Godumas griauna „Apple“ reputaciją

Elektroninės ir programinės įrangos gamintojai „Apple“ mesti kaltinimai dėl mokesčių slėpimo turėtų smogti įmonės reputacijai.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-05-21 14:09, atnaujinta 2018-03-06 11:24

„Nors ši veikla nepažeidžia įstatymų, ji prieštarauja įstatymo dvasiai, – sakė už tyrimo eigą atsakingas JAV senatorius Carlas Levinas, – Tai tas pats, kaip sakyti, kad iš šalies neišvežei auksinių kiaušinių po to, kai išvežei jas dedančią žąsį.“

„Apple“ iš už JAV ribų įkurtų antrinių įmonių sugebėjo gauti 30 milijardų dolerių pelno, tačiau nesumokėjo nė skatiko pelno mokesčio JAV vyriausybei.

Tai pagrindinis dalykas, kuris paaiškėjo iš pirmadienį JAV senato paskelbtos ataskaitos apie kompiuterių milžinės mokesčių slėpimo strategijas.

Pasiaiškinti dėl šios strategijos antradienį į senato rūmus iškviestas „Apple“ vadovas Timas Cookas. Komitetas, kuriam jis teiks savo parodymus jau yra nagrinėjęs įmones „Microsoft“ ir „Hewlett-Packard“, taip pat danginusias pelnus į užjūrio mokesčių rojus.

Didžiųjų JAV korporacijų pelno mokesčių slėpimas jau ne pirmus metus kaitina diskusiją dėl kapitalinio valstybės mokesčių sistemos remonto.

Savo ruožtu pati „Apple“ po kaltinimų pateikimo išplatintame pranešime pabrėžia, kad ji praeitais metais sumokėjo virš 6 milijardų dolerių pajamų mokesčio ir yra viena didžiausių mokesčių mokėtojų JAV.

Įmonė taip pat sako, kad palikdama savo tyrimų padalinį Kalifornijoje ir kurdama išmaniesiems telefonams skirtų programėlių rinką, taip sukūrė „šimtus tūkstančių darbo vietų“.

„Apple“ vadinama pelningiausia JAV technologijų įmone, tačiau pasitelkusi visą pasaulį apraizgiusių dukterinių įmonių tinklą, ji sugebėjo išvengti milijardų dolerių mokesčių.

Respublikonų partijos atstovo Johno McCaino manymu, tai yra nedovanotina, nes tie pinigai turėjo atitekti JAV gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.