Inspektoriai prekybininkus atakuoja dėl kiniškų ančiukų

2013 m. birželio 15 d. 06:00
Audrė Srėbalienė
Ne maisto produktų inspektoriai įsisiautėjo: jų rankose kone visos vaikams skirtos prekės tampa pavojingos. Pardavėjai turi šauktis ekspertų pagalbos.
Daugiau nuotraukų (1)
Į dėžutę įdėtas prisukamas ančiukas, plastikinis lėktuvas, plastikinė žuvytė kiaušinyje.
Tai vos keletas Kinijoje pagamintų žaislų, kurie senokai tampo bendrovei „Rivona” nervus, rašo „Lietuvos rytas”.
Viskas prasidėjo nuo nepatenkinto žmogaus, kuris prisukamą ančiuką nupirko savo vaikams. Suabejojęs, ar žaislas saugus ir tikrai skirtas atitinkamo amžiaus vaikams, pernai lapkritį jis suraitė skundą Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai.
Baudą paskyrė avansu
Taip prisukami ančiukai, kuriais „Rivona” pradėjo prekiauti pernai birželį, „uždirbo” bendrovei 5 tūkst. litų baudą. Nors įmonė įvykdė pažadą ir šiuos žaislus pašalino iš prekybos, jai baudos kvitą minėtos inspekcijos Vilniaus skyrius išrašė avansu.
Inspektoriai užbėgo įvykiams už akių darydami prielaidą, kad „Rivoną” reikia nubausti už prekybą kitais neva nesaugiais tų pačių gamintojų sukurtais žaislais – žuvytėmis kiaušinyje.
Pastarosios šiais metais užkliuvo Ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus specialistams. Jie, kaip ir vilniečiai, nustatė, kad žaisliukai pavojingi jaunesniems kaip trejų metų vaikams ir neatitinka Žaislų saugos techninio reglamento.
Anot prekybininkų, tai ne tik nesusipratimas. Tai tarsi karas, kurį jiems paskelbė rinkos prievaizdai.
„Ne maisto produktų inspektoriai žaislų likimą nusprendžia tiesiog parduotuvėje. Pačių paprasčiausių žaislų – primityviausiu būdu. Viskas vyksta vadybininkams stebint. Kokiai amžiaus grupei tinka žaislai, ten pat svarsto būrys tikrintojų.
Pavyzdžiui, ant pakuotės užrašyta, kad prekė netinka vaikams iki trejų metų. Tačiau inspektoriai nutaria, jog turi būti atvirkščiai – kad ji kaip tik ir skirta mažyliams.
O jei mažyliams, vadinasi, būtina taikyti gerokai griežtesnius saugumo reikalavimus”, – stebėjosi bendrovės „Rivona” generalinis direktorius, „Norfos mažmenos” valdybos pirmininkas Dainius Dundulis.
Visa tai galbūt neverstų prekybininkų iš pykčio raukyti kaktos, jei toks nesusipratimas būtų vienintelis. Bet „Rivona” vien per šiuos metus jau gavo trečią inspektorių niuksą dėl prisukamų ančiukų, žuvyčių ir plastikinių lėktuvėlių.
Pastarieji žaislai „uždirbo” bendrovei 25 litų baudą, mat ant jų pakuočių inspektoriai pasigedo gamintojo pavadinimo. Tikrintojams užkliuvo ir aštrokos lėktuvėlių briaunos.
Sertifikatų nepakanka?
Anot D. Dundulio, visos šios prekės turi SGS sertifikatus (SGS – įmonė, kuri tikrina prekių kokybę bei funkcionalumą atsižvelgdama į sveikatos, saugumo ir kokybės standartus) ir yra paženklintos kaip netinkamos vaikams iki 3 metų.
Tačiau ne maisto produktų inspektorių rankose viskas pakrypsta į blogąją pusę.
„Gamintojai rekomenduoja, o mes ženkliname, atsižvelgdami į jų rekomendacijas. Nepaisydami nei visų sertifikatų, nei ženklinimo inspektoriai kažkodėl nusprendė, kad žaislai vis dėlto yra skirti trejų metų dar neturintiems vaikams. Bet juk tai žaislai, kurie turi smulkių, aštrių detalių. Dėl to jie tikrai netinkami mažyliams”, – sakė D. Dundulis.
Rinkos prievaizdų atakos gresia ne tik baudomis, bet ir didžiuliais nuostoliais. Tokius žaislus prekybininkai žūtbūt turi išimti iš lentynų ir surinkti iš vartotojų, jei tik jie atsišaukia.
