Kodėl Lietuvoje iš postų traukiasi įtakingų kompanijų vadovai

Kas laukia įmonės, kai ilgametis jos vadovas palieka postą? Per pusmetį vadovo postą šalyje paliko keturių didelių ir įtakingų įmonių vadovai. Ekspertai sako, kad pastarojo pusmečio vadovų kaitos banga, tai visai ne banga, o tiesiog raibuliukas, iki Lietuvos atkeliavęs iš šalyje veikiančių dukterinių įmonių savininkų užsienyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-07-24 07:10, atnaujinta 2018-03-02 16:09

Per pastarąjį pusmetį Lietuvoje iš pareigų pasitraukė arba buvo atleisti bent keturių svarbių įmonių vadovai. Arūnas Šikšta, kuris po daugiau nei dešimtmečio telekomunikacijų įmonėje „Teo LT” iš generalinio direktoriaus pareigų pasitraukė vasario pabaigoje.

Po jo sekė dabar jau buvęs „Swedbank“ valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas Antanas Danys, banke dirbęs nuo pat jo veiklos Lietuvoje pradžios 1998 m.

Neilgai trukus buvo pranešta ir apie Lino Čereškos, buvusio kosmetikos gamintojos „BIOK laboratorija“ vadovo, pasitraukimą. Įmonei jis vadovavo aštuonerius metus.

Galiausiai birželio viduryje sužinojome, kad Antanas Zabulis nebebus „Omnitel” prezidentu. 12 metų kompanijoje praleidęs vadovas apie atleidimą iš „Omnitel“ sužinojo fakto išvakarėse.

Visi keturi vyrai teigia, kad postus paliko abiejų pusių sutarimu, o ateityje ketina savo jėgas išbandyti naujuose iššūkiuose. ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Taikomosios organizacijos ir Žmogiškųjų išteklių valdymo modulio vadovė Margarita Pilkienė mano, kad tai gali būti tiesa, tačiau taip pat priduria, jog įmonės vadovų, kaip kojinių paprastai nekeičia, o jei jau keičia, tam yra rimtų priežasčių.

Banga pagrindinėje sukelia raibuliuką dukterinėje įmonėje

M. Pilkienė galvoja, kad pastarojo pusmečio vadovų kaitos banga, tai visai ne banga, o tiesiog raibuliukas iki Lietuvos atkeliavęs iš šalyje veikiančių dukterinių įmonių savininkų užsienyje.

Ši versija visai tikėtina. „Omnitel“ ir „Teo LT“ valdo švedų-suomių telekomunikacijų milžinė „TeliaSonera“. Apie verslo naujienas rašančio portalo „news2biz“ teigimu, nors tiek A. Šikštos, tiek A. Zabulio pasitraukimai įvyko pernakt, A. Šikšta pasitraukė savo noru, o štai A. Zabulis buvo atleistas.

2012 m. „TeliaSonera“ pelnas didėjo 8 proc., iki beveik 8 mlrd. Lt. Tačiau jau 2013 m. pradžioje kompanija pranešė, kad planuoja pokyčius ir per 2013 m. ketinama atleisti 1800 darbuotojų šiaurės ir Baltijos šalyse.

Dar prieš tai iš „TeliaSonera“ vykdančiojo direktoriaus pareigų pasitraukė Larsas Nybergas. Taip pat atsistatydino įmonės pirmininkas Andersas Narvingeris.

Akcijų birža į šiuos pokyčius reagavo teigiamai ir vasario pabaigoje (maždaug tuo pat metu, kai atsistatydino A Šikšta) įmonės akcijų kursas buvo aukščiausias per penkis mėnesius.

Taigi, galbūt A. Šikšta pamatęs tinkamą metą užleisti įmonės vairą pasinaudojo proga. M. Pilkienė sakė, kad vadovas nėra vergas ir gali daryti savo sprendimus.

Tačiau optimizuojant verslo veiklą, vertinant pasiektus tikslus ir nepavykus jų pataisyti kurį laiką vadovas gali būti pašalinamas nebūtinai savo noru. Taip, greičiausiai, atsitiko A. Zabulio atveju. Šią versiją patvirtina ir tai, kad apie naująjį „Omnitel“ vadovą Daną Strömbergą buvo pranešta diena po A. Zabulio naujienos.

