Dizainerės namai kvepia karamelizuotais svogūnais

Tą dieną papuošalų dizainerė Toma Jankauskaitė nusprendė iškepti svogūnų pyragą... Tad vos įžengę pro duris į šiuos namus, supratome, kad čia užtruksime kiek ilgėliau, nei paprastai prireikia laiko interviu... Pro jaukaus buto langus matyti tik senieji Vilniaus stogai ir dangus – to visiškai užtenka, kad į namus patektų daug šviesos ir čia nuolat tvyrotų puiki atmosfera.

Daugiau nuotraukų (1)

Lamų slėnis

Nov 28, 2012, 3:49 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:14 AM

Į šį baltą butą Toma su draugu komunikacijos specialistu Luku atsikraustė šiek tiek daugiau nei prieš metus. Iš pradžių restauruotame sostinės Gedimino prospekto name jie gyveno visiškai vieni, bet netrukus atsirado ir naujų kaimynų, pradėjusių čia kurti savo aplinką.

Buto interjeras šiek tiek kvepia Prancūzija, o sendinti baldai dvelkia Provanso estetika, tačiau kiek kitokia – sumoderninta ir pritaikyta šiuolaikiniams miestiečiams. Namų interjerą kūrė ir baldus parinko buto savininkė, taigi Tomai su Luku liko tik „pasimatuoti“ butą ir, pridėjus savų detalių, mažas, bet labai jaukus butukas jiems iškart „prilipo“.

Ant medinės svetainės palangės kas vakarą viską apšviečia originalus stalinis šviestuvas – Buda, o labiausiai į akis svetainės zonoje krenta ryškiai geltonas, šiek tiek koketiškas sendintas staliukas su mažais stalčiukais. Kol Toma rengiasi naują darbo studiją senamiestyje, laikina jos darbo vieta tapo ši svetainė. Ant geltonojo staliuko neretai atsiduria ir pagrindinis Tomos darbo įrankis – siuvimo mašina, o iš šalia esančios komodos stalčių ant stalo atsikrausto ir daugybė karoliukų, įvairiausių papuošalų, gamybai būtinų smulkmenėlių. Šalia stovi manekenas, liudijantis, kad šiuose namuose gyvena dizainerė.

Svetainėje savo vietą rado nedidelė Tomos jau sukurtų papuošalų ekspozicija, išdėstyta ant baltų spintelių ir senų kopėčių. Miegamajame mus ir vėl pasitinka balta spalva ir švara, kiekvienas daiktas čia turi savo vietą. O štai vonioje didelį įspūdį palieka juodai baltos šachmatinės grindys.

Vienas pagrindinių Tomos ir Luko virtuvės akcentų – didelės raidės „EAT“. Iš karto pasidaro aišku, kad šiuose namuose gaminama ir valgoma tikrai dažnai... Lukas yra Azijos virtuvės gerbėjas ir dažniausiai improvizuoja su tailandietiškais patiekalais. Jis gamina įvairų karį, tempūras, makaronus su moliuskais, sriubas su kokosų pienu, eksperimentuoja su įvairiais padažais – nuo teriyaki iki austrių padažo.

Toma sako, kad jų namuose didysis kulinaras ir gurmanas yra Lukas, o ji pati jaučia silpnybę prancūziškai ir itališkai virtuvei. Štai visai neseniai buvusio Luko gimtadienio hitais tapo originalios jų pačių namie pasigamintos itališkos užkandėlės – brusketos. Pirmoji brusketa buvo su mėtų padažu, mocarela, konservuotais persikais ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Antroji – vos iš kelių sudedamųjų dalių: čiabatos, kriaušės ir mėlynojo pelėsinio sūrio. Nuo stalo svečiai viską nušlavė per kelias minutes... Kalbant apie gurmaniškus eksperimentus, Lukas dar prisimena, kad kartą su draugais nusipirko pusę avino ir gamino avienos patiekalus, taigi gurmaniškiems eksperimentams jis visada pasiruošęs.

Taip pat Toma labai mėgsta tikrus suvožtinius iš „Meat Lovers Pub“, svogūnų ir sūrio pyragus, prancūziškus lietinius blynelius ir visokius mažučius pyragėlius. O jos mama verda bene skaniausią namuose ragautą moliūgų ir apelsinų uogienę, kuriai stiklainius Toma su Luku rinko visus metus... Dar savo virtuvės pasaulio Toma neįsivaizduoja be įvairiausių žolelių – čia mažame kamputyje jos turi atskirą vietą, kurioje visada gali rasti šviežių bazilikų, rozmarinų, kalendrų ir kitų aromatingų augalų. Tai lyg mažasis Provansas lietuviškoje namų virtuvėlėje...

Lamuslenis.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.