Lietuvių investicija Baltarusijoje - 325 mln. litų ir 1 tūkst. darbo vietų

Specialiai lrytas.lt iš Mogiliovo

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2013-07-10 16:36, atnaujinta 2018-03-03 04:10

Baltarusijoje, Mogiliovo srities Laisvojoje ekonominėje zonoje, girdėti ir lietuvių kalba. Vakar čia oficialiai atidarytas Lietuvos gamintojų pramonės kompleksas - „VMG Industry“ fabrikai ir SBA „Mebelain“ gamykla.

Į šį kompleksą investuota 325 mln. litų. Tai didžiausia tiesioginė Lietuvos investicija Baltarusijoje. Komplekse dirba per tūkstantį vietos žmonių.

„VMG Industry“ gamina medžio drožlių plokštes, korpusinius baldus, fanerą. „Mebelain“ - modernius natūraliu lukštu dengtus baldus.

Beveik visi komplekso gaminiai iškeliauja į „Ikea“ parduotuves Rusijoje.

Aplankė ir A. Lukašenka

Oficialias lietuvių baldininkų fabrikų komplekso iškilmėse dalyvavo apie 250 kviestinių svečių – Lietuvos ir Baltarusijos ambasadoriai, verslo partneriai, o išvakarėse „VMG Industry“ ir „Mebelain“ aplankė Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

“Kadaise čia plytėjo pieva“, - per oficialų fabrikų komplekso atidarymą Mogiliove sakė „VMG Industry“ valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas.

„Prieš trejus metus mes čia atvažiavome tik su idėja. Jei ne čia sutiktų žmonių geranoriškumas, gal ir nebūtų šito fabriko“, - per iškilmingą ceremoniją Mogiliove kalbėjo SBA baldų grupės vadybos pirmininkas Egidijus Valentinavičius.

Projekto pradžia derėtų vadinti 2010-uosius, tuomet kelerius metus puoselėti planai pradėti derinti Baltarusijoje. 2011-ųjų liepą prasidėjo „VMG Industry“ fabriko statybos, o pirmieji gaminiai pasaulį išvydo 2012 metų rugsėjį. Prieš keturis mėnesius gamybą pradėjo ir „Mebelain“.

Pasak „VMG Industry“ valdybos pirmininko Sigito Paulausko ir SBA baldų grupės valdybos pirmininko Egidijaus Valentinavičiaus, komplekse Mogiliove pakankamai ploto, tad lietuviai ateityje planuoja plėtrą. O toks bendradarbiavimas sustiprins lietuvių baldininkų pozicijas Rytų rinkose.

„Tai, kaip kūdikis, kurį pagimdei, tik paskui svarbu tinkamai pasirūpinti, kad jis deramai augtų“, - fabriko atidarymo dieną kalbėjo SBA koncerno vadovas Arūnas Martinkevičius.

„Mebelain“ – septintasis SBA koncerno baldų fabrikas.

Išvengia muitų

Kovo mėnesį duris atvėrusi „Mebelain“ šiuo metu, įsibėgėjant gamybai, per mėnesį pagamina 22 tūkst. korpusinių baldų, kurie iškeliauja į „Ikea“ parduotuves Rusijoje.

Anot SBA baldų grupės valdybos pirmininko E. Valentinavičiaus, Rusijoje paklausa tik auga, be to, produkcijai, vežamai iš Baltarusijos į Rusiją, netaikomi muitai.

„Specifinių ypatumų Baltarusijoje yra, tačiau viskas, kas buvo pažadėta iš Baltarusijos pusės, buvo įvykdyta. Be to, tai kaimyninė šalis, Mogiliovas arti Lietuvos“, - apie priežastis, kodėl kūrėsi Mogiliove, kurį nuo Vilniaus skiria mažiau nei pusė tūkstančio kilometrų, kalbėjo E.Valentinavičius.

Kol kas „Mebalain“ vadovauja lietuvių komanda, tačiau ilgainiui prie fabriko vairo turėtų stoti baltarusiai.

„Sunku rasti žmogų, kuris galėtų iš Lietuvos persikelti ilgam laikui į kitą šalį. Be to, čia yra pakankamai kvalifikuotų specialistų, kurie galėtų vadovauti fabrikui“, - tikino E. Valentinavičius.

„VMG Industry“ gamyklų kompleksas plyti 22 hektarų teritorijoje, iš kurių 60 tūkst. kvadratinių metrų užima gamybiniai ir sandėliavimo pastatai.

Investicijos į fabrikų kompleksą perkopė 270 milijonus litų. Planuojama, kad visu pajėgumu gamykla veiks 2015 metais ir pagamins produkcijos už 240 mln. litų. Iki 2013 metų pabaigos „VMG Industry“ darbuotojų skaičius turėtų išaugti nuo dabar dirbančių 700 iki 1000.

Į „Mebelain“ gamyklą Mogiliove koncernas SBA investavo 55 mln. litų. Projekto įgyvendinimui 17,2 mln. litų paskolą suteikė Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas.

Planuojama, kad per 5 metus 14 tūkst. kvadratinių metrų „Mebelain“ fabrike produkcijos bus parduodama už 300 mln. litų. Šiuo metu fabrike dirba 150 žmonių, o iki metų pabaigos šis skaičius turėtų išaugti iki 300.

Pagrindinis klientas - "Ikea"

„Mebelain” aukso gysla - „Ikea“ koncernas, kuriam gaminami natūralaus lukšto baldai – lentynos, komodos, stalai. Ateityje „Mebelain“ ketina gaminti ir emale dengtus baldus.

„Mebelain“ fabrikas Baltarusijoje yra trečioji koncerno SBA, kuriam Lietuvoje priklauso 5 baldų gamybos įmonės ir bendrovės “Utenos trikotažas” bei “Šatrija”, investicija Rytų rinkose. Koncernas taip pat valdo vieną pirmaujančių Rusijos baldų gamyklų „Novo Mebel“ bei  trikotažo gamyklą ,,Mrija“ Ukrainoje.

VMG priklauso septynios su medienos perdirbimu susijusios įmonės, trys iš jų užsienyje: „Wood Industry“ Ukrainoje, „LogDrev“ ir „VMG Industry“ – Baltarusijoje.

„Džiaugiuosi tuo, kad Mogiliove įkurta šiuolaikiška gamykla, kad čia sukurtos darbo vietos, kad produkcija yra kokybiška. Taip pat tai ir mokesčiai į šalies biudžetą“, - kalbėjo Mogiliovo meras Vladimiras Cumarevas. 

Baltarusijoje įsitvirtinantys Lietuvos baldininkai sulaukė naujų pasiūlymų iš Rytų.

„Mes einame ten, kur mūsų laukia“, - sakė S. Paulauskas.

„VMG Industry“ jau sulaukė kvietimo ir į Kalugą. Vietos valdžia pažadėjo sudaryti palankias sąlygas, kad į jų sritį koją įkeltų lietuviai. Rugsėjį Lietuvos baldininkai vyks į Kalugą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.