Tauragės šilumos tinklai dėl 33 mln. litų sutarties su „Timbex“ apskųsti prokurorams

Bendrovės Tauragės šilumos

Politikų duomenimis, bendrovė apie biokuro pirkimą paskelbė „Valstybės žiniose“, tačiau apie tai nepranešė Viešųjų pirkimų tarnybai.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Politikų duomenimis, bendrovė apie biokuro pirkimą paskelbė „Valstybės žiniose“, tačiau apie tai nepranešė Viešųjų pirkimų tarnybai.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 29, 2013, 8:39 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:53 AM

Parlamentarai liberalas Remigijus Šimašius ir konservatorius Stasys Šedbaras kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Klaipėdos apygardos prokuratūrą dėl šių metų gegužę galbūt „nesąžiningos Tauragės šilumos tinklų vykdytos biokuro viešojo pirkimo procedūros“.

Seimo nariai prokurorams pateikė Tauragės rajono savivaldybės tarybos nario Dariaus Stankaus raštą, kad Tauragės šilumos tinklai, organizuodami konkursą, galėjo dirbtinai riboti tiekėjų konkurenciją ir biokurą šilumos gamybai nupirko brangiau nei rinkos kaina.

Politikų duomenimis, bendrovė apie biokuro pirkimą paskelbė „Valstybės žiniose“, tačiau apie tai nepranešė Viešųjų pirkimų tarnybai. Gali būti, kad dėl to informaciją apie skelbiamas derybas žinojo ir pasiūlymą pateikė vienintelis tiekėjas - bendrovė „Timbex“.

„Šio pirkimo aplinkybės kelia labai rimtų įtarimų. Sutartis sudaryta ilgam laikui prieš pat biokuro biržos pradžią. Be to, „Valstybės žinių“ popieriniame variante informacija paskelbta su kitu kodu, o konkurse dalyvavo vienintelis tiekėjas, kuris turėjo santykių su Socialdemokratų partija, kurios narys yra Šilumos tinklų vadovas“, - BNS sakė R. Šimašius.

Šilumos tinklų direktorius Vaclovas Karbauskis gegužės 15 dieną pasirašė 4 metų trukmės 26,998 mln. litų vertės (32,668 mln. litų - su PVM) sutartį su „Timbex“.

Tauragės šilumos tinklų vadovas, buvęs Seimo narys V. Karbauskis atmetė įtarimus ir dėl esą per didelės biokuro kainos. Pasak jo, šilumos tinklai už biokurą mokės mažiau nei šiuo metu rinkos vidutinė kaina.

„Atsakant į tuos klausimus, kuriuos kelia Seimo nariai, tai viskas yra melas ir viskas yra nesąmonė“, - BNS sakė V. Karbauskis.

Anot jo, apie numatomą biokuro pirkimą paskelbta, laikantis 2003 metų Vyriausybės nutarimo.

„Informuoti Viešųjų pirkimų tarnybos mums nereikėjo“, - tvirtino V. Karbauskis.

Jo teigimu, iš pradžių informacija buvo įdėta į jų bendrovės interneto svetainę - iš karto to ėmė skambinti potencialūs biokuro tiekėjai, teiravosi apie planus, reikalavimus. V. Karbauskis apgailestavo, kad prieš siųsdami raštą prokurorams, parlamentarai jam nepaskambino ir nepasidomėjo.

„Galėjo paskambinti, paklausti, ką pridarėte. Vietos politikas paskambino R. Šimašiui, pasakė, kad V. Karbauskis blogai daro, o tas jau į prokuratūrą rašo“, - piktinosi Tauragės šilumos direktorius.

„Prašau įvertinti šiuos faktus viešojo intereso požiūriu, o jeigu pasitvirtins informacija dėl skelbimo, turėtų būti įvertinta, ar tai nėra piktnaudžiavimas tarnyba“, - teigė R. Šimašius.

Miškų valdymo įmonė „Timbex” neigia, kad sudarė sutartį su „Tauragės šilumos tinklais“ parduoti biokurą už dvigubai didesnę nei vidutinė rinkos kaina. Kaip skelbta „Verslo žiniose“, su „Tauragės šilumos tinklais“ suderėta pardavimo kaina yra 77,88 Lt už megavatvalandę,  t.y. vidutinė ar net žemesnė už vidutinę biokuro kaina, susiformavusi Žemaitijos regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.