Dėl dviejų litų kolekcionieriai stumdėsi eilėse

Po penkis šimtus keturiems Lietuvos kurortams skirtų kolekcinių pirmą kartą spalvotų monetų išleidęs Lietuvos bankas sulaukė kolekcininkų priekaištų, esą taip dirbtinai keliama jų vertė. Kolekcionierių ir perpardavinėtojų eilė prie Lietuvos banko kasos sostinės Totorių gatvėje nutįso jau septintą valandą ryto. 30 litų už 2 litus arba 120 litų už keturių monetų rinkinį sumokėję kolekcionieriai gauna kur kas daugiau. Teigiama, kad jau tą pačią dieną perpardavinėtojai jas siūlo penkis kartus brangiau. 

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 4, 2012, 6:49 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:19 PM

Savo ruožtu Lietuvos bankas tikina, kad leisti tūkstantinius tiražus neverta, nes niekas tiek nenuperka.

Kaip portalui lrytas.lt sakė kolekcininkas Vytautas Jakštas, Lietuvos banko sprendimas išleisti ribotą kiekį monetų rinkinių primena pasityčiojimą: „Žmonės nuo 7 val. ryto stovėjo eilėse, stumdėsi ir kovojo dėl teisės įsigyti rinkinį.“

Lietuvos bankui paskelbus apie į apyvartą paleidžiamas kolekcines monetas, pusę jų buvo galima užsisakyti internetu, kitą dalį įsigyti Lietuvos banko kasose. 

„Paskelbus apie monetų rinkinius internete, po valandos buvo pranešta, kad visi užsakymai jau priimti“, - stebėjosi kolekcininkas. 

Anot jo, spalvotų proginių monetų rinkinys perpardavimo vietose kainuos penkis kartus brangiau nei pradinė jų kaina. 

Lietuvos bankas monetų tiražo nesureikšmina - jų išleista tiek, kiek reikia.

„Dar ir dabar galima įsigyti monetų, kurios buvo leidžiamos dešimtimis tūkstančių egzempliorių“, - sakė Lietuvos banko atstovas spaudai Mindaugas Milieška.

Gruodžio 4 dieną Lietuvos banko į apyvartą išleistos 2 litų kolekcinės apyvartinės monetos, kurias puošia keturių šalies kurortų – Birštono, Druskininkų, Neringos ir Palangos – spalvoti herbai.

„Unikaliems šalies kampeliams – unikali monetų serija. Pirmą kartą išleistos 2 litų kolekcinės apyvartinės monetos. Pirmą kartą lietuviškų metalinių pinigų leidybos istorijoje panaudotas spalvinio spausdinimo būdas ir pirmą kartą monetos išleistos su spalvotais vaizdais. Pirmą kartą monetose įamžinti Lietuvos kurortai“, - sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvos monetų kalykla nukaldino po 100 tūkst. įprastos ir po 2,5 tūkst. „proof“ kokybės (veidrodinis paviršius, matinis reljefas) šios serijos keturių skirtingų vaizdų monetų. Didelės raiškos, spalvoti kurortų herbai atspausdinti Lietuvos monetų kalykloje panaudojant unikalų, specialiai monetų kaldinimui sukurtą tampografinės spaudos įrenginį.

Pakak monetomis prekiaujančios bendrovės „Monetų namai“ atstovo Andriaus Kaparavičiaus, moneta gali būti ir puiki investicija, ir gera dovana.

„Puikus pavyzdys - kolekcinė 1 dolerio moneta, kurios vertė dabar išaugusi iki 8 mln. JAV dolerių“, - komentavo A. Kasparavičius.

„Progines monetas dažniausiai įsigyja kolekcininkai, kartais ir pavieniai žmonės“, - sakė A. Kasparavičius. Monetas žmonės perka net ir dideliais kiekiais, siekdami pasipelnyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.