Kauno milijonieriams nekilnojamojo turto mokestis neįžnybo

Turtingi Kauno politikai dėl nekilnojamojo turto mokesčio galvos nesuka – ne visiems jį ir reikia mokėti. Kai kurie milijonieriai, iš naujo įvertinę savo turtą, išlošė, nes turimi pastatai atpigo.

T. Barščio turimo nekilnojamojo turto vertė viršijo milijoną litų. Valstybei jis sumokėjo 4000 litų NT mokesčio.<br>M. Patašius
T. Barščio turimo nekilnojamojo turto vertė viršijo milijoną litų. Valstybei jis sumokėjo 4000 litų NT mokesčio.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė ("Laikinoji sostinė")

Jan 13, 2013, 6:00 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:48 PM

Nuo 2012 metų įvestas nekilnojamojo turto (NT), viršijančio milijoną litų, mokestis Kauno milijonierių kišenių neištuštino ir valstybės biudžeto gausiai nepapildė. Šį NT mokestį turtuoliai turi mokėti už 2011 metais turėtą ar įgytą turtą.

Pagal „Valstybės žiniose“ pateiktas deklaracijas 2011 metais Kauno valdžioje sėdėjo net septyni milijonieriai.

Politikai garsiai nedžiūgauja, tačiau centrinės valdžios noras iš turtuolių kišenių papildyti valstybės biudžetą virto šnipštu. 2011 metais NT vertė Lietuvoje vis dar krito, tai ir tapo valdininkų koziriu nemokėti vadinamojo milijonierių mokesčio.

Sumokėjo 400 tūkstančių litų

Turtingiausiu iš Kauno politikų jau kelintus metus laikomas verslininkas, Liberalų ir centro sąjungos narys Tautvydas Barštys. 2010 metais „Kauno grūdų“ įmonių grupės valdybos pirmininkas turėjo 12 mln. litų vertės turto, 2011 metais ši suma paaugo iki beveik 14,5 mln. litų.

„Mano turimo nekilnojamojo turto vertė viršijo milijoną litų, kiek tiksliai kainuoja namas ir kiti pastatai – negaliu pasakyti“, – skaičius kaip įmanydamas slėpė T. Barštys.

Jis jau sumokėjo turtuoliams užkrautą NT mokestį. „Kodėl turėčiau sakyti, koks jis? Tai konfidencialu“, – bandė gintis politikas. Tačiau netrukus jis atlyžo ir prisipažino valstybės biudžetą papildęs 4 tūkst. litų.

Nuo milijoną litų viršijančios sumos ir reikia sumokėti 1 procento dydžio NT mokestį. Nesunku paskaičiuoti, kad jo turimo NT vertė 2011 metais galėjo siekti 1 mln. 400 tūkst. litų.

T. Barštys teigė, kad daugiausia turto turi akcijomis, o brangiems pastatams jis pinigų nešvaisto. „Vieną namą turiu, kuris pastatytas 1988 metais. Jo vertė per sunkmetį dar sumažėjo. Jeigu reikėtų jį parduoti, mažai ir gaučiau“, – svarstė turtingiausias Kauno politikas.

2010 metais jo turtą papildė ir tėvų palikimas Alytaus rajone.

Verslininkas turi vieną namą

Antras pagal turtingumą milijonierius Kauno valdžioje – „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis. „Vičiūnų“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas 2011 metais turėjo privalomo registruoti turto, kurio vertė 5,8 mln. litų.

Kartu su vyru Kauno taryboje dirbančios Irenos Matijošaitienės turtas įvertintas 5,1 mln. litų. Tiek kainuoja politikų turimas NT, taip pat vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai.

V. Matijošaitis turtuolių NT mokesčio taip pat nemokės. „Vieną namą Vičiūnuose teturiu, kuriame su žmona ir gyvenu. Jo vertė neviršija milijono litų. O už turimus sklypus kasmet moku žemės mokesčius“, – paaiškino verslininkas.

Turtingas, bet nemokės

Kauno valdžioje esančių turtuolių sąraše yra ir Liberalų ir centro sąjungos narys Kęstutis Mikėnas. Buvęs kelių statybos bendrovių akcininkas – daugiau kaip 4,8 mln. litų šeimininkas. Jo žmonos privalomo registruoti turto, meno kūrinių, vertybinių popierių vertė 4,6 mln. litų.

K. Mikėno nekilnojamasis turtas 2010 metais buvo įvertintas 412 tūkst. litų. Pernai politikas kreipėsi į Registrų centrą, iš kurio gauta pažyma nudžiugino: NT vertė neviršijo milijono litų, todėl turtuolių mokesčio mokėti nereikės.

„Dabar nežinau, kiek tiksliai kainuoja mūsų namas ir butas, tačiau tikrai ne milijoną. Namas Vytėnuose statytas prieš 16 metų, žmonos vardu registruotas butas – prieš 20 metų. Apie kokius turtus kalbame?“ – pyko K. Mikėnas.

Mokesčiu kol kas nesidomėjo

Vieno turtingiausių Kauno politikų Arvydo Garbaravičiaus šeimos turto vertė 2011 metais viršijo milijoną litų, tačiau politikas tikina kol kas nesidomėjęs, ar jam priklauso mokėti NT mokestį. „Jei reikės, sumokėsiu. Kol kas tuo mokesčiu nesidomėjau“, – pažadėjo politikas.

Jo deklaruoto 2011 metais turėto privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių vertė siekė beveik 730 tūkst. litų.

Politiko žmona Kauno miesto muziejaus direktorė Rita Garbaravičienė – dar turtingesnė: jos vardu registruoto turto vertė siekė 1,68 mln. litų.

Kiek vertas šeimos turimas nekilnojamasis turtas, politikas neatskleidžia.

Turtai ėmė ir susitraukė

Jungtinės socialdemokratų ir partijos „TAIP“ frakcijos seniūnės pavaduotojas Židrūnas Garšva 2010 metais turėjo registruoto turto, kurio vertė siekė 1 mln. 372 tūkst. litų. 2011 metais ši suma susitraukė iki 660 tūkst. litų.

„Kreipiausi į Registrų centrą, kuris įvertino mano turimą turtą. Deja, tačiau jo vertė ekonomikos sunkmečiu sumažėjo ir džiaugtis dėl to, kad nereikia mokėti NT mokesčio, tikrai negaliu“, – paaiškino Ž.Garšva.

Tos pačios frakcijos seniūnas Valys Venslovas deklaravo 2011 metais turėjęs 1 mln. 169 tūkst. litų vertės turto, tačiau jo turimas nekilnojamasis turtas milijono litų slenksčio neperžengė.

„Kai pernai įvertino mano turimą butą ir sodybą, paaiškėjo, kad jų kaina sumažėjo perpus“, – apgailestavo politikas.

Turtuoliai ne visi

Aitvarai ne visiems suneša turtus. Štai Kauno politikė konservatorė Edita Gudišauskienė 2011 metais deklaravo turėjusi turto, kurio vertė buvo vos 4,2 tūkst. litų, jos vyro Fortūnato sėkmė irgi nelydėjo – turimo turto vertė tesiekė 26 tūkst. litų. Tiesa, piniginių lėšų politikės šeima turėjo daugiau – apie 200 tūkst. litų.

Jauniausias Kauno tarybos narys, spėjęs trumpai pasimatuoti ir vicemero kėdę, Povilas Mačiulis teturi 17,5 tūkst. litų vertės turto.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas taip pat negalėtų pasidžiaugti finansine gerove: jo šeimos privalomo registruoti turto vertė – vos per 100 tūkst. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.