Būstų TOP 5. Medį galima pasodinti, bet namą lai stato specialistai

„Prieš dvidešimt metų mes patys tvarkydavome savo automobilius. Šiandien tai darome servisuose, todėl man keista, kad šiandien kai kurie žmonės galvoja, kad gali patys pasistatyti namą, be architekto pagalbos“, - šypsosi Vilius Adomavičius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 5, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:19 PM

Medį galima pasodinti, nuostabu, jei užaugini sūnų, bet namą geriau lai stato tą reikalą išmanantys žmonės.

Architektų V. Adomavičiaus ir Vidos Vyšniauskienės kūrinys - namas Domeikavoje (Kauno r.) Lietuvos architektų sąjungos (LAS) organizuotame konkurse „Žvilgsnis į save“ geriausiu buvo paskelbtas prieš ketverius metus.

Tačiau ir šiandien šių architektų realizuotų projektų kolekcijoje namas Kauno rajone užima neabejotinai garbingiausią vietą.

Iš pirmo žvilgsnio, namas atrodo kaip iš dangaus į sklypą atsitiktinai „nuleistas“ objektas: nepaisant stiprios pastato architektūrinės idėjos, tūris, atrodė, ignoruoja aplinką. Tačiau tai tik klaidingas pirmasis įspūdis.

Visi sprendimai – ir vidaus, ir išorės – yra tinkami ir savo vietoje, kruopščiai apgalvoti.

Mažajai architektūrai – stoginei-sandėliukui bei apžvalgos tilteliui – architektai skyrė ne ką mažiau dėmesio nei pagrindiniam pastatui.

Namo eksterjeras dengtas dirbtine medžiaga, tačiau tai nemenkina idėjos – kaip tik dera su drąsiais sprendimais.

O galėjo šio namo ir iš vis nebūti, tiksliau, toje pačioje vietoje galėjo išdygti neišsiskiriantis dviejų aukštų namas su vienšlaičiu stogu. Jau net buvo suderintas projektas, su užsakovais sukirsta rankomis.

Tačiau V. Adomavičiui kažkas vis nedavė ramybės, jis tarsi nujautė, kad ne tokio būsto reikia užsakovams, kol vieną dieną jis išdrįso pasiūlyti: „Viską stabdom.“ Tada sėdo prie brėžinių ir per mėnesį parengė naujo namo projektą, kuris nuo buvusiojo skyrėsi kaip diena nuo nakties. Ir?! Ir ką užsakovai?

„Na, jie nešūkčiojo iš džiaugsmo, bet minkštų linijų bei apvalių formų namas jiems patiko labiau. Tada nurimau ir aš“, - prisiminė architektas. Tiesa, verslininko ir medikės šeimą jis pažįsta apie penkiolika metų, gal todėl jie taip pasitikėjo Viliumi ir leido save įkalbėti dar vienam bandymui.

Įdomu tai, kad keturiasdešimtmečiai šeimininkai pageidavo kuklaus ir neišsiskiriančio būsto, o įsikūrė tokiame, kurio nuotraukos puikavosi ne viename pasaulio leidinyje. Bet jų tai neerzina.

Lrytas.lt šiandien jus kviečia pasižvalgyti ir įvertinti namą Domeikavoje. Architektų V. Adomavičiaus ir V. Vyšniauskienės bene dešimties įgyvendintų namų kolekcijoje šis jau ketverius metus neužleidžia lyderio pozicijos. Nors Vilius užsiminė, kad šiuo metu kuria irgi kažką labai įdomaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.