Pensijų skaičiuoklė veikia su sutrikimais, premjeras ragina būti atsargiems (atnaujinta)

Kadangi pasirinkus pensijos kaupimo būdą jo keisti nebebus galima, prieš priimant sprendimą, verta jį pasverti. Tai padaryti trečiadienį sujudo pernelyg daug žmonių - skaičiuoklės tinklalapis www.pensijusistema.lt „nulūžo“ vos pristatytas trečiadienį ryte 

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala, Martynas Čerkauskas

Mar 13, 2013, 6:35 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:57 AM

„Kviečiame gyventojus įvertinti visus niuansus, aktyviai konsultuotis ir pasirinkti geriausiai jų asmeninę situaciją atitinkantį sprendimą. Kadangi nėra vieno teisingo sprendimo visiems, esame parengę specialią skaičiuoklę, kuris padės apsispręsti. Jos pateikiami duomenys yra labai preliminarūs, tačiau žmogus matys bendras tendencijas ir galės lengviau įsivertinti“, - pranešime spaudai sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas. Ministerijos teigimu, skaičiuoklės duomenys nėra visiškai tikslūs, kadangi kiekvieno gyventojo situacijai įvertinti reiktų įvesti labai daug sąlygų. Šis įrankis, atsižvelgiant į įvestą žmogaus amžių, lytį, gaunamas pajamas, darbo stažą, dalyvavimą privačiame kaupime, preliminariai įvertins, kokią pensiją žmogus gautų ateityje, jei iki pensijos dirbtų tokiomis pat sąlygomis kaip nurodė. Pernai lapkričio viduryje Seimo patvirtintose Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisose numatyta, kad „Sodros“ pervedimai į antros pakopos pensijų fondus nuo 2013 metais padidinami iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažinti iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - padidinti iki 3,5 procentų. Taip pat numatyta, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje. Nuo 2016-ųjų abi šios įmokos būtų padidintos iki 2 procentų.

Kadangi pasirinkus pensijos kaupimo būdą jo keisti nebebus galima, prieš priimant sprendimą, verta jį pasverti. Tai padaryti trečiadienį sujudo pernelyg daug žmonių - skaičiuoklės tinklalapis www.pensijusistema.lt „nulūžo“ vos pristatytas trečiadienį ryte 

Nuo kitų metų pensijos kaupimo būdai bus trys. Žmonės galės grįžti į "Sodrą" ir savo būsimą pensiją patikėti tik valstybei. Antrasis būdas bus toks pat, koks galioja šiuo metu - didžioji dalis pensijos kaupiama "Sodroje", o ši į privačius pensijų fondus toliau pervedinės kelis proc. įmokų. Trečiasis būdas bus panašus į antrąjį, tačiau žmonės dar galės papildomai mokėti 1 procentą nuo savo atlyginimo privačiam fondui. Valstybė savo ruožtu į privatų fondą pridės dar 1 procentą nuo vidutinės mėnesio algos. 

Nuo 2016 metų papildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis sieks 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų. Iki 2 proc. padidės ir valstybės indėlis.

Kokį variantą pasirinkti, žmonės turės apsispręsti nuo balandžio iki rugsėjo. Prašymus žmonės turės teikti tiems pensijų fondams, su kuriais anksčiau yra sudarę sutartis. Pasirinkusiems antrąjį variantą, jokių prašymų rašyti nereikės

Teigiama, kad gyventojai, pasirinkę trečiąjį variantą, visuomet sukaups daugiausia pinigų, nes jų papildomą įmoką parems ir valstybė.

„Žmogus gali papildomai mokėti procentą nuo savo darbo užmokesčio, tuomet valstybė pridės dar procentą, skatindama tokį kaupimą“, - trečiadienį vykusiame skaičiuoklės pristatyme aiškino „Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Jau sukaupę šiek tiek pinigų privačiuose fonduose asmenys galės sustabdyti savo įnašus. Sukaupti pinigai liks privačiuose fonduose ir toliau kaups senatvės pensiją, kuri bus išmokama sulaukus pensinio amžiaus. 

Prognozuojama, kad per ateinančius 10 metų pensininkų gretos pasipildys 127 tūkst. asmenų.

Skaičiuojant savo būsimą pensiją, galima pastebėti, kad kaupiantiems pensiją II pakopos privačiuose pensijų fonduose beveik visuomet bus išmokamos didesnės pensijų išmokos, nei kaupiantiems vien „Sodroje“.

Jaunesniems žmonėms siūloma rinktis rizikingesnius į akcijas investuojančius fondus, o tiems, kuriems liko dešimt ar mažiau metų iki pensijos – konservatyvius fondus, kurie garantuoja nedidelį, bet stabilų pelną.

„Keičiantis rinkų ciklams pensijų fondų vertės turi tendenciją svyruoti. Žmonėms artėjantiems prie pensinio amžiaus, naudingiausia būti konservatyviuose fonduose, kurie svyruoja mažiausiai. Konservatyvūs fondai paskutiniu metu neprarado pinigų. Jaunesniems žmonėms, rizikingesnių į akcijas investuojančių fondų vertė svyruoja, bet tikintis per ilgesnį laikotarpį turėti didesnę grąžą, šiek tiek tos rizikos reikia prisiimt“,- sakė privačių pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys. 

Pastebima, kad II pakopos pensijų kaupimo fondai naudingi tik žmonėms, gaunantiems algą iki 7 tūkst. litų „ant popieriaus“. Jei gaunamas didesnis atlyginimas, verta susimąstyti apie III pakopos pensijų fondus.

Kartą pasirinkus nebus galima savo pasirinkimo keisti. Žmonės galės nebent atnaujinti sustabdytą kaupimą, tačiau pereiti iš vieno pensijos kaupimo modelio į kitą nebus galima.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad danartinė Vyriausybė pasiruošusi tęsti pirmtakų pradėtą reformą. Paskaičiuota, kad nuo 2020 m., kai įsigalios maksimalūs tarifai, kasmet valstybės biudžetui reforma kainuos po maždaug 900 mln. litų. Tikimasi, kad privačiuose fonduose senatvei kaups apie tris ketvirtadalius dirbančiųjų.

Visgi premjeras ragina gyventojus, kuriems iki pensijos liko mažiau kaip dešimt metų ir jų uždarbis neviršija maždaug 1500 litų, senatvei kaupti tik "Sodroje". Pats A.Butkevičius senatvei kaupia ne tik "Sodroje", bet  ir antros bei trečios pakopos pensijų fonduose.   

„Sodros“ pervedimai į antrosios pakopos pensijų fondus šiemet padidinti iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios bus sumažinti iki 2 proc., bet nuo 2020 metų – padidinti iki 3,5 procentų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.