„Elgama-elektronika“ kelia naujus plėtros iššūkius

Išmaniųjų skaitiklių gamybos lyderė Baltijos šalyse Lietuvos bendrovė „Elgama-elektronika“ pernai sparčiai augo. Įmonės pardavimo pajamos praėjusiais metais pakilo 45 proc. ir viršijo 23,9 mln. litų. Palyginti su 2011 m., bendrovės pelnas 2012 m. padidėjo daugiau nei dukart – nuo 1,15 iki 2,5 mln. litų. UAB „Elgama-elektronika“ šiuo metu tiekia produkciją daugiau nei į 20 pasaulio šalių ir planuoja intensyvią plėtrą į Europos Sąjungą bei kitas šalių rinkas.

Bendrovė „Elgama-elektronika“ įsikūrusi moderniame pastate adresu Visorių g. 2, Vilniuje.
Bendrovė „Elgama-elektronika“ įsikūrusi moderniame pastate adresu Visorių g. 2, Vilniuje.
Daugiau nuotraukų (1)

Luka Gaižauskaitė

May 3, 2013, 3:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:59 AM

Įmonės plėtros planai

Prieš metus – 2012 m. gegužę – įmonėje „Elgama-elektronika“ prasidėjo esminiai pokyčiai, kurių tikslas buvo atlikti teisinę ir ekonominę bendrovės patikrą, optimizuoti įmonės veiklą, ieškoti esamų ir potencialių plėtros galimybių, pagerinti finansinius rezultatus ir padidinti bendrovės patrauklumą investuotojams.

„Esame patenkinti 2012 metų rezultatais, išaugusia apyvarta ir daugiau kaip dvigubai padidėjusiu pelnu. Šiuo metu keliame kartelę ir planuojame labiau koncentruotis į plėtrą užsienio rinkose“, – sako vienas bendrovės akcininkų Žilvinas Martinkus. Dėl didėjančios veiklos apimties bendrovėje Ž.Martinkus praeitą mėnesį sutiko įsitraukti į įmonės valdymą ir buvo paskirtas bendrovės generaliniu direktoriumi – perėmė dalį funkcijų iš metus sėkmingai generalinio direktoriaus pareigas ėjusio Arnoldo Puzanovo. A.Puzanovas įmonėje toliau eis vykdomojo direktoriaus ir generalinio direktoriaus pavaduotojo, atsakingo už įmonės verslo procesų efektyvinimą ir plėtrą užsienio rinkose, pareigas.

„Artimiausi mūsų planai – verslo plėtra Graikijoje. Šioje šalyje mūsų įdirbis labai geras, turime ir partnerių. Be to, Graikijos rinka labai sparčiai plečiasi išmaniojo elektros tinklo diegimo srityje. Domina naujosios ES šalys, pavyzdžiui, Bulgarija, nes ne visos jos turi stiprų vietos gamintoją, o išmaniųjų skaitiklių diegimo poreikis formuojamas ES direktyva, pagal kurią iki 2020 m. 80 proc. energijos išteklių apskaitos sistemų turi tapti integruotos ir išmaniosios. Tęsiame sėkmingą veiklą Kazachstane, kur mūsų laimėjimai jau džiugina – su partneriais įgyvendinome projektą, kurio tikslas buvo nuotoliniu būdu nuskaityti visą energijos (elektros, dujų, vandens, šilumos) išteklių sunaudojimą. Numatomos ir plėtros galimybės – dėl jų pasiekti pirminiai susitarimai. Šiuo metu įmonė turi ryšių su daugiau nei 20 šalių, sieksime tai išnaudoti ir skatinsime bendrovę augti“, – ateities planais dalijosi bendrovės „Elgama-elektronika“ vykdomasis direktorius A.Puzanovas. Įmonės plėtra planuojama ne tik plečiant gamybą Lietuvoje, bet ir dalį paslaugų perkeliant šalims užsakovėms.

