Aikštelės Kaune bus tvarkingesnės ir saugesnės

Nuolat ieškoma būdų, kaip pagerinti automobilių stovėjimo sąlygas ne tik Kauno centre, bet ir miegamuosiuose rajonuose. Transporto priemonėmis užgrūstų kiemų problemą turėtų sumažinti naujo šeimininko sulaukusios automobilių aikštelės.

Kovo 11-osios gatvėje neliks nelegaliai įrengtos automobilių saugojimo aikštelės.<br>M. Patašius
Kovo 11-osios gatvėje neliks nelegaliai įrengtos automobilių saugojimo aikštelės.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jul 28, 2013, 6:52 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:27 PM

Šįmet Kaune, be geltonos, raudonos, žalios, mėlynos ir baltos zonų, atsirado dar viena – oranžinė.

Šia spalva jau pažymėtos trys, o artimiausiu metu bus pažymėtos dar penkios miegamuosiuose rajonuose įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės. Jose bus galimybė transporto priemonę saugoti ištisą parą, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Septynias Kauno miesto savivaldybei priklausančias automobilių stovėjimo aikšteles iki šių metų administravo bendrovė „Kauno aikštelė“. Pasibaigus nuomos sutarčiai, aikštelių administravimas perduotas viešajai įstaigai „Automobilių stovėjimo aikštelės“.

Dar viena aikštelė atsiras valstybinėje žemėje, kurioje ligi šiol už automobilių stovėjimą vairuotojai moka nelegaliems rinkliavos rinkėjams.

Papildys miesto biudžetą

Viešoji įstaiga „Automobilių stovėjimo aikštelės“ nuo vasario 1 dienos perėmė saugojimo aikštelę, esančią Ašigalio g. 1, nuo kovo 1-osios – Ašigalio g. 32 pažymėtą aikštelę, o nuo birželio 1-osios – Taikos pr. 81 b. įrengtą aikštelę.

Kitą savaitę ji imsis eksploatuoti Islandijos plente 201 ir 203, Partizanų g. 79 bei Pramonės g. 61 adresais pažymėtas automobilių saugojimo aikšteles.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis tvirtino, jog nuo šiol visa rinkliava už automobilių stovėjimą aikštelėse papildys miesto, o ne privačios bendrovės biudžetą.

Iš nuomos mokesčio savivaldybės biudžetas per metus už bendrovės „Kauno aikštelė“ administruojamas aikšteles gaudavo tik apie 280 tūkst. litų pajamų. Perėmus eksploatuoti aikšteles, savivaldybės biudžetas kasmet galėtų būti papildytas daugiau kaip 2 mln. litų.

Diegs ir vaizdo kameras

D.Ratkelio teigimu, perimtos aikštelės taps gerokai saugesnės ir tvarkingesnės.

Viešajai įstaigai „Automobilių stovėjimo aikštelės“ pavesta jose įdiegti vaizdo kamerų stebėjimo sistemą. Taip pat visose aikštelėse žiemą bus teikiama automobilio užvedimo bei akumuliatoriaus įkrovimo paslauga. Jose taisomos tvoros bei kelio danga.

„Visos aikštelės veiks kaip veikusios, automobiliai visą parą bus saugomi įstaigos personalo ir saugos tarnybos darbuotojų.

Tuo įsitikino jau perimtose aikštelėse transporto priemones laikantys žmonės. Tuo netruks įsitikinti ir statantieji automobilius aikštelėse, kurias pradėsime administruoti kitą mėnesį“, – sakė viešosios įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Algimantas Puidokas.

Įkainiai už stovėjimą nedidės

Įstaigos darbuotojai vis dar sulaukia daugybės susirūpinusių Kauno miesto gyventojų skambučių ir laiškų. Mat žmones yra pasiekusi klaidinga informacija, esą iš bendrovės „Kauno aikštelė“ perimamos saugojimo aikštelės bus uždarytos, ir automobiliams ar kitoms transporto priemonėms saugoti reikės ieškoti naujos vietos.

„Noriu nuraminti automobilių saugumu susirūpinusius žmones. Tie, kurie norės, galės išlaikyti tas pačias stovėjimo vietas. Automobilių patraukti iš stovėjimo aikštelės kitą savaitę tikrai nereikia“, – tvirtino A.Puidokas.

Automobilių saugojimo įkainiai nedidės. Už parą laikomą automobilį ar motociklą, kaip ir anksčiau, reikės mokėti 5 litus. Mėnesinio leidimo kaina – 100 litų, trijų mėnesių – 240 litų.

Neįgaliesiems ir pensininkams taikoma nuolaida.

Perimamose aikštelėse jau iškabinti informaciniai skelbimai apie naują tvarką. Pasirašyti naujas sutartis ir gauti naujus stovėjimo leidimus aikštelėse bus galima nuo rugpjūčio 5 dienos.

