Plačiais užmojais garsėjantis R. Bransonas – mokyklos nebaigęs dislektikas

Į Lietuvą šį birželį atvykstantis Richardas Bransonas - dėl prastų pažymių 16-os metęs mokyklą, tačiau sukūręs „Virgin“ verslo imperiją ir stebinantis stulbinančiais užmojais - kad ir turistiniais skrydžiais į kosmosą privačiu erdvėlaiviu.

Ekscentriškas verslininkas R. Bransonas šią vasarą atvyksta į Lietuvą.<br>virgin.com
Ekscentriškas verslininkas R. Bransonas šią vasarą atvyksta į Lietuvą.<br>virgin.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 23, 2013, 10:57 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:26 AM

Kas jis? Žmogus, sukūręs savą verslo pasaulį, kurio istorijos puslapiuose be kita ko rasite minimą ne tik muzikos įrašų verslą, salonus nuotakoms, oro linijas, bet ir turistines keliones į kosmosą.

Šiandien, kaip skelbia „Virgin“ grupės svetainė, šis prekės ženklas – vienas žinomiausių pasaulyje. O grupės įmonėse 34 pasaulio šalyse dirba apie 50 tūkst. žmonių.

R. Bransono istorija – ne iš tų, kuriose kalbama apie iš kartos į kartą perduodamą verslo kompanijos vairą. Dabartinio turtuolio vaikystė nebuvo visko pertekusi.

Galbūt nustebsite: didžiulį verslą įsukęs R. Bransonas – dislektikas, dėl prastų įvertinimų 16-os metų metęs mokyklą. Dar besimokydamas, 1968-aisiais, jis pradėjo pirmąjį savo verslą: ėmė leisti žurnalą „Student“.

Po poros metų jaunasis verslininkas žengė kitą žingsnį – sumanė paštu pristatyti muzikos įrašus.

Savo prisiminimus apie tuometį verslą R. Bransonas suguldė į knygą „Losing my virginity“. Čia galima rasti tokį muzikos srityje pradėjusio suktis verslininko pastebėjimą: „Supratau, kad žmonės pagailėtų 40 šilingų maistui, tačiau nedvejoja tuos pačius 40 šilingų išleisti naujausiam Bobo Dylano albumui“.

Koreguoti verslo kryptį R. Bransonui tekoo po to, kai 1971 m. sausį streiką paskelbė pašto darbuotojai.

Kad išsaugotų pradėtą užsiėmimą, R. Bransonas atidarė muzikos įrašų parduotuvę, dar po metų verslą išplėtė – duris atvėrė įrašų studija.

Pirmasis kūrėjas, kuriam lemta būti „Virgin Records“ krikštatėviu – Mike‘as Oldfieldas su albumu „Tubular bells“.

Tačiau R. Bransonas pasiryžęs sudaryti sutartis ir su pankroko kūrėjais. Taip nusprendęs neprašovė: štai „The Sex Pistols“ albumo per savaitę parduota 100 tūkst. kopijų.

Vis dėlto R. Bransonui kuriant verslo imperiją teko ne tik kopti aukštyn, bet ir spręsti rebusus, kaip nenudardėti į bedugnę.

Po to, kai skrydžių bendrovei „Virgin Atlantic“ pakenkė konkurencija su „British Airways“ ir dar, lyg to būtų negana, savo drėbtelėjo Persų įlankos karas, dėl kurio degalų kainos šoko į viršų, o keleivių skaičius smuko, R. Bransonui teko aukoti „Virgin Records“.

1992 m. kovo 6-ąją jis galiausiai sukirto rankomis su EMI, kuri už 1 mlrd. JAV dolerių perpirko „Virgin Records“.

„Nors išsaugojau oro linijas, jaučiausi taip, lyg savyje būčiau kažką nužudęs“, – „Losing my virginity“ rašo verslininkas.

Vis dėlto pakilti į orą lėktuvu R .Bransonui – pernelyg įprasta. 2004-aisiais jis įkurė „Virgin Galactic“. Tai – pirmoji įmonė, siūlanti komercinius skrydžius į kosmosą.

Lyg to būtų negana, R .Bransonas stebino savo užmojais toliau: 2010 m. Naujojoje Meksikoje atidarė pirmąjį privatų kosmodromą, o 2012-aisiais „Virgin Galactic“ prabilo apie planus į kosmosą kelti ir Žemės palydovus.

Domina ne platūs dangaus skliautai, o vandenymo gelmės? R. Bransonas ir čia įkėlęs koją: 2011 m. įkurta „Virgin Oceanic“, kurios tikslas – povandeniniu laivu ištyrinėti Atlanto vandenyną.

Palyginus su tuo, pasigyrimas, jog 2009-aisiais „Virgin America“ tapo pirmąja oro vežėja, kurios skrydžių metu galima naudotis bevielio interneto ryšiu, atrodo niekniekis.

Beje, tarp paties R. Bransono pomėgių rastumėte oro ir vandens pramogų. Ypač verslininką žavi skrydžiai oro balionais, plaukiojimai su jėgos aitvarais.

Sportas R. Bransoną lydi nuo mokyklos, kur jis buvo futbolo ir kriketo komandų kapitonas. Tiesa, dar jaunystėje patirta kelio trauma apribojo jo kaip sportininko troškimus.

Tad R. Bransonas dėmesį sutelkė į verslą, tačiau nuo sporto visiškai nenusigręžė. Savo komandas turi ir „Virgin Group“.

Pavyzdžiui, rengiamos sporto dienos valdymo padaliniams. Čia R. Bransonas įžvelgia ne tik naudą sveikatai, bet ir būdą stiprinti komandą. Teigiama, jog R. Bransonas keliasi apie šešias ryto ir dalį rytinio laiko skiria ne tik pusryčiams, bet ir mankštai.

Paklaustas, iš kur semiasi įkvėpimo, R. Bransonas sakė, jog didžiausias įkvėpimo šaltinis – mama.

Pasakojama, kad tuo metu, kai mažajam Richardui tebuvo ketveri, mama jį palikusi kelios mylios nuo namų ir nurodžiusi parsirasti pačiam. Tuomet R. Bransonui pagelbėjo kaimynas. Tačiau, kas žino, galbūt tokios treniruotės ir lėmė, kad R. Bransono iššūkiai negąsdina.

Beje, 2011-aisiais R. Bransono mamą iš nuo žaibo užsiliepsnojusios turtuolio vilos išgelbėjo čia viešėjusi aktorė Kate Winslet.

Aktoriaus, tiesa, epizodinio, duonos ragavęs ir pats R. Bransonas. 1994 m. jis pasirodė seriale „Draugai“.

Čia R. Bransonas į Londoną atvykusiems serialo veikėjams Joey ir Chandleriui pardavė britų suvenyrus.

Visose epizodo scenose, kur rodytas oro uostas ar lėktuvai, šmėžavo „Virgin Atlantic“ logotipai. Kalbėta, kad verslininkas labai nerimavo, jog pamirš savo tekstą, tačiau viskas pavyko.

Į riterius įšventintas verslininkas prisideda prie žmogaus teisių gynimo organizacijos „The Elders“, kampanijos prieš branduolinius ginklus „Global Zero“, AIDS ir sveikatos iniciatyvos „Virgin Healthcare Foundation“.

Jis taip pat yra pasižadėjęs atriekti 3 mlrd. JAV dolerių kovai su pasauliniu atšilimu, o pelną, gautą iš transporto kompanijų, skirti alternatyviems ir ekologiškiems energijos šaltiniams ieškoti.

Remdamasi virgin.com, entrepreneur.com, imdb.com parengė Jovita Simonaitė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.