Paprastai žaislų užsakoma keletas ar keliolika tūkstančių. Pavyzdžiui, plastikinių lėktuvėlių iš Kinijos pernai buvo atgabenta apie 3100, o prisukamų ančiukų – 14,4 tūkstančio. Toks ančiukas kainuoja apie 10–12 litų.
Tad koks gamintojas teiksis grąžinti klientui apie 170 tūkst. litų vien dėl to, kad žaislai neįtiko kokiai nors tarnybai?
„Apie tai, kad galėtume grąžinti prekes gamintojams, negali būti nė kalbos. Teoriškai tokia galimybė egzistuoja, realiai – tikrai neįmanoma. Joks kinas savo prekių atgal nepriims, kai tam nėra jokios normalios priežasties”, – kalbėjo D. Dundulis.
Prašys vokiečių pagalbos
Anot „Rivonos” vadovo, bendrovė iš gamintojų, kurių dauguma darbuojasi Kinijoje, prekių neperka aklai. Importuojami tik tie žaislai, kurie yra saugūs – ištirti Vokietijos laboratorijose.
Be to, užsakovai tikrina, ar nėra suklastoti sertifikatai tų prekių, kurias ketinama įsigyti iš naujų tiekėjų.
Šiuo metu žaislus, dėl kurių paskirties nerimsta ne maisto produktų inspektoriai, „Rivona” išsiuntė į nepriklausomą laboratoriją Vokietijoje.
Jos prašoma įvertinti, ar žaislai yra kokybiški ir kokio amžiaus vaikams iš tikrųjų yra skirti.
Kibirėliai – ne mažyliams
Pasak „Maxima” atstovės Renatos Saulytės, dėl žaislų šiam prekybos tinklui ginčytis su ne maisto produktų inspektoriais neteko.
„Paprastai visi – tiekėjai, inspektoriai, prekybininkai – siekiame, kad žaislai būtų saugūs.
Niekas nenori prisišaukti nelaimės, tad visi vertina riziką ir apsidraudžia nuo jos, gal dažnai net per daug.
Jeigu žaislai skirti mažyliams iki 3 metų, tačiau kyla nors menkiausia abejonė, ženklinimo etiketėje parašoma, jog prekė tokio amžiaus vaikams netinkama”, – sakė R. Saulytė.
„Rimi” atstovės Ramintos Stanaitytės-Česnulienės tvirtinimu, šioje srityje yra daugybė neaiškumų, o kartais – ir nelogiškų neatitikimų. Dažnai taip ir lieka neaišku, kokiai amžiaus grupei žaislus priskirti.
Būta atvejo, kai Latvijoje „Rimi” ant smėlio kibirėlių suklijavo užrašus, kad jie netinka vaikams iki 3 metų, nors būtent tokio amžiaus mažyliai su jais žaidžia.
Įtaria, kad pakeičia rekomendacijas
Ona Nila Grabauskaitė, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Vilniaus skyriaus inspektorė:
„Žaislus vertiname ne tik pagal tai, kas rašoma ženklinimo etiketėse. Yra klasifikavimo standartai, pagal kuriuos žaislai skirstomi į tinkamus kūdikiams (vaikams iki trejų metų) ir paaugusiems vaikams.
Būna, kad prekybininkai turi įrodymų, jog žaislai išbandyti laboratorijose.
Bet pakeliui iš tolimų užsienio valstybių iki mūsų šalies parduotuvių lentynų tos privalomos rekomendacijos kažkaip pasikeičia: kažkodėl kūdikių žaislai tampa tinkami paaugusiems vaikams.
Vertindami žaislus pagal standartines rekomendacijas dažnai matome, kad tai tikrai nėra prekės paaugusiems vaikams. Juk ir tas prisukamas ančiukas buvo itin paprastas – aiškiai skirtas mažyliams.
Todėl teko prikibti prie prekybininkų ir ištirti jį žaislų ir chemijos gaminių tyrimo laboratorijoje „Areta”. Ji klasifikuoja žaislus ir vertina, ar jie atitinka Žaislų saugos techninį reglamentą.
Yra daug tokių atvejų, kai žaislai, atlikus jų bandymus laboratorijoje, turėjo būti išimti iš prekybos, nes jie buvo skirti žaisti mažyliams iki 36 mėnesių, bet buvo nesaugūs.”
inspekcijaPrekybanesaugūs žaislai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.