Užsakovai nelinkę laukti

A.Puzanovas sako, kad konkurencija skaitiklių gamybos ir diegimo srityje labai didelė. Vieni svarbiausių įmonės „Elgama-elektronika“ konkurencinių pranašumų – galimybė sukurti ir patiems pagaminti užsakovų poreikius atitinkančius įrenginius. „Mūsų įmonė turi visą produkto gamybos ciklą – nuo projektavimo, tobulinimo ir gamybos iki labolatorinio testavimo ir metrologinės patikros. Užsakovai kelia reikalavimus, nustato terminus, nelinkę nuolaidžiauti net ir dideliems gamintojams, tad tempas ir gebėjimas profesionaliai reaguoti yra vienintelis būdas būti priekyje. Didžiuojamės, kad turime puikius specialistus, savo srities profesionalus, kuriuos puikiai vertina mūsų partneriai užsienyje, pagarbos žodžių sulaukiame ir iš konkrentų“, – sako A.Puzanovas.

Įmonės vadovas neneigia, kad konkurencija išlieka ir vidaus rinkoje, kur tenka grumtis su kitų šalių gamintojais. Tiesa, kol kas Lietuvos rinkoje, kur pardavimai sudaro apie pusę įmonės apimčių, tik dalis parduodamų bendrovės „Elgama-elektronika“ produktų yra išmanieji.

Išmaniųjų skaitiklių gamybos perspektyvos

Bendrovė „Elgama-elektronika“ yra Europos išmaniosios apskaitos asociacijos (ESMIG) narė. Kovą su darbo vizitu Lietuvoje viešėdamas šios asociacijos prezidentas Willemas Strabbingas lankėsi Aplinkos ir Ūkio ministerijose, susitiko su ministrais Valentinu Mazuroniu ir Birute Vėsaite, susipažino su išmaniosios apskaitos situacija, aptarė bendras veiklas, susijusias su išmaniosios apskaitos galimybių plėtra, teigiamai įvertino įmonės „Elgama-elektronika“ pastangas skatinti išmaniosios apskaitos plėtrą Lietuvoje.

Naujosios kartos bendrovės „Elgama-elektronika“ elektros skaitikliai gali ne tik fiksuoti elektros suvartojimo rodiklius, bet ir kaupti kitų skaitiklių duomenis, juos apdoroti ir išsiųsti į mokėjimo centrą ar atvaizduoti vartotojo namų ekrane. Išmanusis skaitiklis vis labiau tampa ne tik duomenis kaupiančiu ir analizuojančiu įrenginiu, bei ir komunikacijos prietaisu. „Dauguma esame išmokę naudotis laiko nustatymo funkcija: mūsų įrenginiai įsijungia nustatytu laiku, kai elektra pigesnė, pavyzdžiui, naktį. Išmanieji skaitikliai sukels naują revoliuciją, nes galės vartotojui indentifikuoti paskirstymo tinkle atsiradusį elektros energijos perteklių ir įjungti įrenginius tuomet, kai elektra tinkle yra pigiausia. Su tokiais standartais dirbama ESMIG darbo grupėse“, – pasakojo išmaniųjų skaitiklių gamybos lyderės Baltijos šalyse vadovas A.Puzanovas.

UAB „Elgama-elektronika“ gamina daugiau kaip 200 skirtingų apskaitos įrenginių – nuo paprastų elektroninių vienfazių buitinių skaitiklių iki sudėtingų trifazių daugiafunkcių elektros skaitiklių bei prietaisų, skirtų pramonei ir energetikai. Pagrindinė įmonės veiklos kryptis yra naujos kartos išmaniųjų daugiafunkcių elektroninių elektros skaitiklių projektavimas ir gamyba. Bendrovės produkcija projektuojama ir gaminama UAB „Elgama-elektronika“ gamykloje Vilniuje. 1992 m. įkurta UAB „Elgama“ 2003 m. reorganizuota į bendrovių grupę, kontroliuojamą UAB „Elgamos grupė“, kuriai šiuo metu priklauso UAB „Elgama-elektronika“, UAB „Elgama sistemos“ ir UAB „Elgamos šviesa“.

Apmokėta reklama

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.