Per 300 dienų po skyrybų gimusio vaiko tėvu pripažįstamas buvęs sutuoktinis

Kai vaikas gimsta praėjus ne daugiau kaip trims šimtams dienų (maždaug 10 mėn.) po santuokos nutraukimo, vaiko tėvu yra pripažįstamas buvęs vaiko motinos sutuoktinis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 21, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:15 PM

Tokią prezumpciją įtvirtina Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (toliau – LR CK) 3.140 straipsnio 2 dalies nuostata, o galiojančių Civilinės metrikacijos taisyklių 32.3. punktas minėtoje situacijoje įpareigoja civilinės metrikacijos įstaigą, registruojančią vaiko gimimą, pastarojo gimimo liudijime vaiko tėvu įrašyti būtent buvusį vaiko motinos sutuoktinį.

Ši taisyklė galėtų sąlygoti situaciją, kai moters, kuri netrukus po santuokos nutraukimo (ar dar prieš ją nutraukiant) pastojo nuo kito vyro, vaiko tėvu būtų pripažintas (ir vaiko gimimo įraše įrašytas) buvęs tos moters sutuoktinis.

Minėta taisyklė atspindi tėvystės prezumpciją, kuri pagal Lietuvos įstatymus galioja ne tik santuokos metu, bet ir tris šimtus dienų po santuokos pabaigos (t.y. santuokos nutraukimo, santuokos pripažinimo negaliojančia ar vyro mirties). Be to, tėvystės prezumpcija taikoma ir tris šimtus dienų po gyvenimo skyrium (separacijos) pradžios.

Tačiau minėta LR CK 3.140 straipsnio 2 dalyje įtvirtinta taisyklė netaikoma, jeigu vaiką pagimdė motina, kuri sudarė naują santuoką nepraėjus trims šimtams dienų po ankstesnės santuokos pabaigos. Tokiu atveju vaiko tėvu laikomas (ir vaiko gimimo įraše įrašomas) naujasis vaiko motinos sutuoktinis (LR CK 3.140 str. 3 d.).

Kaip ir kitos įstatymuose įtvirtintos prezumpcijos, tėvystės prezumpcija yra nuginčyjama – t.y. ji gali būti paneigta.

LR CK numato tam du būdus.

Pirma, vyras, kuris vaiko gimimo įraše yra nurodytas kaip vaiko tėvas, gali kreiptis į teismą su ieškiniu dėl tėvystės nuginčijimo ir įrodinėti, kad jis nėra ir negali būti to vaiko tėvas (pvz., pateikti DNR tyrimo tėvystei nustatyti išvadas, medikų išvadas apie savo nevaisingumą ar kt.). Tokiu atveju, teismui pripažinus, kad tėvystė nuginčyta, civilinės metrikacijos įstaiga vaiko gimimo įrašą dėl tėvystės anuliuos.

Antras būdas nustatytas LR CK 3.140 straipsnio 5 dalyje. Ši teisės norma numato, jog jeigu vaikas gimė išsituokusiai motinai po santuokos pabaigos nepraėjus trims šimtams dienų, vaiko motina, jos buvęs sutuoktinis ir vyras, pripažįstantis save gimusio vaiko tėvu, turi teisę paduoti teismui bendrą pareiškimą, prašydami vaiko tėvu įrašyti vyrą, pripažįstantį save vaiko tėvu.

Jeigu teismas nutartimi tokį trijų asmenų pareiškimą patvirtina, vaiko tėvu vaiko gimimo įraše įrašomas ne buvęs sutuoktinis, bet vyras, pripažįstantis save to vaiko tėvu.

Kalbant apie tėvystės prezumpcijos taikymą santuokos galiojimo metu, reikėtų paminėti, jog moters sutuoktinis šios moters vaiko tėvu pripažįstamas ne tik tuo atveju, jeigu vaikas buvo pradėtas po santuokos sudarymo, bet ir tuo atveju, jeigu moteris pastojo dar prieš ištekant.

Tokiu atveju visiškai nėra svarbu, prieš kiek laiko iki santuokos sudarymo vaikas buvo pradėtas.

Svarbu, kad jis gimė jau esant sudarytai jo tėvų santuokai.

Įstatymas numato sprendimą ir tokiai situacijai, kai vaikas gimsta nesusituokusiai motinai, ir jei po ankstesnės santuokos pabaigos praėjo daugiau kaip trys šimtai dienų.

Nurodoma, kad tokiu atveju vaiko tėvu gimimo akto įraše gali būti įrašytas vyras įstatymo nustatyta tvarka pripažinęs tėvystę tėvystės pripažinimo pareiškimu, arba teismo sprendimu nustačius jo tėvystę (LR CK 3.140 str. 4 d.).

Tačiau jeigu šioje situacijoje tėvystė nėra nei pripažinta (tėvystės pripažinimo pareiškimu), nei nustatyta teismo sprendimu, civilinės metrikacijos įstaiga vaiko gimimo įraše duomenų apie šio vaiko tėvą neįrašo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.