Nekilnojamojo turto kainas koreguoja artėjantis šildymo sezonas

10-15 proc. Maždaug tiek per šiuos metus Vilniuje atpigo butai senos statybos namuose. Kita vertus, ekspertai tvirtina, kad butai kai kuriuose naujos statybos projektuose brangsta.

Tokiuose namuose, kur šildymo sąskaitos jau pernai buvo rekordinės, butai pinga.<br>J. Stacevičius
Tokiuose namuose, kur šildymo sąskaitos jau pernai buvo rekordinės, butai pinga.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Sep 19, 2012, 1:26 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:56 PM

Labiausiai pinga būstai tuose senuose daugiabučiuose, kur gyventojų laukia rekordinės sąskaitos už šildymą. O šildymo sąskaitomis prieš įsigydami butą pirkėjai pasidomi visada. Todėl prieš artėjantį, kaip skelbiama, rekordiškai brangų šildymo sezoną kiaurų būstų kainos krenta.

„Remiantis „Registrų centro“ ir mūsų agentūroje įvykusių būsto pardavimo sandorių duomenimis, nuo metų pradžios butai senos statybos namuose atpigo apie 15 procentų. Viena – kaina, už kurią žmogus būstą nori parduoti, kita – kaina, už kurią būstas sulaukia susidomėjimo“, - sakė „Re/ Max Apex“ brokeris Aivaras Ivaškevičius.

Jo pateiktais duomenimis, Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose - Justiniškėse, Fabijoniškėse, Šeškinėje šių metų pirmąjį ketvirtį vieno kambario butai kainavo 135 tūkst. litų, o trečiąjį šių metų ketvirtį – 105-115 tūkst. litų. Dviejų kambarių buto kaina metų pradžioje siekė 150-155 tūkst. litų, o artėjant rudeniui – 135-140 tūkst. litų. Trijų kambarių butai kainavo 175-180tūkst.  litų, o dabar kaina nukrito iki 145-160 tūkst. litų.

„Manau, kad tai lėmė tiek praėjusio šildymo sezono sąskaitos, tiek kalbos apie artėjantį šį šildymo sezoną. Žmonės jaučia, kad nebegali išsimokėti už šildymą, todėl, pavyzdžiui, parduoda trijų kambarių butą ir perka mažesnį, bet taupesnį.

Tikėtina, kad kainos artėjant šildymo sezonui ir toliau kris, nes tokių butų pasiūla didelė, žmones veikia žinios apie dar didesnes šildymo kainas, todėl tokius butus nori parduoti pirmiausia.

Jau dabar yra butų, už kuriuos savininkai prašo mažiau nei vidutinės kainos birželio-rugpjūčio mėnesiais“, - sakė A. Ivaškevičius.

Sąskaitas tikrina visi

Nekilnojamojo turto agentūra „Ober Haus“ kiekvieną mėnesį pateikia būsto kainų indeksą, kuris parodo, kaip kinta būsto kainos. Šis indeksas jau dvejus metus išlieka stabilus ir mėnesiniai svyravimai nesiekia nė vieno procento.

„Indeksas atspindi bendrą situaciją visoje būsto rinkoje ir ji yra stabili. Tačiau skirtingų rinkos segmentų tendencijos gali skirtis. Pavyzdžiui, žinau naujos statybos projektų, kur per pirmąjį šių metų pusmetį kainos išaugo 10 procentų.

Kiekvieną atvejį, kiekvieną namą, kiekvieną butą turime žiūrėti atskirai ir įvertinti, kas daro įtaką jo kainai.

Galiu patvirtinti, kad butai senos statybos namuose, kur šildymo sąskaitos didelės, iš tiesų šiemet atpigo iki 10 procentų“, - sakė „Ober Haus“ Būsto departamento vadovas Remigijus Pleteras.

Tačiau jis nelinkęs į vieną krūvą suplakti visų senos statybos butų. Mat ir nerenovuotuose iš pažiūros panašiuose namuose šildymo kainos gali skirtis dvigubai, nes viename name šildymo sistemos prižiūrimos ūkiškai, kitose šildymo magistralės apleistos, o šilumos punktai seni ir neefektyvūs.

„Dabar pirkėjai prieš įsigydami būstą šildymo sąskaitas patikrina visada“, - pabrėžė R. Pleteras.

Anot jo, įtakos būsto rinkai turi ir kalbos apie renovaciją.

„Bankai vėl teikia būsto paskolas. Dauguma žmonių būstus perka su paskolomis - reiškia, kad tai dirbantys žmonės, turintys stabilias pajamas. Jie greičiausiai nesibaido renovacijos ir turėtų galimybių atidėti papildomai pinigų namui atnaujinti.

Jeigu parduodamas butas name, kurį rengiamasi renovuoti, jam pirkėją surasti lengviau, nors kaina lieka ta pati“, - mano R. Pleteras.

Domisi renovuotais būstais

Rudens sezono pradžia optimistiškai nuteikė Panevėžio nekilnojamojo turto rinkos dalyvius. Nekilnojamojo turto agentūra „Viktauga“ teigia, kad rudenį suaktyvėjo nekilnojamojo turto rinka ir pirkėjai ieško ekonomiškų, nebrangiai šildymo sezonu išlaikomų būstų.

„Artėjant šildymo sezonui žmonės ieško ekonomiškų naujos statybos nedidelių 100-150 kv. m namų arba butų renovuotame name. Pagrindinis reikalavimas - kuo mažesnės sąskaitos už šildymą“, - teigė bendrovės „Viktauga“ direktorius Mindaugas Vidzėnas.

Anot jo, žmonės gal pirktų ir naujos statybos ekonomiškų ir nedidelių butų, tačiau ši rinka Panevėžyje nedidelė, todėl išaugo butų kainos renovuotuose namuose, nes miestas - daugiabučių namų modernizavimo programos lyderis.

„Panevėžiečiai yra aktyviausi modernizavimo programos dalyviai. Čia jau renovuota apie 140 daugiabučių. Todėl butai atnaujintame name net 10-15 tūkst. litų brangesni nei neatnaujintame“, - sakė M. Vidzėnas.

Butai gali dar pigti 

Paklausą akivaizdžiai viršijanti senesnės statybos butų pasiūla, trečiąjį ketvirtį lėmė bendro būsto kainų indekso smukimą, trečiadienį pranešė „Registrų centras“, pateikęs preliminarų III ketvirčio būsto kainų indeksą.

Didesnėje šalies dalyje brangusių naujos statybos butų nepakako atsverti Lietuvoje vyraujančias būsto kainų mažėjimo tendencijas, rodo „Registrų centro“ duomenys.

Trečiąjį šių metų ketvirtį Vilniaus mieste parduotų senesnės statybos butų vidutinė kaina, preliminariais duomenimis, siekė vidutiniškai 3630 Lt/ kv. m ir buvo 1 proc. mažesnė nei antrąjį ketvirtį. Palyginti su šių metų balandžio-birželio mėnesiais, naujos statybos butų vidutinė kaina sostinėje per pastaruosius tris mėnesius smuko 1,6 proc. iki 4570 Lt/kv. m.

„Registrų centro“ ekspertų vertinimu, tokia padėtis, kai sudaromų būsto pirkimo-pardavimo sandorių skaičius išlieka didelis, o kainų lygis tuo pat metu smunka, liudija, kad pasiūla yra didesnė nei paklausa ir dėl to būstai gali dar pigti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.