Trims bankams ir saugos tarnybai - 57 mln. litų bauda už draudžiamus susitarimus (papildyta)

Konkurencijos taryba ketvirtadienį paskyrė bendrą daugiau nei 57 mln. litų baudą saugos tarnybai „G4S Lietuva“ ir trims didžiausiems Lietuvos bankams – DNB bankui, SEB bankui ir „Swedbank“ už susitarimus, nepagrįstai ribojusius G4S konkurentų galimybes veikti grynųjų pinigų tvarkymo bei inkasavimo paslaugų rinkose.

Bankai buvo įsipareigoję visas grynųjų pinigų tvarkymo paslaugas pirkti tik iš G4S, dėl ko kitų grynųjų pinigų tvarkymo paslaugų teikėjų galimybės konkuruoti buvo reikšmingai apribotos.<br>T. Bauras
Bankai buvo įsipareigoję visas grynųjų pinigų tvarkymo paslaugas pirkti tik iš G4S, dėl ko kitų grynųjų pinigų tvarkymo paslaugų teikėjų galimybės konkuruoti buvo reikšmingai apribotos.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Dec 20, 2012, 3:53 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:18 PM

Bankai buvo įsipareigoję visas grynųjų pinigų tvarkymo paslaugas pirkti tik iš „G4S Lietuva“, net jei konkurentai būtų pasiūlę geresnes sąlygas. 

Konkurencijos taryba pažymėjo, kad bankų patiriamas grynųjų pinigų tvarkymo sąnaudas galiausiai padengia vartotojai, mokėdami bankams už grynųjų pinigų išėmimą iš bankomatų, valiutos keitimą ar kitas operacijas, susijusias su grynaisiais pinigais.

Grynųjų pinigų tvarkymo paslaugų teikimas bankams yra glaudžiai susijęs su pinigų inkasavimo paslaugomis, kurios teikiamos bankų klientams. Šios aplinkybės lėmė, jog minėtais susitarimais buvo daroma žala ir klientų interesams, nes dėl Bankų sprendimų jiems buvo apribotos galimybės rinktis kitą nei G4S inkasavimo paslaugų teikėją bei pasinaudoti konkurencijos teikiama nauda.

Nukentėjo bankų klientai

Konkurencija tarp prekių pardavėjų ar paslaugų teikėjų priverčia pastaruosius varžytis dėl pirkėjų ir užtikrinti jiems kiek įmanoma palankesnes kainas ir kokybę.

Todėl įmonių veiksmai, kuriais ribojamos pirkėjų pasirinkimo galimybės pirkti prekes ar paslaugas iš konkurentų, kai tokie veiksmai apima dideles atitinkamos rinkos dalis ir trunka ilgą laiką, yra žalingi pirkėjams, taip pat gali lemti konkurentų išstūmimą ir konkurencijos susilpnėjimą ar net visišką jos pašalinimą.

Įvertinusi tyrimo metu nustatytas aplinkybes, Konkurencijos taryba konstatavo, jog tokiais veiksmais „G4S Lietuva“ ir komerciniai bankai pažeidė konkurenciją ribojančius susitarimus.

Be to, atsižvelgus į veiksmų pobūdį ir mastą pripažinta, kad susitarimai turėjo poveikį prekybai tarp ES valstybių narių, todėl pažeidė Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 101 straipsnio nuostatas.

„G4S Lietuva“ norėta skirti tris kartus didesnę baudą

Už konkurenciją ribojančius susitarimus „G4S Lietuva“ ir bankams Konkurencijos taryba paskyrė baudas, kurių bendra suma viršija 57 mln. litų.

Baudos paskirtos įvertinus tai, jog susitarimai apėmė labai dideles grynųjų pinigų tvarkymo ir inkasavimo rinkų dalis bei truko gan ilgą laiką – nuo 3 metų 2 mėnesių iki 5 metų 3 mėnesių. 

Už konkurenciją ribojančius susitarimus įmonėms paskirtos tokios baudos: „G4S Lietuva“ – 9 437 800 Lt. DNB bankui – 8 630 200 litų; SEB bankui – 24 808 200 litų; „Swedbank“ – 14 243 600 litų.

Iš pradžių įmonei „G4S Lietuva“ apskaičiuota bauda buvo beveik 3 kartus didesnė, nei paskirta, tačiau vėliau bauda sumažinta iki 10 procentų įmonės bendrųjų metinių pajamų, nes tai yra maksimali bauda, kuri gali būti paskirta už Konkurencijos įstatymo pažeidimą.

Įpareigojimas nutraukti konkurenciją ribojančius veiksmus bankams ir „G4S Lietuva“ nebuvo skirtas, nes tyrimui artėjant į pabaigą, tokie veiksmai buvo nutraukti.

