Stebuklingų plytelių virusas plinta Vilniaus šaligatviais

Sostinės Katedros aikštėje plytelės „Stebuklas” kopijos plinta žaibišku greičiu ir tai piktina originalo kūrėją. Laimingų plytelių jau yra net atokiuose Justiniškių, Fabijoniškių, Pašilaičių rajonuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Nov 12, 2012, 3:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:47 PM

Greitai vilniečiai pasisemti laimės galės bet kurioje gatvėje. Tam nereikės keliauti į Katedros aikštę ir laukti eilėje prie plytelės „Stebuklas”.

„Laiminga plytelė”, „Stebuklinga plytelė”, „Laimės plyta” – mirga užrašai ant šaligatvių. Jų kūrėjai dažniausiai būna neišradingi – žodžius purškia dažais.

Prieš metus laimės plytelė atsirado Upės gatvėje. Neseniai tokią pat kažkas nupiešė Fabijoniškių gatvės pradžioje.

„Man atrodo, kad tų plytelių mieste jau per daug. Jaunimas persistengė jas piešdamas. Plytelės tampa kaip gatvės apšvietimo stulpai. Jos niekuo neišskiria. Anksčiau buvo romantiška nueiti į Katedros aikštę ir tris kartus pasisukti ant „Stebuklo”, – sakė Fabijoniškių gatvėje gyvenanti 64 metų Uršulė Paškevičienė.

Laiminga plytelė yra ir Žemynos gatvėje. Čia vaikų išdaiga. Naujuose rajonuose tokių plytelių netrūksta. Jų yra ir Perkūnkiemyje, Justiniškėse.

Kasdien per laimingą plytelę Augustijonų gatvėje žengia Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleiviai. O tokią plytelę Tymo kvartale prie laiptų pastebėjo ir sostinės meras Artūras Zuokas.

„Stebuklo” autoriui menininkui Giteniui Umbrasui mieste atsirandančios laimingos plytelės atrodo kaip pajuokavimai.

„Gal tie, kurie taip pajuokavo, tiki, kad plytelė atneš laimę. Svarbiausia, kad žmonės svajotų. Tačiau persistengti irgi negerai, nereikia, kad tokių plytelių mieste atsirastų šimtai, nes tuomet stebuklas taps nuvalkiotas ir devalvuotas kaip koks rublis”, – sakė G. Umbrasas.

„Stebuklas” – ir svetur

Plytelė „Stebuklas” Katedros aikštėje taip pat buvo ne kartą pakeista. Šioje vietoje ji atsirado 1994-aisiais.

Pirmąją betoninę plytelę saugo rašytojas Jeronimas Laucius. Antrasis „Stebuklas” eksponuojamas vitrinoje Gedimino prospekte, netoli Seimo rūmų.

Trečioji plytelė „Stebuklas” prieš porą metų buvo iškeliavusi į Kinijoje, Šanchajuje, vykusią pasaulinę parodą „Expo 2010”, o iš ten pargabenta ji saugoma Vilniaus rotušėje.

Viena šiai parodai pagaminta plytelė su kiniškais hieroglifais liko Šanchajuje. Savo „Stebuklą” turi ir Gruzijos sostinė Tbilisis. Šiame mieste vienas skveras pavadintas Vilniaus vardu, jame 2010-aisiais ir atsirado tokia plytelė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo