Klaipėdiečių poilsį trikdo smarvė iš gamyklų

Uostamiesčio gyventojai nepaliauja skųstis dėl nosį riečiančių kvapų, kuriuos vėjas atpučia nuo miesto pakraštyje veikiančių pramonės įmonių. Vien per šiuos metus visuomenės sveikatos specialistai sulaukė 14 prašymų išaiškinti smarvės sukėlėjus ir priversti juos atsakyti. Labiausiai dėl nemalonaus kvapo kenčia pietinės miesto dalies gyventojai. Žmonės teigia, jog smarvė ypač sustiprėja naktimis ir savaitgaliais, kai kontroliuojančios tarnybos nebedirba ir patikrinti, ar skundai pagrįsti, negali.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2012-12-05 16:14, atnaujinta 2018-03-14 20:43

Reaguodami į skundus Klaipėdos miesto savivaldybės politikai šiemet surengė kelis išvažiuojamuosius posėdžius bendrovėse „Mestila“, „Klaipėdos nafta“, „Klaipėdos kartonas“, „Klaipėdos vanduo“, „Bega“. Tačiau nustatyti, kuri įmonė orą teršia labiausiai, sudėtinga. Trečiadienį posėdžiavę politikai pripažino, jog jiems daugiausiai abejonių sukėlė bendrovės „Klaipėdos kartonas“ nuotekų įrenginiai, kurie neatrodo tinkamai izoliuoti, nuo jų sklinda itin aitri smarvė.

Iki šių metų sausio visuomenės sveikatos specialistai ir aplinkosaugininkai jautėsi bejėgiai padėti gyventojams, jie neturėjo galimybių išmatuoti ore tvyrančių kvapų stiprumo, tačiau metų pradžioje įsigaliojo Lietuvos higienos norma, nustatanti kvapo koncentracijos ribas gyvenamojoje aplinkoje, kurios negali būti viršytos.

Jungtiniame Savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto bei Bendruomenės sveikatos tarybos posėdyje pritarta siūlymui ateinantį pusmetį surengti tris neplaninius oro taršos matavimus mieste. Patikra bus atliekama ne darbo metu, o vakarais ir savaitgaliais iš anksto apie tai nepranešus potencialiems teršėjams.

Matavimus bus pavesta atlikti Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bei Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento specialistams. Taip pat planuojama į komitetų posėdžius kviestis mieste veikiančių pramonės įmonių atstovus ir tartis, kaip suderinti verslo bei gyventojų interesus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti