Lietuvos verslininkai sėkmingai užkariavo užsienio rinkas

Geriausiomis eksportuojančiomis įmonėmis Lietuvoje pripažintos „Snaigė“, „Betonika“, „Klaipėdos baldai“, „Statga“ ir „Rifas“. Šių įmonių vadovai penktadienį Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų skirtus „Lietuvos eksporto prizo“ apdovanojimus atsiėmė iš premjero Algirdo Butkevičiaus rankų.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-02-08 17:43, atnaujinta 2018-03-12 07:47

Sunkmečio iššūkius atrėmusios įmonės tiesia vis platesnį eksporto kelią. Jų mokami mokesčiai pripildo valstybės biudžetą ir padeda jai ištraukti iš duobės socialinių išmokų vežimą. Eksportuojančios bendrovės darbu ir papildomais užsakymais aprūpina ir gamybos, ir paslaugų įmones.

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai geriausias eksportuojančias įmones apdovanoja kasmet nuo 2001-ųjų.

Apdovanojimą atsiėmė šaldytuvų gamybos bendrovės „Snaigė“ direktorius Gediminas Čeika. Jo vadovaujama įmonė pernai eksportą užaugino 35 proc., palyginti su 2011-aisiais. Daugiausia šaldytuvų parduota Vokietijoje, Ukrainoje, Vidurinės Azijos šalyse. Iš Alytuje esančios gamyklos buitinė technika gabenama į 30 pasaulio šalių.

Taip pat buvo įvertintas Vytautas Niedvaras, vadovaujantis tarptautiniam koncernui „Consolis“ priklausančiai „Betonika“ bendrovei. Surenkamas gelžbetonio konstrukcijas gaminanti įmonė eksportą padidino kone 40 proc. - iki 25 mln. litų.

Bendrovė „Klaipėdos baldai“, dėmesį pernai sutelkusi į kokybę, užsienio rinkose gaminių pardavė už 174 mln. litų. Už tai jos vadovas Ramūnas Marozas į Klaipėdą parveš „Lietuvos eksporto“ prizą.

Toks apdovanojimas atiteko ir metalo komponentus biuro baldams gaminančiai bendrovei „Statga“.

Pernai jos eksportas, palyginti su 2011-asiais, padidėjo 60 proc., - pardavimai užsienyje sudarė 73 mln. litų. Įmonės vadovas Rytis Dijokas prizą veš į Šiaulius.

Juo pagerbtas ir bendrovės „Rifas“ vadovas Aidas Šetikas. Ši įmonė specializuojasi energetikos, elektrotechnikos, atsinaujinančios energijos sistemų gamyboje bei diegia informacinių technologijų sprendimus. Eksportas pastaruoju metu augo dvigubai, ir pernai svetur buvo parduota gaminių bei paslaugų už 13 mln. litų.

Kasmet garbės ženklu „Darbo žvaigžde“ pagerbiami ir darbščiausi verslininkai.

Už vadovų asmenines pastangas sidabrinės „Darbo žvaigždės“ įteiktos metalo apdirbimo bendrovės „Umega“ vadovui Tomui Džiugui, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės valdybos pirmininkui Povilui Vasiliauskui, dviračių gamybos bendrovės „Baltik vairas“ direktoriui Dirkui Zwickui, mėsos produktų gamybos bendrovės „Utenos mėsa“ vadovui Virginijui Kantauskui.

Buvusiam žemės ūkio ministrui, parlamentarui Kaziui Starkevičiui įteiktas nacionalinis „Didysis eksporto prizas“.

Ministras pagerbtas už tai, kad asmeniškai stengėsi pagelbėti verslininkams, besiskinantiems kelius į Rytų ir Vakarų rinkas.

Kasmet specialiu prizu - auksine sege - Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai apdovanoja ir verslininkes - įmonių vadoves. Šiemet segė buvo prisegta alaus daryklos „Gubernija“ vadovei Vijoletai Dunauskienei.

Per praėjusius metus „Gubernijos“ alaus pardavimas, palyginti su 2011-aisiais, pasistiebė maždaug 3 mln. litų - maždaug nuo 41 iki 44 mln. litų. Eksporto apimtys – padvigubėjo. Užpernai alaus buvo eksportuota kone už 4 mln. litų, pernai – už 8 mln. 400 tūkst. litų.

Pernai „Gubernija“ pradėjo gaminti alų „Tamsusis elis“, kuris pasaulio alaus čempionate Čikagoje, JAV, apdovanotas aukso medaliu. Žurnalas „All about beer“ („Viskas apie alų“) jį paskelbė geriausiu tamsiuoju eliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.