Sąlygos renovuoti daugiabučius bus lankstesnės

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtam įstatymo pataisų projektui, kuriuo sudaromos lankstesnės sąlygos seniems daugiabučiams renovuoti. Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo projektą dar turės apsvarstyti Seimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2012, 4:18 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:51 PM

Jeigu Seimas priims šias pataisas, atsiras galimybė sudaryti sutartis su bankais, kad lengvatiniai kreditai daugiabučiams renovuoti būtų teikiami ne tik butų ir kitų patalpų savininkų vardu, bet ir bendrojo naudojimo objektų valdytojo, veikiančio butų ir kitų patalpų savininkų naudai, vardu, taip pat savivaldybių paskirtiems fiziniams ar juridiniams asmenims, įgyvendinantiems savivaldybių patvirtintas programas.

Šiuo metu tokių galimybių nėra ir tai riboja renovacijos plėtrą, kadangi daugeliu atveju daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkams, pageidaujantiems renovuoti savo namus, nepatrauklu lėšas projektui skolintis savo vardu ir tapti bankų skolininkais.

Butų ir kitų patalpų savininkai, priimdami sprendimą atnaujinti savo daugiabutį namą, galėtų pasirinkti vieną iš trijų galimybių. Pirmoji – lengvatinio kredito sutartį sudaro bendrojo naudojimo objektų valdytojas butų ir kitų patalpų savininkų vardu. Tokiu atveju šie savininkai tiesiogiai prisiima kreditinius įsipareigojimus ir yra atsakingi už kredito grąžinimą jį suteikusiam bankui.

Antroji galimybė – lengvatinio kredito sutartį sudaro bendrojo naudojimo objektų valdytojas savo vardu, veikdamas butų ir kitų patalpų savininkų gyventojų naudai. Šiuo atveju kredito sutarties šalis yra ne butų ir kitų patalpų savininkai, o bendrojo naudojimo objektų valdytojas, kuris turi grąžinti kreditą jį suteikusiam bankui, o butų ir kitų patalpų savininkai šiam valdytojui periodiškai moka mėnesines įmokas už atliktus modernizavimo darbus.

Trečioji galimybė – įgyvendinti modernizavimo projektą pavedama savivaldybės įsteigtam pelno nesiekiančiam ar konkurso tvarka paskirtam fiziniam ar juridiniam asmeniui, veikiančiam butų ir kitų patalpų savininkų naudai, kuris užtikrina ir tokių darbų finansavimą – savo vardu paimdamas lengvatinį kreditą. Tokiu atveju kredito sutarties šalis taip pat yra ne butų ir kitų patalpų savininkai, o savivaldybės paskirtas asmuo, kuris turi grąžinti kreditą jį suteikusiam bankui, o butų ir kitų patalpų savininkai įsipareigoja periodiškai mokėti šiam asmeniui mėnesines įmokas už atliktus modernizavimo darbus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.