Trilijono dolerių vertės moneta – JAV išsigelbėjimas ar ekonomistų pokštas?

JAV įstatymai kontroliuoja, kiek šalyje galima spausdinti popierinių pinigų, kiek galima nukalti sidabrinių ir auksinių monetų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 9, 2013, 10:58 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:45 PM

Apribojimai yra reikalingi, nes saugo šalį nuo infliacijos ir neapgalvotų politikų sprendimų.

Tačiau juose yra palikta viena spraga – iš platinos kalamoms monetoms nėra jokių apribojimų.

Jei JAV prezidentas Barackas Obama pareikalautų, monetų kalykla iš šio brangiojo metalo gali nukalti bet kokio nominalo – kad ir vieno trilijono dolerių – monetą. Kam jos reikia? 

JAV skola netrukus pasieks nustatytas skolos „lubas“. Tuomet tam, kad šalis galėtų daugiau skolintis (o to neabejotinai prireiks), Kongresas turėtų priimti sprendimą jas pakelti. Politikai ir taip susipriešinę dėl šalies fiskalinės ateities, tad šis sprendimas gali būti sudėtingas.

Ekonomistai pusiau juokais, pusiau rimtai siūlo nukaldinti trilijono dolerių vertės monetą ir ja papildyti iždą. Formaliai tai reikštų, kad dalis skolos būtų grąžinta ir nebereikėtų diskutuoti dėl skolos „lubų“.    

Tokia galimybė buvo svarstyta dar 2001 metais, kaip galimas JAV išsigelbėjimas nuo skolų, tačiau buvo išjuokta ekonomistų ir pamiršta.

Tačiau šiuo metu JAV yra tokioje sudėtingoje finansinėje padėtyje, kad vis daugiau žmonių kalba apie tai, kaip 1 trilijono dolerių moneta galėtų išgelbėti šalį nuo finansinės krizės.

Neseniai šią idėją parėmė ir Nobelio premijos laureatas, ekonomistas Paulas Krugmanas.

„Daug kas kalba, kad mums nederėtų ieškoti išsisukinėjimų nuo skolų, o tiesiog susėsti prie derybų stalo ir su problemomis susitvarkyti realistiškais metodais. Taip šnekantys žmonės greičiausiai pastaruosius 4 metus gyveno oloje. 

Šiuo metu šalies politinė situacija yra tokia idiotiška, kad 1 trilijono dolerių vertės monetos nukalimas skamba kaip protingiausia išeitis“, - savo tinklaraštyje rašė ekonomistas.

Infliacijos nesukeltų

Tuo tarpu finansinių naujienų agentūros „Bloomberg“ darbuotojas Joshas Barro savo rašinyje nuramino manančiuosius, kad 1 trilijono dolerių vertės moneta sukeltų milžinišką infliaciją.

Infliacija nepadidėtų, nes vertingoji moneta nepatektų į šalies pinigų sistemą, ji būtų saugoma nacionaliniame banke – greičiausiai tol, kol JAV susitvarkytų su „fiskalinio skardžio“ problema.

Iš esmės, problema yra ne dėl to, kad trūksta pinigų, o įstatymuose, apribojančiuose šalies skolą, kuriuos su 1 trilijono dolerių vertės moneta būtų galima apeiti nesivarginant politinėse derybose.

Radęs rimtų užtarėjų, JAV vykstantis internetinis judėjimas #MintTheCoin („Nukalkite monetą“) įgavo dar didesnį pagreitį.

Šiuo metu jo atstovai jau svarsto ne apie tai, kad tokios monetos reikėtų, bet aptarinėja būsimą monetos dizainą. Ir svarbiausias klausimas - kieno gi portretas turėtų būti pavaizduotas ant averso. 

Kol kas realiausi pretendentai atsidurti ant šios itin brangios monetos yra mirę JAV prezidentai. Pagal JAV įstatymus ant pinigų negalima vaizduoti vis dar gyvų asmenų.

Buvęs pinigų kalyklos vadovas: „Moneta nepadarytų jokio neigiamo poveikio“

Buvęs JAV pinigų kalyklos vadovas Philipas Dhielas taip pat pasisako už 1 trilijono dolerių monetą, rašo businessinsider.com.  Savo atvirame laiške P. Dhielas patvirtino, kad galimybė JAV valdžiai sukurti bet kokio nominalo monetą buvo palikta specialiai. Be to, jos nukaldinimas neturėtų jokių neigiamų pasekmių (išskyrus nebent kiek susvyravusį JAV įvaizdį užsienyje). Anot P. Dhielo, monetos nukaldinimas ir padėjimas į biudžetą suveiktų taip pat, kaip papildomos pajamos iš mokesčių, arba paskola be palūkanų. Išvengus ekonominės krizės, monetą būtų galima išlydyti ir visam laikui pamiršti šią nemalonią finansinę istoriją. 

Kas yra trilijonas?

• 1 trilijonas – 1 000 000 000 000, arba 10 pakeltas 12 laipsniu.

• Maždaug 1 trilijonas žvaigždžių yra gretimoje Andromedos galaktikoje.

• Ant žmogaus kūno paviršiaus gyvena maždaug 1 trilijonas bakterijų.

• Manoma, kad pasaulio vandenynuose gyvena apie 3,5 trilijono žuvų.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.