SEB bankas skųs Konkurencijos tarybos sprendimą, DNB svarsto teismo galimybę

Banko SEB atstovas Arvydas Žilinskas portalui lrytas.lt teigė, kad jo atstovaujamas bankas nepažeidė jokių teisės normų. 

 „Manome, kad šiuo atveju bankas nepažeidė jokių konkurencijos teisės normų ir tyrimo metu pateikė savo argumentus Konkurencijos tarybai. Dabar atidžiai nagrinėjame Konkurencijos tarybos sprendimą ir svarstome visas įmanomas teisines priemones, kad būtų užtikrintas sąžiningas sprendimas. SEB bankas skųs šį Konkurencijos tarybos sprendimą“, - sakė A. Žilinskas.

DNB banko atstovas Andrius Vilikancas sakė, kad banko teisininkai rimtai svarsto kreipimosi į teismą galimybę.

 „Galiu vienareikšmiškai pasakyti, kad mes jokių nesąžiningų susitarimų nebuvome sudarę. Bankas laikosi sąžiningos konkurencijos susitarimo. Nesutinkame su Konkurencijos tarybos sprendimu ir svarstome galimybę kreiptis į teismą“, - portalui lrytas.lt sakė A. Vilikancas.

„Swedbank“ ir toliau naudojasi „G4S Lietuva“ paslaugomis

Banko  „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius portalui lrytas.lt sakė, kad paskirta bankui paskirta bauda klientams tikrai neatsilieps. Bankas iki šiol naudojasi tos pačios saugos tarnybos paslaugomis. 

 „Taip, bankas bendradarbiauja su saugos tarnyba „G4S Lietuva“, tačiau bendradarbiavimo sutartis periodiškai peržiūrima. Pasirašydamas bendradarbiavimo sutartis su išoriniais partneriais bankas visada siekia aukščiausių kokybės, aptarnavimo ir saugumo standartų“, - sakė S. Abraškevičius.

„G4S Lietuva“ padėties nekomentuoja

Saugos sprendimų bendrovė „G4S Lietuva“ šiuo metu vertina Konkurencijos tarybos paskelbtą sprendimą skirti baudą dėl esą neleistinų susitarimų su kai kuriais šalyje veikiančiais komerciniais bankais. Kol nėra išanalizuotas toks tarybos sprendimas, bendrovė nuo detalesnių komentarų susilaiko.

„Šiuo metu pradėjome aktyvias konsultacijas su teisininkais ir kol neturime jų išvadų bei rekomendacijų, viešai situacijos nekomentuosime. Galiu tik dar kartą pakartoti mūsų įmonės poziciją, kurios laikėmės viso proceso metu – konkurencijos reguliavimo „G4S Lietuva“ nepažeidė, o tyrimo metu glaudžiai bendradarbiavo su Konkurencijos taryba“, - sakė bendrovės „G4S Lietuva“ generalinis direktorius Saulius Tulevičius.

Bendrovė „G4S Lietuva“ gerbia Konkurencijos tarybos sprendimą, bet neatmeta galimybės, jog jis bus skundžiamas.

Tyrimą inicijavusios ir skundo teikėjui „UAB Eurocash1“ atstovaujančios Advokatų kontoros „Borenius“ vadovaujantis partneris Daivis Švirinas:

„Konkurencijos taryba pagrįstai pripažino, kad „G4S" ir trys didžiausi Lietuvos bankai (SEB, „Swedbank", DnB)  sudarė draudžiamą išimtinio pirkimo susitarimą, juo uždarė rinką vieninteliam „G4S" konkurentui – „Eurocash1",  ir tuo pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 str. bei SESV 101 str.

Dėl „G4S" inicijuotų ir į sutartis su šiais bankais įtrauktų nuostatų bankai buvo priversti pirkti pinigų tvarkymo paslaugas iš esmės vien tik „G4S", užimančio superdominuojančią padėtį/lyderio poziciją pinigų tvarkymo rinkoje ir su ja susijusioje inkasavimo paslaugų su tiesioginių kliento pinigų įskaitymu į banko sąskaitą rinkoje.

Dėl tokių susitarimų „G4S" vienintelis konkurentas šiose rinkose – „Eurocash1", kuris ir kreipėsi su skundu į Konkurencijos tarybą, buvo izoliuojamas nuo pačių bankų ir bankų klientų ir negalėjo jiems teikti pinigų tvarkymo ir inkasavimo paslaugų. Tokie bankų prisiimti įsipareigojimai „G4S" atžvilgiu reikšmingai ir ilgam apribojo konkurenciją ir užtikrino „G4S" galimybę išsaugoti savo išskirtinai stiprią padėtį šiose rinkose."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.