Neliks nelegalios rinkliavos

Automobilių saugojimo aikštelė netolimoje ateityje turėtų būti įrengta ir Kovo 11-osios g. 26 adresu pažymėtoje erdvėje šalia sporto bei kultūros centro „Girstutis“. Ji taip pat perduota įstaigai „Automobilių stovėjimo aikštelės“.

Kažkada Kauno savivaldybei priklausančiame 1 hektaro sklype turėjo būti įkurti sporto aikštynai. Tačiau dabar beveik visa ši teritorija apleista, apaugusi krūmais, medžiais ir žole, jos danga duobėta.

Vieša paslaptis, kad dalyje šio ploto ne vienus metus veikia nelegali automobilių saugojimo aikštelė. Aplinkinių namų gyventojai neslėpė, jog ankštuose kiemuose statyti automobilį ne visada yra kur, todėl jie paliekami šioje aikštelėje.

Žmonės sakė, jog už parai paliekamą automobilį rinkliavą renkantiems vyrams jie moka po 5 litus.

Pradėjus aikštelės tvarkymo darbus turėtų nelikti neaišku kada atsiradusių tvorų, nelegalių laikinų statinių, bus lopomos duobės.

„Šioje vietoje bus įrengta erdvi, tvarkinga ir oficialiai veikianti aikštelė.

Dėl to patuštės kiemai ir gatvės, nes automobilius saugiai palikti galės ne tik vietos gyventojai, bet ir žmonės, atvažiuojantys į „Girstutyje“ vykstančius kultūros renginius, sporto varžybas ar tiesiog nutarę paplaukioti atnaujintame baseine“, – sakė A.Puidokas.

Patekti į saugomą aikštelę bus galima iš Kovo 11-osios gatvės, kur ties įvaža netrukus žadama įrengti pakeliamą užtvarą.

Prie Klinikų mažės konfliktų

Patogiau jau netrukus turėtų jaustis į Kauno klinikas automobiliais atvykstantys kauniečiai ir miesto svečiai.

Aikštelėje, įrengtoje Tvirtovės alėjoje, nuo šio rugsėjo už automobilio stovėjimą bus mokama ne pastačius automobilį, kaip įprasta šiuo metu, o išvažiuojant už stovėtą laiką.

Aikštelėje, kurioje telpa apie šimtą automobilių, atsiras užtvarai ir speciali įranga, kuri fiksuos atvykimo ir išvykimo laiką. Tai leis žmonėms išvengti dabar vis dar dažnų nesusipratimų dėl nenumatyto užtrukimo pas gydytoją ar ligonį.

Rudenį šalia Kauno klinikų apmokestintose gatvėse vietoj dviejų mokėjimo tarifų už automobilių stovėjimą turėtų likti tik vienas. Tokia tvarka mažiau klaidins vairuotojus.

Be to, šalia šios ligoninės bus įrengtas įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ budėtojo postas. Su šiuo darbuotoju bus galima išsiaiškinti visus šioje vietoje dėl automobilio stovėjimo kilusius klausimus.

Rudenį kempinge užvirs darbai

Jonavos gatvėje įrengtas kempingas nuo šių metų rudens pradės smarkiai keistis.

Viešoji įstaiga „Automobilių stovėjimo aikštelės“ laimėjo iš dalies Europos Sąjungos finansuojamą viešosios kempingo infrastruktūros statybos projektą. Gauta 1,782 milijono litų parama.

Ji skirta naujai kempingo infrastruktūrai – komunikacijoms, apšvietimui įrengti, taip pat bus pastatyti laikini gyvenamieji nameliai, lauko virtuvė, kempingą juos nuo Jonavos gatvės sklindantį triukšmą slopinanti sienelė.

Jau pasirašyta statybos darbų rangos sutartis su bendrove „Autokausta“. Darbai turėtų prasidėti rugsėjį ir tęstis 14 mėnesių. Tačiau norima, kad objektas būtų atnaujintas greičiau, ir jau kitą sezoną vasarą jame galėtų apsistoti turistai.

Po trejų metų numatytas antrasis šio kempingo tvarkymo ir plėtros etapas. Šį kempingą numatyta plėsti Neries upės link.

Ten yra maždaug dviejų hektarų teritorija, kurioje planuojama įrengti žalią veją, vaikų žaidimo aikšteles, vietą palapinėms statyti, valčių prieplauką.

Įmonės pelnas išaugo penktadaliu

2012 metų pradžioje Kaune buvo 2943 mokamos automobilių stovėjimo vietos, tų metų pabaigoje vietų skaičius išaugo iki 3783.

Šiemet, prijungus septynias automobilių saugojimo aikšteles, mokamų vietų skaičius padidės beveik iki 9 tūkst.

Per pirmąjį 2012 metų pusmetį įstaigos rinkliava miesto biudžetą papildė 2,7 milijono litų, per tą patį laikotarpį šiemet surinkta 3,29 milijono litų. Tai 600 tūkst. litų, arba 21,9 proc., daugiau nei pernai.

Atmetus iš oranžinės zonos aikštelių gautas pajamas, šiemet surinkta 385 tūkst. litų, arba 14,3 proc., daugiau nei pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.