Interaktyvus žemėlapis padės sužinoti, ar gresia didesnis žemės mokestis (papildyta)

Žemės mokesčio mokėtojai nuo šiol galės ne tik sužinoti nustatytą turto mokestinę vertę, bet ir išsiaiškinti, ar jų nuosavybė nėra priskirta didesniu žemės mokesčio tarifu apmokestinamiems apleistiems žemės ūkio naudmenų plotams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2013, 1:18 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:32 AM

Tai padaryti padės interaktyvus Registrų centro žemėlapis „Regia“ internetiniame portale regia.lt, pasirinkus duomenų sluoksnį „Nekilnojamojo turto vertės ir apleistos žemės“. Informacija apie apleistus žemės naudmenų plotus parengta remiantis naujausiais Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos duomenimis.

Remiantis žemės ūkio ministro nustatyta tvarka, mokesčių administratoriui bus perduodama informacija ne apie visus apleistų plotų turinčius žemės sklypus, o tik apie tuos, kuriuose apleistos žemės ūkio naudmenos sudaro ne mažiau nei 10 arų. Siekiant žemės savininkams palengvinti skaičiavimus, žemėlapyje galima sužinoti, koks tiksliai kiekvieno sklypo plotas yra priskirtas apleistoms žemės ūkio naudmenoms. Tais atvejais, kai apleistos žemės plotas neviršija nustatyto 10 arų minimumo, nurodoma, kad apleistos žemės sklype nėra, t. y. didesnių mokesčių baimintis neverta.

Nacionalinės žemės tarnybos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 144757 sklypai, kuriuose nustatytas didesnis nei 10 arų apleistos žemės plotas. Bendras apleistos žemės plotas šiuose sklypuose sudaro 128074 hektarus.

Su savo valdomos žemės priskyrimu apleistiems plotams nesutinkantys žemės sklypų savininkai iki liepos 1 d. valstybės įmonei Valstybės žemės fondas gali pateikti prašymą patikslinti erdvinius apleistų žemės ūkio naudmenų plotų duomenis. Apleistų žemės plotų tikslinimo tvarką nustato atskiras žemės ūkio ministro įsakymas.

Duomenimis apie nekilnojamojo turto vertes sklypų priskyrimą apleistoms žemėms ir kitomis projekto „Regia“ paslaugomis šalies gyventojai galės naudotis iki liepos 1 d. Vėliau šios paslaugos liks prieinamos tik „Regia“ projekte dalyvaujančių savivaldybių gyventojams.

Neatlaikė vartotojų antplūdžio

 Gyventojai duomenis galėjo gauti neilgai - svetainė greit nustojo veikti dėl per didelio lankytojų srauto. Tai - jau ne pirmas kartas, kai dėl tokios priežasties nustojamos teikti paslaugos. Anksčiau su tokiomis pat bėdomis susidūrė ir pensijų skaičiuoklės tinklapis.

„Nors „Regia” ir kitų Registrų centro tvarkomų interneto svetainių tarnybinės stotys prie interneto jungiasi skirtąja didelės greitaveikos šviesolaidžio linija, jos pralaidumo nepakako atlaikyti didžiuliam vartotojų srautui.

Interaktyviojo „Regia” žemėlapio tarnybinėse stotyse susidarė vartotojų užklausų eilė”, – sakė Registrų centro atstovas Aidas Petrošius.

Pasak jo, svetainė dėl didelio srauto pradėjo veikti su sutrikimais, o visus trikdžius tikimasi pašalinti per artimiausią parą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.