Verslininkai nenori už vietą automobiliui mokėti tūkstančių

Nuo kitų metų Klaipėdos centre beveik neliks nemokamų vietų automobiliams laikyti. Mokestis bus imamas ir iš nusprendusių mašiną priglausti daugiabučių kiemuose. Tokie miesto valdžios planai užrūstino centrinėje dalyje įsikūrusius verslininkus. Jie teigia nepajėgsiantys už dešimt ir daugiau automobilių per metus mokėti po tūkstantį litų. Naujoji tvarka labiausiai neramina arčiausiai uosto veikiančias įmones, kurios jaučiasi užspeistos į kampą. Atplaukiančius laivus aptarnaujantys verslininkai negali išsikelti toliau nuo centro ir taip išvengti gresiančių žvėriškų mokesčių.

Nuo kitų metų Klaipėdos centre esančios vietos automobiliams taps aukso vertės.<br>E. Petkutė
Nuo kitų metų Klaipėdos centre esančios vietos automobiliams taps aukso vertės.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2012-11-22 15:50, atnaujinta 2018-03-15 05:22

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovai su būriu verslininkų inicijavo susitikimą su miesto vadovais, tačiau po valandą trukusios audringos diskusijos sutarimo rasti nepavyko.

Skatina įteisinti nuosavybę

Nuo kitų metų sausio įsigalios Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimas, kuriuo gerokai praplečiamos mokamos automobilių stovėjimo zonos. Be jau galiojančių raudonosios, geltonosios ir žaliosios zonų atsiras ir mėlynoji, kurios dalimi taps visi miesto centre esantys daugiabučių gyvenamųjų namų kiemai. Butuose gyvenamąją vietą deklaravę asmenys už vieną šeimos automobilį per metus mokės 5 litus, už antrąjį ir kitus – po 250 litų. Įvesdama tokias naujoves Savivaldybė tikisi sumažinti transporto srautus, oro taršą ir paskatinti kuo daugiau gyventojų persėsti į autobusus.

Tikimasi, kad naujoji tvarka paskatins daugiabučių namų savininkus greičiau įteisinti aplink namus esančius sklypus, kad ir šie taptų gyventojų nuosavybe. Tai leistų apsitverti kiemą ir jame mašinas laikyti tik čia gyvenantiems žmonėms. Tačiau tai neišspręstų miesto centre įsikūrusių verslininkų bėdų.

I. Kanto gatvėje veikiančios, krovinių ekspedijavimo ir laivų agentavimo paslaugas teikiančios bendrovės „Jungtinė ekspedicija“ direktorius Andrius Armonaitis paprašė miesto vadovų mažinti numatytą metinį mokestį arba pasiūlyti alternatyvą – aikštelę netoli įmonės būstinės. 10 bendrovės darbuotojų dėl veiklos specifikos priversti daug kartų per parą važinėti tarnybiniais automobiliais. Pastato, kuriame įmonė nuomoja patalpas, kieme telpa tik 9 automobiliai. Netilpę čia statomi gretimuose kiemuose. Nuo sausio mokėti teks ir juose.

Naujos aikštelės - tik svajose

Savivaldybė yra numačiusi verslininkų automobilius apmokestinti riebiu tarifu – už vienos mašinos stovėjimą per metus įmonė turės pakloti tūkstantį litų. Bendrovių vadovai teigia, jog tokia papildomų mokesčių našta jiems sunkiai pakeliama.

„Įmonės savo ūkines problemas turi spręsti pačios, valdžia už dyką verslui aikštelių nestatys. Verslas negali klestėti gyventojų sveikatos ir ramybės sąskaita“, - nuolaidžiauti neskubėjo Klaipėdos miesto mero pavaduotojas Artūras Šulcas. Jis tikino sulaukęs ne vieno centre gyvenančio klaipėdiečio prašymų padėti apsiginti nuo jų kiemus savo automobiliais užkemšančių atvykėlių. Neabejojama, jog mokestis už stovėjimą padėtų atlaisvinti kiemus.

Miesto vadovai paprašė verslininkų pateikti savo konkrečius pasiūlymus, kaip būtų galima koreguoti naująją tvarką. Savivaldybės administracija šiuo metu rengia mokesčio lengvatų paketą, kuriam dar turės pritarti Taryba.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.