Pieno produktų brangimo banga ritasi ir į Lietuvą

Užsienio valstybėse pastaraisiais mėnesiais ėmė brangti pienas ir jo produktai. Ši banga netrukus atsiris ir iki Lietuvos: perdirbėjai jau kilstelėjo pieno supirkimo kainas, todėl netrukus jos bus perrašytos ir maisto parduotuvių lentynose.

Perdirbėjai ūkininkams už pieną žada atseikėti vis daugiau, tačiau galiausiai už viską sumokės valgytojai.<br>M. Patašius
Perdirbėjai ūkininkams už pieną žada atseikėti vis daugiau, tačiau galiausiai už viską sumokės valgytojai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas")

Oct 10, 2012, 11:40 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:31 AM

Karves laikantys ūkininkai nuo kovo iki rudens rovėsi plaukus dėl žemų pieno supirkimo kainų. Bet pagaliau atėjo šventė ir jiems.

Vasarą perdirbėjai už pieno kilogramą vidutiniškai mokėjo 0,76 lito. Tai bazinė kaina – be priedų už riebumą ir baltymingumą. Ji maždaug 15 proc. mažesnė negu prieš metus. Tik rugpjūčio pabaigoje perdirbėjai ėmė atseikėti vis dosniau.

Itin pabrango pašarai

„Pieno supirkimo kainos bent jau pajudėjo iš mirties taško.

Vidurvasarį bazinė kaina buvo nusmukusi iki 0,77 cento už kilogramą.

Tačiau pastaruoju metu ji pagaliau ėmė kilti ir persirito per 0,85 lito”, – sakė Kelmės rajone ūkininkaujantis Liudvikas Janušauskas.

Perskaičiavus bazinę pieno kainą į realią – tą užmokestį, kurį ūkininkai gauna į rankas, spalio mėnesį ji turėtų suktis apie 1,1 lito už kilogramą.

L. Janušausko ūkyje melžiama apie 270 karvių, per dieną „Pieno žvaigždėms” jis parduoda apie 7 tonas pieno. Nors kiekis nemenkas, šie metai, pasak ūkininko, yra ypač sunkūs.

Ne tik dėl to, kad pienas iki šiol buvo superkamas pusvelčiui: taip būta ir 2009-aisiais. Tačiau šįmet ypač brangiai tenka mokėti už pašarus.

„Kone 70 proc. pabrango sojų rupiniai, rapsų išspaudos – taip pat. Grūdų pašarams neužsiauginame, tenka juos pirkti. Todėl sunku sudurti galą su galu”, – skundėsi L. Janušauskas.

Sunkmetis neatsitraukė

„Vasarą už pieno kilogramą gaudavome 0,72, pastaruoju metu – 0,78 lito. Tačiau sunkmečiui galo dar nematyti.

Juk kainos buvo nusiritusios net 21 centu už kilogramą, o dabar pakilo vos 6 centais”, – skaičiavo Panevėžio rajone, Išlaužų kaime, ūkininkaujantis Algis Kisielis.

Tą patį kalbėjo ir Voniškių žemės ūkio bendrovei (Šakių rajonas) priklausančių fermų vadovė Aldona Jakštienė.

„Pieno gamyba vis dar nuostolinga. Pašarų prieš rugiapjūtę apskritai buvo neįmanoma įpirkti.

Supirkimo kainos kaip pradėjo ristis žemyn – kone po penketą centų už kilogramą kas mėnesį, taip ir nesustojo”, – sakė A.Jakštienė.

Bendrovė pieną parduoda Lukšių pieninės filialui Jurbarke. Kol kas ją pasiekė ne sutartys, o tik pažadas, kad už pieną, parduotą rugsėjo viduryje, pagaliau bus sumokėta brangiau.

Kainos tikrai kils

Užsienyje pieno produktų kainos jau ropščiasi aukštyn. Tai anksčiau ar vėliau nutiks ir Lietuvoje, nors prekybininkai apie tai dar kalba nenoriai.

Pasak „Maxima” atstovės Olgos Malaškevičienės, šio tinklo parduotuvėse pieno ir jo produktų kainos artimiausiu metu neturėtų keistis.

„Kol kas neturime informacijos apie tiekėjų planuojamas keisti pieno ir jo produktų kainas”, – patikino ir „Iki” atstovas Valdas Lopeta.

Tačiau ir „Rimi”, ir „Norfa” jau yra sulaukusios žinios iš keleto gamintojų, kad dėl brangstančios žaliavos pakils ir kai kurių pieno produktų kainos.

„Kiek ir kurių gaminių kainos keisis, mes dar nežinome. Tačiau bent keletą artimiausių savaičių permainų pieno produktų lentynose dar nebus”, – sakė „Rimi” atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

„Deramės su keletu tiekėjų”, – paaiškino „Norfos” atstovas Darius Ryliškis.

Pasak jo, kai kurie pieno produktai pabrangs, tačiau vis tiek parduotuvių lentynose bus tokių gaminių, kurių kainos išliks nepakitusios.

Sąlygas lemia eksportas

Pasak pieno perdirbimo įmonės „Pieno žvaigždės” atstovės Virginijos Žygienės, rugpjūčio mėnesį pieno supirkimo kaina iš tiesų pradėjo kilti.

Su ūkininkais jau pasirašytos sutartys, pagal kurias nuo spalio mėnesio už pieną bus mokama dar brangiau.

„Eksportuojame per 50 proc. pagamintų pieno produktų, todėl esame priklausomi nuo prekybos tendencijų užsienyje. Po metus tvyrojusios įtampos ten pieno produktai pradėjo brangti”, – sakė V.Žygienė.

Didžiausią pieno gaminių savikainos dalį – apie 60 proc. – sudaro žaliavos kaina.

„Kas parduoda, tam atrodo per pigu, kas perka, tam visuomet per brangu”, – įmonės „Rokiškio pienas” vadovo Daliaus Trumpos nuomone, bent stambieji ūkininkai Lietuvoje nėra skriaudžiami.

Pasak jo, už pieną visos perdirbimo įmonės Lietuvoje ūkininkams, kurie per dieną parduoda daugiau nei toną pieno, moka tiek pat kiek Vakaruose.

„Derybos dėl pieno supirkimo kainų su ūkininkais vyksta nuolat.

Kuo arčiau žiema, tuo daugiau jiems tenka mokėti už pieną. Tad ir spalį pienas bus superkamas brangiau nei rugsėjį”, – neslėpė D. Trumpa.

Kaupia atsargas

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, rugpjūtį iš penkių didžiųjų pieno perdirbimo įmonių natūralų pieną (be priedų ar nuoskaitų) brangiausiai supirko „Pieno žvaigždės” – vidutiniškai po 0,815 lito už kilogramą.

Iš visų supirkėjų, kurių Lietuvoje yra 71, brangiausiai už pieną mokėjo Bagaslaviškio pieninė, vidutiniškai – 1,064 lito už kilogramą.

Žemės ūkio informacijos centro duomenimis, šįmet rugpjūtį, palyginti su 2011-ųjų rugpjūčiu, maždaug 10 proc. pabrango Lietuvos įmonių eksportuojama varškė, jos sūreliai, švieži sūriai. Sviestas buvo maždaug penktadaliu pigesnis nei pernai.

Rugpjūčio pabaigoje įmonės dar buvo sukaupusios nemenkų atsargų: pieno ir grietinėlės miltelių – apie 78 tonas, sutirštinto nesaldinto pieno – apie 284 tonas, sviesto (ne riebesnio nei 85 proc.) – apie 378 tonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.