Kur posėdžiaus svečiai iš ES: norėjosi kaip geriau, išėjo kaip pigiau

Lietuva pasauliui skelbiasi esanti moderni, kurianti ir jauki šalis. Tačiau Europos Sąjungos Tarybos pirmininkavimo renginiuose svečiai sėdės ant pigiausių kėdžių, pilkose patalpose, kurios įrengtos taupant, kiek įmanoma. „Man tikrai baisu, ką apie mus pagalvos svečiai bei gausus čia atvyksiančių žurnalistų būrys“, - neslepia interjero dizaineris Artūras Čižiūnas. Jis rengė Nacionalinės dailės galerijos pritaikymo pirmininkavimo ES Tarybai renginiams projektą, kūrė estetiškas erdves, tačiau iš šio projekto, taupant lėšas, liko šnipštas. „Jei valdininkai neprabus, galerijos patalpose nei kūrybos, nei modernumo, nei jaukumo nebus“, - apgailestavo A. Čižiūnas.

Liko mažiau nei porą savaičių Nacionalinės dailės galerijos patalpas parengti pirmininkavimo renginiams.<br>T.Bauras
Liko mažiau nei porą savaičių Nacionalinės dailės galerijos patalpas parengti pirmininkavimo renginiams.<br>T.Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 21, 2013, 5:37 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:10 AM

A. Čižiūnas siūlė, kaip perplanuoti galerijos erdves, kad jos tiktų susitikimų organizavimui, teikė patalpų apipavidalinimo projektą.

Nors atsakingi Užsienio reikalų ministerijos (URM) asmenys lrytas.lt teigė, kad dėl įrengimo kaštų buvo atsisakyta tik kai kurių A. Čižiūno pasiūlytų detalių, dizaineris šypsosi: iš jo pasiūlyto projekto likęs šnipštas, sumontuotos tik pertvaros. Visi kiti darbai, pasak kūrėjo, vyksta chaotiškai, jo patarimų niekam nereikia.

A. Čižiūnas įsitikinęs, kad skaičiavusieji, kiek atsieis 5000 kvadratinių metrų galerijos erdvių pritaikymas konferencijoms, akivaizdžiai nepasidomėjo, ką reiškia pakeisti patalpų paskirtį, o dar muziejaus, kur galioja tam tikri specifiniai reikalavimai.

„Negalėjome nė vienos skylės nei sienoje, nei grindyse gręžti. Žodžiu, patalpas reikėjo  paruošti taip, kad pasibaigus renginiams iš ten viską būtų galima tvarkingai surinkti ir išvežti, o erdvės atrodytų lyg nieko ten nebuvę.

Šiems techniniams sprendimams buvo skirtos kone visos patalpų rengimui skirtos lėšos. Atsisakyta visko, kas nors kiek iškelia kainą.

Jei plikos baltos sienos kainuoja 500, o dekoruotos – 700 tūkst. litų, tai žinoma, buvo parinktos baltos. Viskas tiko, kas pigiausia. Per viešuosius pirkimus įsigytos kėdės – irgi žemiausia kaina. Apie patalpų bendrą vaizdą niekas jau nebekalba“, - piktinosi A. Čižiūnas. Kaip tik dėl to jam neramu.

Todėl kartu su kolegomis jie nutarė gelbėti visą šį reikalą - dizaineriai dar prieš kelis mėnesius siūlė galerijai paskolinti savo darbus, kad jie nors kiek atgaivintų nuobodžias susitikimų sales. Juolab kad Lietuva pasauliui skelbiasi esanti moderni, kurianti ir jauki šalis.

Nors A. Čižiūnas yra atsakingas už gerą patalpų vaizdą, teigia nieko negalintis padaryti.

„Juk nesusimesiu į savo automobilį dizainerių darbų ir atsivežęs neiškrausiu galerijoje. Entuziastingai pritarę šiai minčiai už pasiruošimą pirmininkavimui atsakingi valdininkai iš URM iki šiol tyli. Nesulaukiu jų atsakymo - reikia dizainerių pagalbos ar ne“, - piktinosi kūrėjas.

Tiesa, po to, kai panašų klausimą URM pateikė lrytas.lt, A. Čižiūnas sulaukė jų skambučio ir kvietimo puošti sales autoriniais darbais, o lrytas.lt - atsakymo, kad idėjos dekoruoti Nacionalinės dailės galerijos erdves Lietuvos dizainerių autoriniais darbais nėra atsisakyta.

Kad galerijos erdvės dekoruojamos minimaliai, patvirtino ir Pirmininkavimo ES Tarybai atstovė spaudai Lietuvoje Rasa Jakilaitienė: „Taupant lėšas, dalis baldų yra perkama, dalis nuomojama. Patalpos puošiamos Lietuvos pirmininkavimo, ES Tarybai logotipu, ES šalių vėliavomis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.