Šviežios žuvies prekiautojai stumiami iš Danės krantinės

Priekrantės žvejai nesupranta, kuo užkliuvo valdininkams, kad šie metų metus neranda vietos žuvų turgeliui Klaipėdos senamiestyje. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai jau metus kas rytą Danės krantinėje dairosi ką tik sugautos žuvies. Menkės kilogramą laikinojoje prekyvietėje galima nusipirkti už kone perpus mažesnę kainą nei parduotuvėje ar turguje – 7-7,5 litus. Verslininkai mano, jog jūriniam miestui būtinas stacionarus žuvų turgus, į kurį užsukti norėtų ir vietos gyventojai, ir atvykėliai. Tačiau jau aišku, kad ir šią vasarą tokio turgaus prie upės nebus – žvejų planus griauna paveldo saugotojai.

Verslininkams niekaip nepavyksta Danės krantinėje įrengti nuolatinį šviežios žuvies turgų.<br>E. Petkutė
Verslininkams niekaip nepavyksta Danės krantinėje įrengti nuolatinį šviežios žuvies turgų.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jun 12, 2013, 5:41 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:54 PM

Įrengti turgų savo lėšomis įsipareigojo Danės krantinių operatorė bendrovė „Klaipėdos laivų remontas“, su miesto Savivaldybe sudariusi koncesijos sutartį. Parengti turgaus projektą užtruko ilgiau nei planuota, o galiausiai jį pateikus derinti, paaiškėjo, kad tokia turgavietė sudarkytų miesto veidą.

Pagal projektą siūloma nuolatinę prekyvietę įrengti jūriniuose konteineriuose. Ši idėja patiko ir žvejams, ir verslininkams. Jai neprieštaravo ir Savivaldybė. „Tai būtų geriausias variantas, būtų patogu ir prekybininkams, ir pirkėjams, galėtume prekiauti žuvimi bet kokiu oru, nereikėtų baimintis, kad ims lyti ant galvos“, - teigė prekybos šviežia žuvimi koordinatorius Mindaugas Rimeikis.

Tačiau panašu, kad pastatyti 4 ar 6 jūrinius konteinerius nepavyks, nes tokiam žingsniui griežtą „ne“ ištarė paveldosaugininkai. Jų teigimu, žuvų turgus užstos Klaipėdos piliavietę. Tokie argumentai sukėlė nuostabą ne tik žvejams, bet ir kai kuriems miesto politikams. Šie pasiryžę kovoti, kad stacionarus žuvų turgus Danės krantinėje atsirastų kuo greičiau. Neatmetama, kad vietoj konteinerių krantinėje gali būti pastatyti granito prekystaliai. „Tai – ne išeitis. Pagalvokite, kaip mums reikės prekiauti karštomis vasaros dienomis? Tai bus įmanoma tik anksti ryte, kol ji dar aukštai nepakilusi. O žiemą kita problema – speigas“, - gūžčiojo pečiais M. Rimeikis.

Laikinojoje prekyvietėje parduoti šviežią žuvį žvejams leista iki šių metų pabaigos. Ar šiemet krantinėje atsiras nuolatinis turgus, panašus į gyvavusį dar prieškariu, kol kas neaišku. Priekrantės žvejai norėtų prie upės ne tik parduoti žuvį, bet įrengti čia ir nedidelį žuvies restoraną. Iki šiol tokios vietos Klaipėdos senamiestyje nėra.

Kol kas parduoti ir rūkyti žuvį žvejams tenka čia pat krantinėje, šalia automobilių stovėjimo aikštelės. Verslininkams nepavyksta susitarti su aikštelės prižiūrėtoju, kad bent dalyje jos mašinų statyti neleistų, nes tai trukdo saugiai rūkyti žuvį. Tačiau kol kas kompromiso rasti nepavyko. „Susivyniosime meškeres ir paliksime senamiestį toliau merdėti. Nebus žvejų – nebus problemų“, - neslėpė kartėlio M. Rimeikis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.