Septynios šiurkščiausios klaidos per pokalbį dėl darbo

Beveik kiekvienas žmogus bent kartą gyvenime yra susidūręs su būtinybe ieškoti darbo. Atrodytų, nieko sudėtingo, bet per kiekvieną interviu iškyla netikėtų kliūčių, galinčių sutrukdyti susirasti darbą.

Jei neaišku, koks aprangos kodas priimtinas darbovietėje, verta apsirengti puošniai, bet ne iššaukiančiai.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Jei neaišku, koks aprangos kodas priimtinas darbovietėje, verta apsirengti puošniai, bet ne iššaukiančiai.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 17, 2013, 4:39 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:03 PM

Interviu, per kurį turite įrodyti, kad realiame gyvenime esate toks pat geras, kaip ir gyvenimo aprašyme, paprastai yra pirmas susitikimas su potencialiu darbdaviu ir nuo šio susitikimo daug kas priklauso. Nuo pretendento sugebėjimo kvalifikuotai ir lakoniškai papasakoti apie savo patirtį, žinias ir pasiekimus priklauso rezultatas.

Kaip rašo „The Fiscal Times“, kvalifikuotų specialistų požiūris į pokalbį dėl darbo paprastai būna atsakingesnis, bet ir tie neretai daro klaidų, dėl kurių jiems taip pat niekas nepaskambins. Štai šios klaidos:

1. Neišsijungėte mobiliojo telefono. Jeigu atsiliepėte į skambutį ar išsiuntėte žinutę interviu metu, nesistebėkite, kad nesulaukėte potencialaus darbdavio skambučio. Geriausia, kad telefonas apskritai neskambėtų.

2. Jūs per daug susitelkę į save. Per daug dažnai vartojate žodį „aš“ interviu metu, o personalo vadovus paprastai erzina bet koks didelis „ego“. Ypač jiems nepatinka, kai kandidatai labai daug kalba apie save, beveik nesusiedami savo vertybių su svarstoma laisva darbo vieta. Jeigu negalite tiksliai nurodyti, kaip ketinate padėti kompanijai siekti sėkmės ar spręsti jos problemas, jūs greičiausiai nesate geriausias kandidatas.

3. Jums žūtbūt reikia darbo - ir tai matyti. Pernelyg energingas siekimas gauti siūlomą darbo vietą tik verčia suklusti. Iškart matyti, kad jūs daugiau galvosite apie tai, kaip išmokėti paskolą, nei apie kompanijos problemas. Daug geriau iš anksto parengti trumpus atsakymus į bendrus klausimus ir pateikti juos ramiai, su pasitikėjimu ir žvelgiant pašnekovui į akis.

4. Negalite atsakyti į pagrindinius klausimus, susijusius su jūsų kvalifikacija. Vienas populiariausių interviu klausimų: „Kokios jūsų stipriosios pusės?“ Dažnai kandidatai ima vardinti savo ankstesnes pareigas ir apsiriboja bendromis frazėmis: „Aš darboholikas ir man patinka siekti užsibrėžto tikslo“.

O darbdaviai nori išsiaiškinti, kodėl būtent jūs tiktumėte į šią laisvą vietą, jie nori detalios informacijos apie jūsų įgūdžius ir pasiekimus. Todėl verčiau papasakokite, kaip ir kokiu mastu viršijote pardavimų planą, pritraukėte naujų klientų ar sukūrėte naują produktą, kuris leido kompanijai uždirbti tiek ir tiek pinigų.

5. Pavėlavote į pokalbį. Patyrę personalo vadovai puikiai žino visus galimus pasiteisinimus: „įstrigau kamštyje“, „neradau pastato“, „biurų pastatas toks didelis, kad pasiklydau“. Bet kokiu atveju tai reiškia, kad nesugebate organizuoti savo laiko. Verčiau ateikite pusvalandžiu anksčiau.

6. Nieko nežinote apie kompanijos tradicijas arba beveik nieko. Visada verta atlikti išankstinį tyrimą, „namų darbą“. Sužinokite, kaip įprasta rengtis kompanijoje ir atitinkamai apsirengę atvykite į pokalbį. Jeigu abejojate, verčiau pasipuoškite.

7. Prastai atsiliepiate apie ankstesnį darbdavį. Neigiamas požiūris paprastai tik atstumia, ne patraukia. Ir būsimiems viršininkams vargu ar patiks, kad kritikuojate buvusiuosius - jie pamanys, kad ateityje lygiai taip pat jūs atsiliepsite ir apie juos. Verčiau sakykite, kad norite pamėginti šį tą naujo, išbandyti save priimant naujus iššūkius, kad nauja darbovietė arčiau namų arba kad jums taip patiko aprašoma laisva darbo vieta, jog negalėjote atsispirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.