Didesnei valytojų algai nurėš pinigų iš auklėtojų?

Vaikų lopšeliuose-darželiuose tvyro nerimas. Nors Vilniaus miesto valdžia viešai kalba viena, auklėtojas (ugdymo pedagoges) iš darželių administracijos pasiekia visai kitos žinios.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2013-03-05 16:01, atnaujinta 2018-03-10 13:50

Mat Vilniaus valdžia žada užkamšyti spragas, kurios algų krepšelyje atsivėrė nuo sausio padidinus minimalų atlyginimą. O darželių vadovai aiškina, kad jokių papildomų pinigų algoms niekas nežada. Ir jau sulaukė įsakymo iš savivaldybės - taupyti.

Vieniems pridėjo, iš kitų atims

„Mūsų darželis – nedidelis. Jame tėra šešios vaikų grupės. Iš 35 darželio darbuotojų maždaug pusė (septyniolika) gauna minimalią algą, kuri šiemet pasistiebė iki 1000 litų. Tai - auklėtojų padėjėjos, virėjos, valytojos, kiemsargiai“, - pasakojo pavardės neminėti paprašiusi Vilniaus centre esančio vaikų darželio auklėtoja.

Netrukus darbuotojų sąskaitas turi pasiekti atlyginimas už vasario mėnesį. Tačiau anksčiau nei pinigai darbuotojus iš darželio administracijos kabineto atsivijo prastos žinios.

„Darželio vadovė mums pasakė, kad šiemet darbuotojų algoms pinigų yra skirta tiek pat, kiek ir pernai.

Tam, kad 17-ai darbuotojų būtų sumokėta minimali alga, per metus papildomai reikia 31,5 tūkst. litų. Ir juos darželiui liepta pačiam sutaupyti. Kaip?“ - nesuvaldydama jaudulio kalbėjo auklėtoja.

Pernai vaikų darželiui skirtas algų krepšelis nebuvo pereikvotas. Auklėtojos, priklausomai nuo darbo stažo ir kategorijos, algos, atskaičius mokesčius, gaudavo 1375-1410 litų.

Vadinasi, tam, kad pora šimtų litų būtų pridėta prie minimalios algos, teks juos nurėžti nuo ugdymo pedagogų?

Muša antrąkart

„Po naktinės mokesčių reformos 2009-aisiais mes, pedagogai, jau buvome gavę smarkų antausį. Algos krito. Dabar vėl savivaldybė nori atimti iš mūsų duonos kąsnį. Tik bandoma visa tai nutylėti viliantis, kad yla neišlįs iš maišo.

Nežinia tik, ar Vyriausybė, pakėlusi minimalią algą iki 1000 litų, neskiria tam finansavimo, ar skolose skęstanti Vilniaus savivaldybė blokuoja jos sprendimus“, - svarstė auklėtoja.

Jos teigimu, tai - ne vienintelio vaikų lopšelio-darželio, bet visų sostinėje esančių ikimokyklinių ugdymo įstaigų problema. Jų Vilniuje yra apie porą šimtų.

„Neramu, kad kažkodėl mus užgriuvę rūpesčiai – didžiulė paslaptis. Visi bijo, kad tik tai neišlįstų į viešumą. Tarsi mes, pedagogai, galėtume savo nuoskaudomis nuversti miesto valdžią“, - svarstė darželio darbuotoja.

Už sausį algas auklėtojos gavo tokias, kaip ir praėjusiais metais. Tačiau praėjusią savaitę sukviestos į vadovų kabinetą „ant kilimėlio“ turėjo sugromuliuoti žinią, kad teks taupyti.

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Petronis paaiškino, kad miesto biudžete Vilniaus švietimo įstaigoms šiemet numatyta 9 mln. litų daugiau nei pernai. Jie esą ir bus skirti padengti lėšų trūkumui, atsiradusiam padidinus minimalią algą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.