„Swedbank“ užbaigė verslo ciklą Nors „Swedbank“ taip pat yra dukterinė Lietuvoje veikianti įmonė ir priklauso nuo pagrindinės priimamų sprendimų, matyt, A. Danio pasitraukimo priežastys buvo kitokios nei prieš tai aptartų A. Šikštos ir A. Zabulio.

Interviu lrytas.lt metu A. Danys sakė, kad iš „Swedbank“ pasitraukė, nes nori pradėti savo verslą.

M. Pilkienė sakė, kad dalis vadovų supranta, kad organizacijai jau yra atidavę viską ir būtų per daug sudėtinga pradėti naują verslo ciklą, kuris paprastai skaičiuojamas dešimtmečiais.

„Jie nori atsigauti, ieško kažko naujo, dažnai užsiima visai kita veikla, nei iki tol“, – aiškino ISM dėstytoja.

2012 m. „Swedbank“ Lietuvoje pelnas palyginus su 2011m. mažėjo 253 mln. Lt – nuo 590 mln. iki 367 mln. Tačiau nepaisant to, viso „Swedbank“ pelnas tais metais augo ir pasiekė 1,42 mlrd. Lt.

„Swedbank“ personalo departamento direktorė Milda Autukaitė sakė, kad dėl A. Danio pasitraukimo šiuo metu iššūkių dėl darbuotojų kaitos banke nėra – savanoriška darbuotojų kaita yra mažesnė nei 5 proc. Jie nuolat stebi ir analizuoja kaitos priežastis, seka tendencijas, ar darbuotojai keičia darbovietę dėl naujų karjeros galimybių, ar ieškodami naujų veiklos sričių, pradėdami nuosavą verslą, ar dėl kitų priežasčių, į kurias organizacija turi atsižvelgti.

„Žinoma, aukščiausio lygio vadovo išėjimas visada turi didesnį atgarsį. Tačiau čia svarbu prisiminti, jog geri vadovai suformuoja stiprias komandas ir palieka įgalintus profesionalius darbuotojus. Stiprių lyderių organizacijos niekada nėra priklausomos nuo vieno žmogaus, nes tuomet jų veikla tikrai nebūtų tvari“, – aiškino „Swedbank“ atstovė.

Komentuodama A. Danio pasitraukimą ji taip pat pacitavo Baltijos bankininkystės vadovę Birgitte Bonnesen, kuri sakė, kad „Antanas Danys palieka ryškų pėdsaką „Swedbank“ istorijoje. Esu tikra, kad Antano, kaip aukščiausio lygio verslo lyderio, vardą girdėsime ir ateityje. Antanas subūrė stiprią vadovų komandą, kuri sėkmingai vadovauja bankui“.

L. Čereškos pasitraukimas „BIOK laboratorijai“ įtakos neturėjo

Laikinai įmonės direktoriaus pareigas einanti „BIOK laboratorijos“ rinkodaros vadovė Romualda Stragienė sakė, kad pas juos šiuo metu niekas nepasikeitė. Dirba tie patys žmonės, toliau kuriami nauji produktai, vyksta gamybos procesų atnaujinimas. Pardavimo apimtys toliau auga: šių metų pusmetį apyvarta siekė 8,8 mln. Lt arba net 26 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Ji aiškino, kad L. Čereškos pasitraukimas didelės įtakos neturėjo, nes tokio dydžio įmonės kaip „BIOK laboratorija“ strategija nėra kuriama vieno direktoriaus, tai bendras įmonės savininkų (ar jų deleguotos valdybos) bei vadovų komandos darbo rezultatas.

Prieš 8 metus, pasikeitus įmonės savininkams, buvo paskirta įmonės valdyba, kuri suformavo verslo strategiją ir paskyrė vadovą ją įgyvendinti. Tuo metu įmonė išgyveno didelius pokyčius visose srityse: personalo, rinkodaros, gamybos organizavimo, pardavimo valdymo.

„BIOK laboratorijoje“ dirbantys padalinių vadovai yra patyrę specialistai, dirbantys čia daugiau nei 5 metus (įdomumo dėlei suskaičiavome, kad tiek tokių lojalių darbuotojų pas mus yra beveik 50% viso personalo). Kosmetikos gamybos įmonės veikla neįsivaizduojama be aukšto lygio chemijos specialistų, kurie dirba gamyboje, naujų produktų ir kokybės laboratorijose.

