Rusija nori, kad lietuviški gaminiai būtų iš lietuviškos mėsos

Rusų auditoriai, gegužę tikrinę Lietuvos mėsos perdirbimo įmones, siunčia pirmuosius komentarus apie šio audito rezultatus. Rusams užkliuvo tai, kad mėsos perdirbimo įmonės kiaulieną kaip žaliavą perka ne tik Lietuvoje, bet ir iš Latvijos, Estijos, - valstybių, kurioms Rusija yra užkėlusi eksporto vartus. Tuo tarpu Rusija norėtų būti tikra, kad mėsos gaminiai eksportuojami iš Lietuvos, būtų pagaminti tik iš Lietuvoje užaugintų gyvūnų mėsos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2013, 11:37 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:13 AM

Visa tai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius aptarė per dalykišką pokalbį su Rusijos Federacijos veterinarinės ir fitosanitarinės tarnybos vadovo pavaduotoju Jevgenijumi Nepoklonovu. Oficialios audito ataskaitos VMVT dar laukia.

„Įmonės skerdžia ne tik Lietuvoje užaugintus gyvulius ir perdirba jų mėsą. Jos žaliavą perka iš tų Europos valstybių, kurios neturi leidimo prekiauti mėsa su Muitų sąjungos narėmis. Problemos esmė – visoje ES veikianti sistema, leidžianti laisvą prekių judėjimą ir turinti užtikrinti griežtą jų kontrolę “, - pareiškė Rusijos Federacijos veterinarinės ir fitosanitarinės tarnybos vadovo patarėjas Aleksejus Aleksejenko. 

- Jau pasirodė pirmieji audito Lietuvoje atgarsiai. Kokios problemas nustatytė Rusijos veterinarijos ir fitosantitarijos inspektoriai atiko mūsų įmonėse? - lrytas.lt paklausė A. Aleksejenko.

- Visa bėda, kad yra tikimybė, jog tarp tų produktų, kurie eksportuojami į Rusiją, patenka gaminiai, pagaminti ne tik iš Lietuvoje užaugintų gyvulių mėsos. Bet ir tokie, kuriems žaliava perkama iš jūsų kaimynų – latvių, estų.

Tuomet, kai produkcija gaminama eksportui, įmonės įsipareigoja, kad visuose produktų gamybos etapuose bus laikomasi Rusijoje ir kitose Muitų sąjungos valstybėse nustatytų kokybės reikalavimų.

Šiuo atveju kilo klausimų, ar kai kurios įmonės tinkamai šiuos reikalavimus įgyvendina.

Tačiau tai nėra neįveikiama problema. Anksčiau jų buvo kilę daug sunkesnių. Ir Lietuvos VMVT kuo puikiausiai su jomis susitvarkė. Tad ir šiuo atveju tikimės, kad visa tai bus sutvarkyta kiek įmanoma greičiau ir konstruktyviau. Mums svarbu, kad gaminiai, kuriuos mums tiekia Lietuvos gamintojai, būtų pagaminti iš jūsų šalyje užaugintų gyvulių mėsos. Juo labiau kad techninės veterinarinės kontrolės galimybės yra geros. Lietuvoje veikia vieninga veterinarinės kontrolės sistema, kuri veikia nuo lauko iki prekystalio. Kai kalbame apie Lietuvą, mes puikiai žinome ir ūkius, kuriuose auginami gyvuliai, ir mėsos perdirbimo įmones. Ir galime būti tikri, kad produktai – saugūs.

Jonas Milius, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius:

„Akivaizdu, kad įmonės, kurios nori eksportuoti savo gaminius į Rusiją, privalo laikytis tų reikalavimų, kuriuos kelia būtent eksporto šalies tarnybos. Ir nesvarbu, ar tai būtų Rusija, ar – Kinija, ar – JAV.

Žaliavų atsekamumo sistema visose mūsų įmonėse ne tik veikia, bet ir griežtai kontroliuojama. Tačiau galbūt ne visoms audito metu tikrintoms įmonėms pavyko tai akivaizdžiai pademonstruoti auditoriams.

Kol kas neturime galutinių – oficialių inspekcijos išvadų. Kita vertus, vertiname jau dabar išsakytus Rusijos kolegų komentarus. Esame pasiruošę su Rusijos veterinarinės ir fitosanitarinės tarnybos pareigūnais aptarti audito išvadas ir pasiūlyti priemones, kurios žaliavų ir produkcijos atsekamumą padarytų dar skaidresniu.

Jau dabar svarstome pasiūlyti mūsų mėsos perdirbimo įmonėms, eksportuojančioms savo produkciją į Rusiją, gyvulius šios produkcijos gamybai skersti skirtingomis savaitės dienomis. Tai tik vienas iš galimų pasiūlymų, kuriuos svarstysime sulaukę oficialios ataskaitos.

Tačiau laukiame ir pačių įmonių iniciatyvos. Šiuo atveju įmonės negali sau leisti plaukti pasroviui ir laukti, kas bus".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.