Dienos šviesos lemputėms „Philips“ iškasė tamsią duobę

Praėjo visai nedaug laiko nuo tada, kai palubėje gelsvai švietusias kaitinamąsias elektros lemputes išstūmė gerokai taupesnės dienos šviesos lemputės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2013, 11:23 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:36 AM

Nors privačiuose namuose dar galima jų pamatyti, tačiau bent kiek didesnės įstaigos taupydamos atsisakė kaitinamųjų lempučių, kaip pernelyg neefektyvių.

Tačiau elektronikos gamintoja „Philips“ teigia, kad greit ir dienos šviesos lemputės taps tik dar vienu technologijos istorijos puslapiu.

„Philips“ specialistai tvirtina, kad sukūrė diodinę (LED) lemputę, kuri yra gerokai taupesnė už pačias geriausias dienos šviesos lemputes, ir žmonėms tiesiog neapsimokės naudoti kitokių apšvietimo šaltinių.

Vienas iš įmonės vadovų interviu „Associated Press“ tvirtino, kad naujosios diodinės lemputės jau ruošiamos masinei gamybai, o parduotuvių lentynose turėtų pasirodyti 2015 metais.

Jis įsitikinęs, kad per dešimt metų diodinės lemputės pakeis bent pusę dabar palubėse kabančių dienos šviesos lempučių.

„Tai lems neįtikėtinus kiekius sutaupytos elektros energijos“, - įsitikinęs „Philips“ atstovas Rene van Schootenas.

Apšvietimas sueikvoja apie 15 proc. pasaulio energijos. Iš šios energijos maždaug pusė tenka dienos šviesos lemputėms.

Vien JAV apšvietimui išleidžiama apie 24 mlrd. dolerių per metus.

Nors diodinės lemputės jau dabar yra efektyvesnės už dienos šviesos konkurentes, tačiau jos yra kiek brangesnės, o suvartojamos energijos skirtumas nėra toks didelis, kad vartotojams apsimokėtų rinktis LED technologiją.

Žadama, kad viskas pasikeis su naująja lempute. Ji esą bus dvigubai ryškesnė (žadama pasiekti 200 liumenų apšvietimą su 1 vato elektros galia) už tokio pat galingumo dienos šviesos lemputę, o pradinis lempučių kainos skirtumas atsipirks per metus.

„Philips“ 2012 metais užėmė kiek per 10 proc. pasaulio apšvietimo rinkos.

Ironiška, tačiau naujosios diodinės lemputės „Philips“ atneš tiek naudą, tiek nuostolių – nemažą įmonės pelno dalį sukrauna būtent dienos šviesos lemputės.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.