Augant įmonei natūraliai didėja ir vidutinio lygio vadovų svarba, nes vis daugiau atsakomybės turi būti deleguojama, o įmonės vadovas turi siekti ilgalaikių strateginių tikslų ir motyvuoti savo žmones judėti greičiau, siekti aukščiau.

Tradiciškai metų pabaigoje įmonė rengia strategines naujų produktų sesijas, kuriose dalyvauja ne tik skyrių vadovai, bet ir jų padalinių darbuotojai, vidutinio lygio vadybininkai, kurie skatinami pateikti savo idėjas inovacijoms“, – kalbėjo R. Stragienė.

Vadovo pasitraukimas kelia emocijas

M. Pilkienės paklausus, kokios įtakos vadovo pasitraukimas turi personalui, ji išskyrė dvi reakcijas. Jei vadovas buvo gerbiamas ir mėgstamas, tada personalas liūdi. Tačiau, jei išeina nemėgstamas bosas, tada darbuotojai gali laukti pozityvių pokyčių.

Taip pat, jei vadovas įmonėje dirbo ilgą laiką, jis galėjo sukurti tam tikrą organizacinę kultūrą, o naujasis vadovas gali joje nevisai pritapti, jam gali tekti ją kurti iš naujo, perdaryti.

„Be to, naujam vadovui reikia susitaikyti su mintimi, kad jis bus lyginamas su senuoju, kurio kai kas gali pradėti ilgėtis“, – pastebėjo M. Pilkienė.

Ilgai laukus, dar palauk

ISM Strateginio valdymo modulio vadovas Benas Adomavičius mano, kad labai dažnai naujas vadovas įmonę pradeda vairuoti šiek tiek kita kryptimi – keičia jos strategiją.

Vienintelio A. Zabulio įpėdinis šiuo metu yra aiškus. Dabartinis „Omnitel“ prezidentas Danas Strömbergas kartu su šeima į Lietuvą atsikraustys rugpjūčio pradžioje. „Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė sakė, kad į visus klausimus apie įmonės ateitį ir strategiją jis atsakys tik tada.

Kitus tris vadovus pakeisiantieji dar neaiškūs. Pasitraukus A. Šikštai „TEO“ vadovo pareigas laikinai eina Finansų tarnybos vadovas Giedrius Vegys.

Įmonės komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis sakė, kad tikimasi, jog naujasis „TEO“ vadovas bus paskirtas per antrąjį šių metų pusmetį. Naujojo vadovo paieškos ir atrankos procesas vyksta jau keletą mėnesių. Per šį laikotarpį buvo sudarytas kandidatų sąrašas, šiuo metu jie yra vertinami.

Pasak jo, visi įmonės procesai ir veikla vyksta įprastai – bendrovė ir toliau veikia sėkmingai, esminių pokyčių veikloje šiuo laikotarpiu nebuvo.

Šiuo metu „Swedbank“ banko vadovo pareigas laikinai eina banko valdybos narys ir finansų tarnybos vadovas Marius Adomavičius. Apie naują nuolatinį vadovą kol kas žinių nėra, tačiau M. Autikaitė sakė, kad dėl A. Danio pasitraukimo banko strategija nesikeitė, ją įgyvendina dabartinė banko vadovybė, toks uždavinys teks ir bet kuriam naujam banko vadovui.

„BIOK laboratorijos“ laikinoji vadovė R. Straigienė teigė, jog naujo jų įmonės vadovo paieška prasidėjo dar nepasitraukus L. Čereškai.

„Pagal įmonės valdybos nustatytus kriterijus, naujasis direktorius turėtų suteikti gamybos bendrovei kokybinį postūmį ir gamybos, ir pardavimų srityse. Per 25 įmonės gyvavimo metus įmonė jau tapo didžiausiu nacionaliniu kosmetikos gamintoju, galima pasakyti – nacionaline vertybe, kuri sugeba užimti tvirtas pozicijas itin konkurencingoje rinkoje.

Naujo direktoriaus, kaip ir kitų „BIOK laboratorijos“ darbuotojų, laukia įvairiapusė veikla, nes viską darome patys: kuriame, gaminame ir parduodame aukštos pridėtinės vertės produktus. Turime daug veiksmų laisvės, bet tuo pačiu ir prisiimame didžiulę atsakomybę už savo sprendimus“, – kalbėjo R. Straigienė.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.