Namą griaunantis verslininkas iš valstybės žada prisiteisti milijoninę kompensaciją

Verslininkas Darijus Vilčinskas, pradėjęs ardyti ant Kuršių marių kranto stovintį pastatą, įsitikinęs, kad jam nesunkiai pavyks iš valstybės prisiteisti milijoninę kompensaciją. Valstybė išdavė leidimus statybai, valstybė turi ir atsakyti, mano bendrovės Verslo investicijų projektų centro savininkas.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Mar 20, 2013, 8:19 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:05 PM

2005 metais pastatytus tris namus Juodkrantėje valstybė verslininką įpareigojo nugriauti, nes statybos leidimai buvo pripažinti negaliojančiais. Dabar sąskaita už tai bus pateikta mokesčių mokėtojams.

- Kiek pareikalausite už patirtą žalą?

- Mes jau jau iškėlėme 10,5 milijonų litų ieškinį valstybei, kad ši padengtų žalą. Namai buvo pastatyti gavus visus reikiamus leidimus, statybų inspekcija priėmė juos. Tačiau ši suma – už tris namus, o aš griaunu tik man priklausantį namą. Kitu du priklauso kitiems savininkams, nors statytojas esu aš.

Kitaip tariant, esu įpareigotas nugriauti visus tris namus Juodkrantėje. Vykdau teismo sprendimą.

- Ar nemanote, kad jūsų žingsnis pernelyg skubotas?

- Nemanau. Nes dabar teismas įsitikins, kad patyriau žalą. Ir iš valstybės bus priteista kompensacija, kuri man priklauso.

Namus turėjau nugriauti dar pernai, o galutinis teismo sprendimas buvo paskelbtas dar 2010 metais. Taigi mano veiksmai tikrai nėra skuboti. Juk pati valstybė kreipėsi į antstolius ir perspėjo, kad nevykdau teismo sprendimo.

- Kaip bus su kitais dviem namais, kuriuos taip pat turėtumėte nugriauti?

- Tie namai man turėtų būti perduoti fiziškai, tačiau dabar juos valdo kiti savininkai. Tik tada galėčiau juos nugriauti. Juk negaliu pradėti griauti namų, kurie man nepriklauso, o juose gyvena šeimos.

- Kaip vyksta griovimo darbai?

- Pradėjome nuo vidaus, o vėliau imsimės ir išorės griovimo darbų. Tai darau už savo pinigus. Tačiau patirtos išlaidos bus įskaičiuojamos į reikalaujamą sumą. Griovimo darbai turėtų užtrukti apie mėnesį. Deja, namo perkelti kitur negalima. Namai apkalti mediena, būtų sudėtinga juos paprasčiausiai pergabenti, tad šios idėjos nesvarsčiau.

- Bet kodėl esate toks tikras, kad valstybė jums kompensuos visą patirtą žalą?

- Valstybė įpareigojo nugriauti namus, kurių statybai leidimus suteikė ta pati valstybė. Ji įgaliojo asmenis pasirašyti dokumentus. O kas viršijo savo įgaliojimus, tegul sprendžia atitinkamos tarnybos. Noriu atsiimti tai, kas priklauso man. Teismui reikėjo įrodymų dėl patirtos žalos. Kai namas bus nugriautas, žala bus įrodyta.

- Neringos savivaldybė bandė jus užstoti. Kodėl neužteko jų paramos?

- Deja, Neringos savivaldybės paramos neužteko. Nors valdininkai pripažino, kad namai atrodo gražiai, puikiai įsiterpia į kraštovaizdį, tačiau ne jų kompetencija kažką pakeisti. Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai tai nepatiko ir viskas. Kita vertus, leidimus savivaldybė juk išdavė.

- Ar įmanoma prisiteisti žalą iš tų, kurie leidimus išdavė, galbūt, pažeisdami įstatymus?

- Esu paskaičiavęs, kad per visą statybų procesą – nuo projekto iki statybų leidimo parašus suraitė apie 50 žmonių. Būtų sunku reikalauti kurio nors vieno iš jų atsakomybės.

- Apskritai, kaip jaučiatės, kai reikia nugriauti teisėtai pastatytus namus?

- Jaučiuosi absurdiškai. Nesu girdėjęs nė vienos nuomonės apie tai, kad šie namai trukdo Juodkrantės kraštovaizdžiui. Tačiau visuomenės nuomonė, matyt, niekam nesvarbi.

- Kokią išvadą padarėte iš šios situacijos?

- Reikia būti atidesniam, aklai nepasitikėti viskuo. Bet iki kokio lygio gali nepasitikėti valstybės sprendimais? Būsime atsargesni.

Gyventojai nori kompensacijos

Kitų dviejų namų savininkai neketina lengva ranka atsisakyti savo turto. Viename iš nugriauti pasmerktų namų gyvena Juozo Skučo šeima. Tačiau vyras teigia neketinantis perduoti namo D. Vilčinskui, kurio bendrovė statė namus.

- Ar žadate perduoti namą statytojui, kuris yra įpareigotas jį nugriauti?

- Perduosiu tik tada, kai man bus sumokėti pinigai. Kur aš eičiau su visa šeima? Gal į gatvę kaip valkata? Šia valstybe pasitikėti negali, tačiau kraustytis niekur neketinu. Tegul sumoka pinigus, kuriuos investavau į legaliai pastatytą namą ir suteikia analogišką būstą Neringoje.

Jeigu D. Vilčinskas griauna jam priklausantį restoraną, tai tegul griauna. Tačiau mano namas, bent jau formaliai man priklauso. Nors ir areštuotas. Dėl to patyriau daug žalos, moralinės taip pat.

- Kokios sumos norėtumėte už šį namą?

- Čia dar klausimas, kas yra vertė ir kaip ji turi būti apskaičiuojama. Mes esame įvertinę namą 2,7 milijono litų, tačiau ta vertė gali būti ir didesnė. Jei D. Vilčinskas sumokės man šią sumą, tegul jį ir pasiima.

Nesu pažeidęs jokių įstatymų. Man tik labai smalsu, kaip teisėjas, įpareigojęs nugriauti mano namą, jaustųsi mano situacijoje? Kas tie teisėjai? Dievai gal?

- Kaip manote, ar D. Vilčinsko sprendimas griauti restoraną nebuvo vis tik skubotas?

- Tiesą pasakius, o ko laukti? Man irgi atsibodo visa ši istorija, kuri trunka jau aštuonerius metus. Tiek laiko mano šeima yra nežinioje. Gal ši valdžia atkreips dėmesį į žmogų?

Tegul atvažiuoja Aplinkos ministras, premjeras pas mus ir pamato, į kokią situaciją mes patekome. Niekuo neprasikaltome, tačiau nori atimti iš mūsų namus. Tai ko verta ši valstybė?

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.