Pigs lietuviški ir lenkiški vaistai

Nuo šiol nebeturėtų trikti lietuviškų-lenkiškų vaistų pakuočių tiekimas. Varšuvoje pirmadienį susitarta, kad į mūsų šalies rinką lietuviškų-lenkiškų vaistų pakuotės pateks kur kas greičiau ir tikriausiai bus pigesnės. Viena iš vaistų tiekimo sutrikimo priežasčių - reikalavimas vaistų pakuotes ženklinti nacionaline kalba. Pakuotės gali būti parengtos keliomis kalbomis.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-11-20 11:57, atnaujinta 2018-03-15 07:09

Kadangi Lietuvos vaistų rinka maža, mažesnio poreikio vaistinių preparatų lietuviškų pakuočių gamyba yra brangi arba technologiniu požiūriu sudėtinga. Kartais gamintojas negamina ir neteikia rinkai registruotų vaistinių preparatų lietuviškomis pakuotėmis arba dėl lietuviškų pakuočių gamybos didėja vaisto kaina.

„Siekiant užtikrinti geresnį vaistinių preparatų prieinamumą Lietuvos gyventojams (asortimento ir kainų atžvilgiu) buvo svarbu susitarti su Lenkija, kad abi šalys taikytų suderintas procedūras, įteisinant vaistinių preparatų pakuotes lenkų ir lietuvių kalbomis. Kadangi Lenkijos vaistų rinka yra žymiai didesnė už Lietuvos, gaminamų abiem rinkoms vaistų savikaina turėtų būti mažesnė. Manome, kad Lietuvoje turėtų mažėti ir tokių pakuočių vaistų kaina. Gali padidėti ir vaistų asortimentas“, - sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautas Barcys.

G. Barcys ir Lenkijos vaistų, medicinos prietaisų ir biocidinių produktų registracijos biuro prezidentas Grzegorzas Cessakas pirmadienį Varšuvoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį, pagal kurią šalys plėtos ir stiprins bendradarbiavimą žmonėms skirtų vaistų srityje.

Lietuvos specialistų siūlymų, susitarimas dėl lenkiškų-lietuviškų pakuočių buvo rengiamas pasinaudojant Lietuvos, Latvijos ir Estijos vaistų agentūrų susitarimo dėl bendrų Baltijos šalių pakuočių patirtimi.

„Norėjome palengvinti ir farmacijos kompanijų darbą, kad bendrų Lietuvos-Lenkijos vaistų pakuočių tvirtinimas būtų paprastesnis, greitesnis ir skaidresnis“, - kalbėjo G.Barcys.

Rinkodaros teisės turėtojams, norintiems turėti bendrą Lietuvos ir Lenkijos valstybėms pakuotės ženklinimą, nebereikės jo derinti su kiekviena agentūra atskirai - procedūros metu jiems pakaks bendrauti su viena agentūra (referencine valstybe), veikiančia abiejų šalių vardu. PDF formato paraišką ir su ja susijusius dokumentus pakaks pateikti el. paštu, o pati procedūra bus šiek tiek panaši į decentralizuotą rinkodaros teisės suteikimo procedūrą.

Abiejų šalių bendradarbiavimo sutartyje numatyta ir vaistinių preparatų buvimo rinkoje stebėsenos bei vaistų prieinamumo sistemos tobulinimas, galimybė kaimyninėms šalims keistis informacija apie vaistų suvartojimą. Lietuvos ir Lenkijos vaistų agentūros sutarė, kad jų farmakologinio budrumo ir vaistų saugumo, vaistinių preparatų registracijos, klinikinių tyrimų tikrinimo specialistai keisis informacija, organizuos bendrus patikrinimus.

„Nutarėme, kad kasmetiniuose abiejų agentūrų specialistų susitikimuose aptarsime Lenkijai ir Lietuvai svarbius klausimus. Manome, kad ateityje atsiras daugiau sričių, kuriose sutarsime bendradarbiauti“,- sakė G.Barcys.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.