Atvirai išplanuotas biuras leidžia kontroliuoti darbuotojus

Jeigu šį straipsnį skaitote darbe – apsižvalgykite, ar niekas nepastebėjo, kad užsiimate ne visai tuo, kuo reikėtų? Jei dirbate viename iš per pastarąjį dešimtmetį išpopuliarėjusių verslo centrų su atvirai išplanuotais biurais, tikimybė, kad kas nors užsižiopsojęs arba sąmoningai jus stebi, yra didesnė.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Aug 1, 2013, 10:53 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:53 AM

Kai kas galvoja, kad didžiulės erdvės, kuriose nėra sienų ir kiekvienas gali bet kada pasikalbėti su kuo tik nori yra demokratijos įsikūnijimas, tačiau iš tiesų daug dažniau tai yra tiesiog labai patogus būdas direktoriui ar kuriam nors kitam vadovui prižiūrėti savo pavaldinius.

Kad nežiopsotų, kad netinginiautų, kad nuoširdžiai dirbtų savo įmonei.

Vienas pirmųjų tokio pobūdžio biurų buvo pastatytas 1904 m. Niujorke. Jame įsikūrė muilą gaminusios įmonės „Larkin“ administracija, o pasižymėjo jis daugybe naujovių – nuo oro kondicionavimo iki klozetų su nutekančiu vandeniu.

Jį sukūręs architektas Frankas Lloydas Wrightas buvo įkvėptas atvirų katedrų erdvių, o kompanija norėjo taip parodyti savo dydį ir galią. Visgi modernus biuras neapsaugojo „Larkin“ nuo nesėkmių ir penktame dešimtmetyje ji bankrutavo.

Dideliam ponui – didelis kabinetas

Vėliau į madą atėjo, o kai kur neišnyko ir iki šiol, dideli įmonių vadovų kabinetai. Dažnai apie darbuotojo svarbą galima spręsti būtent iš jo darbo vietos. Taip pat demonstruojami ir hierarchiniai ryšiai – didžiausias kabinetas tenka bosui, mažesnis – jo pavaduotojui, šalia jo dirba vadybininkai ir taip toliau.

Tai gali pasirodyti juokinga, tačiau kai kam dydis išties svarbus. Be to, dideli kabinetai atlieka ir kelias kitas svarbias funkcijas.

Pavyzdžiui, galima pritaikyti kambario apšvietimą taip, kad viršininkas geriau matytų pašnekovo veidą, arba kaip tik atvirkščiai – labiau parodytų saviškį, taip jį išnaudodamas įtikinėjimui.

Daugybė trukdžių

Kita atvirų biurų problema – nuolatiniai trukdžiai. Nejaugi kiekvieną kartą kolegai einant pro šalį reikia atkreipti į jį dėmesį ir taip pripažinti jo egzistenciją?

Greičiausiai ne, tačiau daugelis tai daro nesąmoningai, todėl nesusikaupia ir savo laiką leidžia veltui.

Žinoma, šiandienos biuruose pasitaiko labai daug atveju, kai dirbti reikia visai komandai ir tai labai sveikintina, tačiau pastebėkite, kiek laiko kas nors aplink iš tiesų kartu dirba, o kiek sėdi su ausinėmis ir rašo „Skype“ žinutes už penkių žingsnių sėdinčiam kolegai.

Galų gale, atvirame biure nėra kur pasikalbėti privačiai. Mažesnė tikimybė, kad sudominsite kitus kalbėdami tiesiog koridoriuje ar laiptų aikštelėje, o ne į akvariumą panašioje konferencijų salėje.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.