4 bokalai alaus už litą, arba pigiausios šalys pašėlti

Kelionė per naktinius klubus penktadienio vakarą yra brangus malonumas, o jei dar esi alkoholinių gėrimų mėgėjas... Lietuviams krapštant pinigus ir dejuojant, kad už vieno vakaro linksmybes reikia pakloti daugiau nei už visos savaitės maistą, kai kurių šalių gyventojai gali šėlti už centus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 21, 2012, 10:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:49 PM

Svetainė businessinsider.com, remdamasi Pasaulinės sveikatos organizacijos ir Jungtinių Tautų atliktais tyrimais, sudarė sąrašą šalių, kuriose vidutinė alkoholio – vyno ir alaus – kaina yra mažiausia.

Tiesa, tarp pigaus alkoholio ir gerų linksmybių lygybės ženklo dėti nepatartina – dėl prastos ekonominės padėties daugumoje į sąrašą patekusių šalių naktinio klubo nepavyktų rasti net didesniuose miestuose.

Visos tekste minimos kainos pateikiamos litais, kalbant apie bokalą alaus galvoje turima 0,5 litro, o butelis vyno – 0,75 litro.

Rusija. Savaime suprantama, kad tokio klimato valstybėje norisi sušilti. Kadangi rusiškus daugiabučius taip pat, kaip ir lietuviškus, košia vėjai, belieka skęsti šiltame alkoholio liūne. Bokalas alaus Rusijoje kainuoja 1,2 lito, butelis vyno – 6 litus, o už nacionalinio gėrimo - naminės butelį tereikia sumokėti 2,5 lito. 

Bisau Gvinėja (Vakarų Afrika). Šioje šalyje bokalas alaus kainuoja 80 centų, o butelis vyno – 1 litą 26 centus. Bisau Gvinėją dar galima „pagirti“ už tai, kad joje ne tik teka pigaus alkoholio upės – viena iš mažiausių Afrikos valstybių yra ir viena iš didžiausių kokaino tiekėjų Europai.

Šri Lanka (Azija). Nors bokalas alaus čia kainuoja tik 97 centus, vyno mėgėjai gali nusivilti – šioje netoli Indijos esančioje saloje butelis vyno kainuoja per 20 litų. Tačiau dėl vyno kainų vietiniai pernelyg nesijaudina, nes turi gėrimą „kassipu“, kuris garsus tuo, kad tinka ne tik gurkšnoti, bet ir naudoti kaip degalus automobiliams...

Kazachstanas (Vidurio Azija). Garsiojo Borato gimtinėje bokalas alaus kainuoja 2,5 lito, o butelis vyno – beveik 4 litus. Tačiau šalis į šį sąrašą pateko ne tik dėl to – tarp keliautojų sklinda kalbos, kad nuošaliose Kazachstano vietovėse degtinė yra pigesnė už vandenį buteliuose. 

Eritrėja (Rytų Afrika). Jei dėl pigaus alkoholio esi pasirengęs atsisveikinti su spaudos laisve, Eritrėja skirta kaip tik tau. Ši šalis tarptautinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ 2009 metais buvo paskelbta kaip labiausiai žodžio laisvę varžanti valstybė – ji pasirodė blogiau net už Iraną, Kubą ir Šiaurės Korėją. Alaus bokalas čia kainuoja 1,2 lito, o butelis vyno - 4,2 lito.

Rumunija (Rytų Europa). Ši valstybė, kaip ir jos kaimynės, garsėjo senomis vyndarystės tradicijomis. Taip pat ir šio gėrimo kiekiais. Tačiau kaip negersi, jei butelis vyno kainuoja vos 4 litus, o bokalas alaus – 80 centų.

Pietų Afrikos Respublika. Viena turtingiausių Afrikos valstybių taip pat gali pasigirti mažomis alkoholio kainomis – alaus bokalas šioje šalyje kainuoja litą, o butelis vyno – 2,5 lito. Tačiau gali būti, kad šioje šalyje mėgavimasis alkoholiu greitai baigsis: šalies vyriausybė nutarė apriboti alkoholio reklamą ir uždrausti gerti bent jau vairuojant (vairavimo metu, o ne apskritai vairuoti išgėrus).

Namibijoje (pietvakarių Afrika) pardavinėjamas pats pigiausias alus visame pasaulyje – 26 centai už alaus bokalą, o ir vyno kainos nesikandžioja – 2,2 lito už butelį, tačiau alkoholio vartojimą riboja drakoniški įstatymai: Namibijoje alkoholio negalima įsigyti po 17 val., o sekmadieniais tai išvis uždrausta. 

Bulgarija (pietryčių Europa). Ši šalis mini net Nacionalinę vyno dieną. Žinoma, per šią šventę vynas (3,1 lito už butelį) liejasi laisvai. Tuo tarpu alus Bulgarijoje kainuoja 55 centus už bokalą.

Ekvadoras (Pietų Amerika). Nors Ekvadore vartoti alkoholį leidžiama tik nuo 18 metų, ir pareigūnai, ir pardavėjai į tai žiūri pro pirštus. Butelis vyno šioje šalyje kainuoja 1,3 lito, o bokalas alaus – 87 centus.

Kinija (Azija), nors ir yra pašėlusiai greitai ekonomiškai auganti valstybė, vis dar turi gausybę nuošalių ir ekonomiškai silpnų provincijų, kurios „numuša“ bendrą šalies alkoholio kainą. Alaus bokalas Kinijoje kainuoja 1,5 lito, o butelis ryžių vyno – vos vieną litą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.