Dėl asociacijų finansinio skaidrumo – ginčai teismuose

Vis dažnesni teisiniai ginčai tarp vežėjų asociacijų ir jos narių atskleidė didžiules Asociacijų įstatymo ydas, mat Asociacijų įstatymo nuostatų įgyvendinimo niekas neprižiūri, o jo reikalavimai vykdomi tik formaliai ir paviršutiniškai. Nariai, nukentėję nuo asociacijos vadovų dėl jų piktnaudžiavimo, savo teises gali ginti tik teisme.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 31, 2013, 1:26 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:55 AM

Asociacijų įstatyme numatyta, kad kiekviena asociacija apie visuotiną narių susirinkimą turi skelbti viešai, o jos narys – fizinis ar juridinis asmuo – turi teisę gauti visą informaciją apie jos veiklą, jos narius, susipažinti su asociacijos finansine ataskaita, tačiau asociacijos vadovui nepanorus atskleisti tokios informacijos, asociacijos narys gali kreiptis tik į teismą. Teisingumo ministerijos Informacijos valdymo ir visuomenės informavimo skyriaus patarėjo Audrio Kutrevičiaus įsitikinimu, kiekvieno fizinio ar juridinio asmens reikalavimu asociacija turi sudaryti sąlygas savo buveinėje ar kitais būdais su šia ataskaita visiems susipažinti.

Ataskaitos yra viešos, bet vargiai prieinamos

„Jeigu ši informacija nėra prieinama įstatyme nustatytu būdu, tuomet asmenys, kurių teisėti interesai pažeisti, gali kreiptis į teismą dėl pažeistų interesų gynimo“, – kalbėjo A. Kutrevičius.

Juridinių asmenų registrų centro atstovo Aidas Petrošius atkreipė dėmesį ir į tai, kad nei Civiliniame kodekse, nei Juridinių asmenų registro nuostatuose nėra nustatyta prievolė asociacijų sudaromas veiklos ataskaitas teikti Juridinių asmenų registrui.

„Asociacijų įstatyme nurodoma, kad pati asociacija turi sudaryti sąlygas asociacijos buveinėje ar kitais būdais visiems susipažinti su jos valdymo organo sudaryta ir visuotiniame narių susirinkime patvirtinta pasibaigusių finansinių metų veiklos ataskaita.

Šią informaciją privalu atskleisti bet kurio fizinio ar juridinio asmens reikalavimu. Šios įstatymo normos nevykdymas gali būti skundžiamas tik teismui“, – teigė specialistas.

Įstatymo nuostatų įgyvendinimo netikrina

Įstatyme numatyta, kad jei asociacijos nariai yra juridiniai asmenys, asociacijos valdymo organus ir vadovą renka jos nariai – juridinių asmenų atstovai, tačiau specialistai kaip sutarę tikina, kad šių nuostatų niekas netikrina, esą savo teises asociacijos narys gali ginti tik kreipdamasis į teismą.

Juridinių asmenų registrų centro atstovo teigimu, gavę asociacijos atstovų prašymą įregistruoti naują vadovą, Juridinių asmenų registro centro darbuotojai įsitikina, kad visuotinis susirinkimas buvo sušauktas nepažeidžiant teisės aktų, tačiau duomenų apie asociacijų narius netikrina.

„Registrų centro darbuotojai įsitikina, kad visuotinis susirinkimas buvo sušauktas tinkamai, jog buvo konstatuotas kvorumas. Registrų centras neturi duomenų apie asociacijų narius ir nesprendžia dėl visuotinio susirinkimo dalyvių įgaliojimų ir teisių ribų“, – kalbėjo A. Petrošius.

Teisingumo ministerijos atstovo teigimu, Juridinių asmenų registro tvarkytojas – Registrų centras, jei priimami sprendimai dėl duomenų, registruotinų Juridinių asmenų registre, privalo tikrinti duomenų tikrumą ir dokumentų atitiktį įstatymų reikalavimams.

„Jeigu nariai ar kiti suinteresuoti asmenys mano, kad apie šaukiamą visuotinį asociacijos narių susirinkimą nebuvo paskelbta laikantis įstatymų ir įstatų reikalavimų, pažeistas teises jie gali ginti teisme įstatymų nustatyta tvarka“, – apie galimybę asociacijos nariams ginti savo teises kalbėjo A. Kutrevičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.