Geriausia vieta Kauno koncertų rūmams - kitame krante

Kauno Kongresų, konferencijų ir koncertų (KKK) rūmams tinkamiausia vieta - kairysis Nemuno krantas šalia Vytauto Didžiojo tilto. Tokį projektą pasiūliusio kauniečių architektų biuro „Vilius ir partneriai“ komanda konkurse užėmė pirmąją vietą.

Architektai liko patenkinti konkursu.
Architektai liko patenkinti konkursu.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 24, 2012, 12:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:56 PM

KKK rūmai – tai kompleksas su 700 ir 1,5 tūkst. vietų salėmis, mažesnėmis salėmis, ekspozicijų erdvėmis, biurais, maitinimo įstaigomis ir kitomis patalpomis. Preliminariai skaičiuojama, kad šie rūmai galėtų kainuoti apie 70-80 mln. Litų. Jie būtų statomi už Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Atplėšus vokus su Kongresų, konferencijų ir koncertų (KKK) rūmų statybos vietos parinkimo konkurso dalyvių vardais, paaiškėjo, kad pirmąją vietą užėmusį projektą „Kitas krantas“ parengė Kaune veikiančio architektų biuro architektai Vilius Adomavičius, Lina Gronskytė, Mantas Gipas ir Povilas Kiškionis.

Pirmiau – Laisvės alėjos rekonstrukcija

Šį projektą planuojama pradėti per kelerius metus – Kauno miesto prioritetas šiuo metu yra Laisvės alėjos rekonstrukcija.

Antroje vietoje liko ir tą pačią vietą KKK rūmams statyti pasiūlė vilniečių įkurta „3AM“ architektų grupė - Kazimieras Reimeris, Auksė Garšvaitė-Reimerienė, Sigita Norviliūtė bei Eglė Biretienė.

„Matome, kad šis konkursas tikrai buvo vertingas. Ekspertai labai gerai įvertino tiek projektų kokybę, tiek konkurso dalyvių gausą. Architektai rūmams pasiūlė originalią, nei savivaldybės, nei Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos nesiūlytą vietą ir jų argumentai išties įtikino.

Šis konkursas Kauno miesto savivaldybės administracijai uždavė namų darbų. Pirmiausia teks išvalyti teritoriją, parengti sklypo detalųjį planą, po to surengti konkursą techniniam projektui“, – konkurso rezultatus komentavo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Kauno miesto savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius atkreipė dėmesį į tai, kad rūmams išrinkta vieta yra ant Nemuno kranto ir dalinai užliejama, todėl rengiant detalųjį planą teks ieškoti specialių sprendimų.

Komisijos nariams įdomus pasirodė ir trečią vietą laimėjęs „Kaunas C3“ projektas. Jo autorius architektas Petras Džergus KKK rūmams pasiūlė „Britanikos“ viešbučio teritoriją. Darbo autorius siūlo nugriauti nebaigtą statyti ir vaiduokliu tapusį pastatą , o jo vietoje pastatyti naują šiuolaikinės nuosaikios architektūros statinį.

Kauno miesto savivaldybės ir Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos organizuotas Kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų statybos vietos parinkimo urbanistinio supaprastinto atviro projekto konkurso tikslas buvo rasti vietą naujam objektui, sukuriant patrauklią viešąją erdvę, skatinant gretimos aplinkos atgaivinimą, plečiant miesto visuomenių objektų ir erdvių tinklą, gerinant miesto aplinkos kokybę.

Vienas iš reikalavimų – rūmus formuoti kaip objektą, susijusį su miesto gamtiniu karkasu.

„Miesto teritorijų, kurias būtų galima plėtoti, analizė yra didžiausias šio konkurso privalumas“, – tvirtino Jūratė Merkevičienė.

Svarstė ir sporto halės variantą

Atplėšus vokus su darbų autorių vardais, diskutuota ir apie Kauno sporto halės perspektyvas. Vienas iš konkursą laimėjusios architektų biuro „Vilius ir partneriai“ komandos narių V. Adomavičius neslėpė domėjęsis sporto halės pritaikymo KKK rūmams galimybėmis, tačiau susidūrė ne tik su paveldosaugininkų šiam statiniui keliamais reikalavimais, bet ir su sportininkų nenoru keisti pastato paskirtį.

Pasibaigus konkursui, kitais metais planuojama rengti KKK rūmų žemės sklypo detalųjį planą, 2014 m. skelbti techninio projekto konkursą, o dar vėliau, užsitikrinus Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansavimą, pradėti naujojo objekto statybą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.