Nustatė, kada dėl remonto nereikės rengti detaliojo plano

Detaliųjų planų nereikės, jeigu remontuojant statinius nebus keičiamas žemės sklypo naudojimo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf

2012-09-20 17:11, atnaujinta 2018-03-16 16:19

Taip pat detaliųjų planų nereikės, jeigu nebus keičiamas detaliajame plane nustatytas žemės sklypo tvarkymo ir naudojimo režimas, taip pat kai nedidinamas esamų sodybų, vieno ar dviejų butų gyvenamųjų namų ir jų priklausinių statybos žemės sklypuose leistinas pastatų aukštis ir užstatymo tankumas.

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamas Teritorijų planavimo įstatymo pataisas. Pataisos įsigalios, kai jas pasirašys prezidentė.

„2010 metais taisydami įstatymą turėjome mintį, kad tuose sklypuose, tose teritorijose, kuriuose nesikeičia esama situacija - jeigu žmogus turi gyvenamąjį namą ir nori pasiremontuoti - įsirengti mansardą, pavyzdžiui, bet nekeičia statinio aukščio ir neužstato didesnio ploto sklype, tas žmogus, nekeisdamas esamos padėties, galėtų visus darbus atlikti nerengdamas detalaus plano. Iki 2009 metų tokių planų reikėjo, jeigu buvo bet kokia rekonstrukcija ar modernizavimas,“ - aiškino Aplinkos apsaugos komiteto narys „tvarkietis“ Almantas Petkus.

Tačiau parlamentarų planus sujaukė teisminė praktika, nes atsirado įstatymo taikymo interpretacijų, kaip elgtis, jeigu nėra reglamentuota, kaip per rekonstrukcijas gali būti keičiamas statinys, kai jam negalioja jokie specialieji planai arba juose nėra nustatyti maksimalūs reikalavimai, pavyzdžiui, dėl aukščio ar ploto arba kiti.

„Teismai ėmė reikalauti, kad kai nėra to reglamentavimo, jis privalo būti nustatytas - reiškia reikės rengti specialųjį planą, dalį bendrojo arba detalųjį planą“, - sakė A.Petkus.

Seimas taip pat leido detaliųjų planų nerengti statant nesudėtingus ar neypatingus inžinerinius statinius, kuriems aptarnauti reikalingas ne didesnis kaip 1 aro žemės plotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.