesiog atsisako mėginimo rasti teisybę. Antra, sumažinsime teismų darbo krūvį. Trečia, procese aktyviai dalyvaus profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai, tačiau tai nebus tos konkrečios įmonės ar įstaigos darbuotojai, taigi jie nebus tiesiogiai suinteresuoti“, - teigė D. Jankauskas. 

Darbo ginčų komisijos veiks nuolat prie Valstybinės darbo inspekcijos teritorinių skyrių. Darbo ginčų komisijos bus sudaromos iš trijų narių - darbo ginčų komisijos pirmininko bei darbuotojų ir darbdavių atstovų.

Darbo ginčų komisijos narius tvirtins ir keis vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius, komisijos narių dalyvavimas darbo ginčų posėdžiuose bus privalomas.

Darbo ginčai turės būti išspręsti ne ilgiau kaip per mėnesį. Jei šios Darbo ginčų komisijos sprendimas netenkins ginčo šalių, jos galės savo iniciatyva kreiptis į teismą.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) vadovo Viliaus Mačiulaičio teigimu, 70 proc. visų gaunamų skundų yra susiję su individualiais darbo ginčais. Didžioji dauguma iš visų konstatuotų darbo ginčų kyla, kai darbdavys neatsiskaito su atleistu iš darbo darbuotoju jo paskutinę darbo dieną, nesumoka darbo užmokesčio, kompensacijos už nepanaudotas atostogas, išeitinės išmokos. VDI duomenimis, 2008-2009 metais skundų skaičius siekė dešimtis tūkstančių, o pernai - 4-6 tūkst. Prognozuojama, kad, komisijoms pradėjus veikti, šis skaičius dar išaugs. 

„Manau, kad tie visi žmonės, kurie ateina į Darbo inspekciją, jie nenuėjo į teismą. Pasiūlytas administracinis darbo ginčų sprendimo modelis yra įprastas ir kai kuriose kitose Europos valstybėse. Jis leidžia valstybei greitą ir patogią administracinę paslaugą - padėti sutaikyti darbo ginčo šalis“, - sakė V. Mačiulaitis.

Darbo inspekcijai tai papildomai kainuos 880 tūkst. litų. Šios lėšos numatytos kitų metų valstybės biudžete. Komisijos pradės veikti nuo 2013 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.