Žvejys V. Jurkus: „Nė vieno iš mūsų nepamatysite su „Ferrari“

Po dvi savaites trukusių audrų Baltijoje ir priverstinio poilsio priekrantės žvejai vėl grįžta su laimikiu. Jų tinkluose – starkiai, žiobriai, sykai, plekšnės, o daugiausia – menkių. Vis smarkiau šąlant jūros vandeniui, šios žuvys traukiasi arčiau kranto, tad ir žvejams nebereikia plaukti labai toli. Ką tik prasidėjęs menkių sezonas truks iki žiemos šalčių, kai jas pakeis itin mėgstamos ir laukiamos stintos.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Oct 17, 2012, 12:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:28 AM

Vakar iš jūros grįžę Klaipėdos žvejai prigaudė apie 300 kilogramų žuvies, kurią tikisi parduoti iki trečiadienio popietės. Tuo neleidžia abejoti Danės krantinėje besibūriuojantys žmonės, kurie čia nuo vasaros veikiančioje laikinojoje prekyvietėje šviežią žuvį perka pigiau nei turguje. Kilogramą šviežios menkės dabar čia galima nusipirkti už 6,5 lito.

Trūksta tik pastogės

Šis sezonas, pasak žvejų, kaip reta audringas – išplaukti tenka rečiau nei norėtųsi. Dėl to dažnai pritrūksta žuvies ir laikinojoje prekyvietėje Danės krantinėje. Šią vasarą ją savo iniciatyva įsirengę žvejai laimikiu prekiavo kone tiesiai iš laivo. Čia nėra šaldytų žuvų – visos šviežios.

Vasarą plekšnių buvo galima įsigyti vos po 2-3 litus už kilogramą. Naujasis žuvų turgus privilioja vis daugiau pirkėjų. Prekiauti krantinėje miesto valdžia leidimą davė iki lapkričio, tačiau žvejai norėtų žuvį čia pardavinėti ištisus metus.

Jau nusižiūrėjo ir čia pat krantinėje stūksantį nebenaudojamą buvusį „Smiltynės perkėlos“ dviaukštį pastatą. „Galėtume įrengti stacionarią prekyvietę – būtų patogu ir žvejams, ir pirkėjams. Vietoje žuvis būtų išdarinėjama, gal net gaminama ir ragaujama“, - svarstė prekybos šviežia žuvimi koordinatorius Mindaugas Rimeikis.

Rytą iš jūros sugrįžę žvejai neturi kur atsigerti karštos arbatos ir sušilti – kelias valandas tenka iš tinklų rankioti žuvis, kurios kraunamos į dėžes ir gabenamos parduoti.

Menkių žvejybos sezonas truks iki gilios žiemos, o tada menkes pakeis stintos, kurias žmonės tiesiog graibsto nuo prekystalių.

„Stinta – tai lyg dar vieni lietuvių cepelinai“, - šmaikščiai palygino žuvį prekybai tiekiantis Virginijus Jurkus.

Jūros trauka - begalinė

Į jūrą jau du dešimtmečius plaukiantis ir savo bei bičiulių laimikį parduodantis klaipėdietis V. Jurkus savo gyvenimo be jūros jau neįsivaizduoja, nors Baltijos bangos prieš daugelį pasiglemžė artimo draugo gyvybę.

„Didelių pinigų čia neuždirbsi. Nė vieno iš mūsų nepamatysite su „Ferrari“. Žvejyba – gyvenimo būdas. Mes be to jau negalime. Sunku net papasakoti, kas tai – tiesiog „veža“, - nedaugžodžiavo patyręs žvejas.

V. Jurkus patikino – žuvies netrūksta ir lietuviams jos tikrai nepristigs, tačiau ateityje gali tekti žvejoti plaukti kur kas toliau nuo kranto, nes uosto veikla neigiamai veikia žuvų gyvenamąją aplinką, pamažu nyksta neršyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.