„LitCon” įprato prie sudėtingų iššūkių

Darbų, kuriais užsiima vienos didžiausių šalies statybos įmonių „LitCon” specialistai, sąrašas – kuo įvairiausias: nuo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros projektų įvairiose kaimo vietovėse iki visiems puikiai pažįstamų kultūros paveldo objektų.

Užsakymas statyti centrą "Santaka" Kaune yra reikšmingas bendrovės "LitCon" pripažinimas.
Užsakymas statyti centrą "Santaka" Kaune yra reikšmingas bendrovės "LitCon" pripažinimas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:57 PM

Jau 18 metų Lietuvos rinkoje aktyviai veikianti bendrovė „LitCon” nesibodi itin nelengvų užsakymų. Per savo gyvavimo metus įmonė įgyvendino ne vieną dešimtį ne tik žmogui, bet ir aplinkai reikšmingų bei sudėtingų projektų.

Bendrovėje įdiegtos kokybės, profesinės saugos ir sveikatos, aplinkos apsaugos ir socialinės atsakomybės sistemos, padedančios „LitCon” būti visaverte tvarios raidos procesų dalyve.

„LitCon” sukaupė didžiulę patirtį vykdant viešosios ir pramoninės paskirties statinių, gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų, inžinerinių tinklų, susisiekimo komunikacijų projektavimo, statybos ir aplinkos tvarkomuosius darbus.

„Siekiame, kad mūsų įmonė būtų lanksti ir konkurencinga, o įgyvendinti projektai prisidėtų prie piliečių gerovės”, – sakė bendrovės direktorius Linas Piliponis.

Pasak jo, pernai bendrovė įgyvendino 24 statybos ir inžinerinių darbų projektus.

Iš jų L.Piliponis išskyrė Grigiškių „Šviesos” vidurinės mokyklos stadiono įrengimą, Tarptautinio Palangos oro uosto avarinių gelbėjimo darbų pastato statybas, Tytuvėnų nuotekų valyklos rekonstrukciją, vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimo ir plėtros darbus Pakruojo rajone, daugiabučio gyvenamojo namo Linksmojoje gatvėje Vilniuje statybas.

Šiuo metu įmonės specialistai baigia darbus keliuose visuomenei itin svarbiuose objektuose, o rezultatus jau netrukus bus galima pamatyti kiekvienam.

Reikšmingas pripažinimas

Kaune, Radvilėnų plente, jau iškilęs Kauno technologijos universiteto mokslo, studijų ir verslo centras „Santaka” iš tolo traukia akį. Nuo 2011-ųjų rudens čia besidarbuojanti „LitCon” netrukus užsakovams jau galės atiduoti šio pastato raktus.

Pasak bendrovės „LitCon” direktoriaus L.Piliponio, šis jau baigiamas projektas buvo itin sudėtingas, tam reikėjo patirties ir nekasdienių strateginių sprendimų.

„Užsakymas statyti šį centrą mūsų bendrovei – reikšmingas pripažinimas.

Džiugu, kad profesionali specialistų komanda visus darbus atlieka nepriekaištingai ir laiku”, – sakė L.Piliponis.

13 tūkst. kvadratinių metrų komplekso statyba kainuos 54 mln. litų. Pastatą sudaro dvi stiklo koridoriumi sujungtos dalys: viena skirta mokslo laboratorijai, kita – verslo centrui.

Didžiausiu iššūkiu tapo pastato fasadas, kuriame yra konstrukciniu požiūriu sudėtingų elementų.

Vienas jų – struktūrinis didžiulių stiklo lakštų įstiklinimas. Jie montuojami įstrižai su tiksliu 5 laipsnių pasvirimu.

Šis projektas išsiskiria didele įspūdinga 20 metrų konsoline dalimi. Statinio fasadui panaudotos surenkamosios 12 kvadratinių metrų ploto grafinio betono plokštės. Jų montavimas taip pat buvo sudėtingas, tačiau darbas sėkmingai baigtas.

Išvien su archeologais

Patekti į mokslo, studijų ir verslo centrą „Santaka” galbūt galės ne kiekvienas mirtingasis.

Užtat jau šį rudenį visi norintys turės galimybę susipažinti, ką „LitCon” nuveikė legendiniame sostinės Bernardinų sode, dar vadinamame Sereikiškių parku.

