JAV bus sunaikinta didelė 100 dolerių vertės kupiūrų partija

JAV valdžios institucijos sunaikins dešimtis milijonų naujų šimto dolerių nominalo kupiūrų dėl spausdinimo klaidos, įvykusios panaudojus pernelyg daug dažų, rašo „The National Post“. Dėl minėtos klaidos banknotai, kurių bendra vertė siekia tris milijardus dolerių, buvo pripažinti netinkami naudoti.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 16, 2013, 4:18 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:08 PM

Dėl tiršto dažų sluoksnio mikrolinijos tapo pernelyg storos, ir taip banknotai neteko vieno iš autentiškumo požymių.

Dabar JAV federalinis atsargų bankas svarsto galimybę spausdinti dar vieną partiją naujų kupiūrų, kurią buvo planuota išleisti dar 2011 metais, bet apyvartoje jos tada taip ir nepasirodė. Mokesčių mokėtojams toks vilkinimas gali kainuoti milijonus dolerių. Dėl to JAV Federalinis atsargų bankas Vašingtono monetų kalyklai gali iškelti ieškinį reikalaudamas kompensuoti nuostolius.

Naujas šimto dolerių vertės kupiūros dizainas smarkiai skirsis nuo ankstesnės versijos. Banknotai turėtų būti patikimesni ir geriau apsaugoti nuo klastočių, - tuo tikslu buvo ryžtasi kelioms naujovėms. Viena iš jų - „varpelis rašalinėje“, esantis Benjamino Franklino portreto dešinėje. Varpelis, pakreipus kupiūrą, keičia spalvą iš varinės į žalią. Be to, jis čia pasirodo varinėje rašalinėje, čia išnyksta.

Banknote bus pakeistas ir Nepriklausomybės salės (Independence Hall) piešinys: dabar ten vaizduojamas ne centrinis, o vakarinis pastato fasadas. Šio garsaus statinio, kuriame kitados buvo pasirašyta JAV Nepriklausomybės deklaracija, vaizdas ir B. Franklino portretas padidinti, o juos rėminanti aureolė pašalinta.

Pastebima, kad kaimyninėje Kanadoje 2011 metais sėkmingai įvesti nauji plastikiniai banknotai. Vis dėlto nemaža dalis šalies gyventojų skundėsi, kad jie ne tokie atsparūs šilumai kaip popieriniai, nes gali iš dalies išsilydyti, jeigu atsidurtų, pavyzdžiui, skalbinių džiovykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.