Pagal architektų sumanymą parkas turėtų atgauti autentiškus XIX amžiaus pabaigoje buvusius bruožus – atvirų ir uždarų erdvių sistemą su saulėtomis pievomis, dailininko Alexanderio Strausso kurtą centrinę aikštę, rožyną ir XX a. alpinariumą su tvenkiniu, kitus istorinius elementus.

Kuo išskirtinis šis užsakymas buvo bendrovei „LitCon”? Pasak direktoriaus L.Piliponio, didžiulis iššūkis buvo vien tai, kad Bernardinų sodas – kultūros paveldo objektas, kurį pradėjus rekonstruoti buvo aptikta gausybė archeologinių radinių.

„Labai sklandžiai bendradarbiavome su archeologais: tiek mes jiems pagelbėjome, tiek jie mums”, – pasakojo direktorius.

Vienas sudėtingiausių darbų buvo išvedžioti inžinerines komunikacijas.

Tai buvo privaloma padaryti nepažeidžiant čia augančių medžių, kurie yra bene didžiausia šio parko vertybė.

„Atrodo, kad pavyko pasiekti optimalių rezultatų: kol kas esame patenkinti tiek mes, tiek užsakovai. Visi įsipareigojimai vykdomi pagal grafiką, tad vasaros pabaigoje jau turėtume čia baigti darbus”, – sakė L.Piliponis.

Tvarko aplinką

„LitCon” imasi ir kitokių darbų, kurie iš pirmo žvilgsnio galbūt neatrodo tokie reikšmingi, kaip „Santakos” centro statyba ar Bernardinų sodo rekonstrukcija.

Įmonė dalyvauja uždarant senus sąvartynus ir šiukšlynus, tvarkant aplinką, įrengiant kompostavimo ir stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.

Vienas pavyzdžių – praėjusiais metais įgyvendintas Tauragės apskrities sąvartynų ir šiukšlynų tvarkymo projektas. Čia „LitCon” uždarė visus penkis regione esančius senus sąvartynus ir rekultivavo 53 šiukšlynus.

Buvo nukasti sąvartynų šlaitai ir suformuoti uždari atliekų kaupai su keliais šimtais tūkstančių kubinių metrų atliekų. Ant sąvartynuose buvusių šiukšlių buvo paskleistos atliekos, atvežtos iš nedidelių šiukšlynų.

Visos uždengtos apsauginiu sluoksniu – nepralaidžiu mišriu ir augaliniu gruntu bei skalda. Šios medžiagos apsaugo, kad nepatektų lietaus ir tirpstančio sniego vanduo. Atitinkamai mažėja galimybė, kad teršalai pasieks gruntinius vandenis.

Aplinką nuo teršalų apsaugo ir atliekų kaupuose padėti geosintetinio molio įklotai, buvo įrengti dujų drenažo sluoksniai.

Teritorijos, kuriose buvo suformuoti atliekų kaupai su apsauginiu sluoksniu, apsėtos žole. Ant suformuotų kalvų dabar atsiveria puikios galimybės slidinėjimo mėgėjams.

„Mūsų įmonės darbo rezultatai turi ne vien estetinę, bet ir išliekamąją vertę.

Siekiame, kad bendrovės „LitCon” atlikti darbai prisidėtų prie visaverčio piliečių gyvenimo”, – sakė įmonės direktorius L.Piliponis.

Apyvarta kasmet vis didėja

„LitCon“ apyvarta kasmet nuosekliai auga. 2012 m. siekė 101,7 mln. litų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – 8,13 proc. daugiau nei 2011 m., kai bendrovės pajamos sudarė 94,054 mln. litų. 2010 metais ji siekė 60,938 mln. litų (be PVM), 2009-aisiais – 52,992 mln. litų.

Be jau minėtų projektų, šiuo metu „LitCon“ darbuojasi dar daugiau nei dvidešimtyje objektų. Vykdoma Kauno valstybinio muzikinio teatro pastato rekonstrukcija, plečiamas sostinėje esantis „Vito Gerulaičio teniso akademijos“ kompleksas, tiesiami inžineriniai vandentvarkos tinklai bei statomi hidrotechniniai statiniai daugelyje šalies vietovių.

Apie 80 proc. pajamų bendrovė gavo vykdydama viešojo sektoriaus, dar apie 20 proc. - verslo klientų užsakymus. Pernai įmonė investavo apie 1 mln. litų į ilgalaikio turto atnaujinimą. Šiuo metu „LitCon“ dirba 140 darbuotojų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.