Bendrabutis vasarą: prabanga ar išeitis?

Į Kauno aukštųjų mokyklų bendrabučius jau kitą savaitę vėl sugužės gyventojai iš visos šalies. Tačiau kai kurie studentai ir vasarą bendrabučių nebuvo palikę. Vieni buvo priversti juose likti, nes susirado darbą, kiti neturėjo kur išvažiuoti, rašo "Lietuvos rytas".

VDU studentė V.Balevičiūtė, padedama draugo R.Vetkausko, prieš atvykstant naujai gyventojai tvarko kambarį.<br>N.Povilaičio nuotr.
VDU studentė V.Balevičiūtė, padedama draugo R.Vetkausko, prieš atvykstant naujai gyventojai tvarko kambarį.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Dirmeikytė

Aug 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:45 PM

Kaunas – vienas studentiškiausių Lietuvos miestų. Čia veikia 6 universitetai, dviejų Vilniaus universitetų padaliniai, 5 kolegijos ir du Vilniaus kolegijų padaliniai. Visos valstybinės aukštosios mokyklos turi savo bendrabučius.

Vasarą dauguma studentų grįžta į gimtuosius miestus ar išvyksta padirbėti į užsienį. Tačiau bendrabučiai visiškai tušti dažniausiai nelieka, išskyrus tuos, kuriuos reikia remontuoti.

Pasidairėme po studentiškus bendrabučius: kas vasarą juose gyvena ir su kokiomis problemomis susiduria toli nuo namų įsikūrę jaunuoliai?

Apgyvendina visus norinčius

Vytauto Didžiojo universitete (VDU), kuriame yra ir vienas moderniausių Lietuvoje esančių studentų bendrabučių, vasarą verda tarptautinis gyvenimas.

„Studentui, norinčiam likti bendrabutyje vasaros laikotarpiu, nekyla jokių problemų, tiesiog reikia užsukti pas bendrabučio valdytoją ir jai tai pranešti“, – džiaugėsi VDU studentų atstovybės viceprezidentė Lina Paulauskaitė.

Antrus metus „Baltijos“ bendrabutyje gyvenanti mergina teigė, kad vasarą čia lieka apie šimtą lietuvių studentų. Daugelis jų yra susiradę darbą, nes nori užsidirbti pinigų studijų metams.

Tačiau bendrabutis niekada nebūna tuščias, nes laisvuose kambariuose apsistoja įvairių tarptautinių projektų, kalbų mokyklų dalyviai iš kitų šalių. Taip pat bendrabutyje vasarą laukiami ir kitų aukštųjų mokyklų studentai ar žmonės, norintys trumpam čia apsistoti. Vienas tokių – užsienietis Nicola Tranci, keliaujantis po Lietuvą.

O štai Vinga Balevičiūtė vasarą „Baltijos“ bendrabutyje gyvena, nes atlieka praktiką.

Sovietmečiu statytas bendrabučio pastatas pritaikytas negalią turintiems studentams. Pernai VDU studijavo 138 specialiųjų poreikių turintys studentai.

Negali pasigaminti maisto

Užsukus į vieną renovuotų Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučių Studentų gatvėje neįprastai tylu. Pasak budėtojos Reginos Stankevičienės, šią vasarą bendrabutyje gyvena apie 30 studentų.

„Visi likę vasarai studentai dirba, todėl čia dienomis visada tuščia ir ramu. Tie, kuriems nepasisekė susirasti darbo Kaune, grįžo į namus“, – pasakojo budėtoja.

Bendrabutyje gyvenantis Mantas Alaburda teigė, kad jį vasarą čia taip pat laiko darbas. „Trūksta kolegų. Visame bendrabutyje vos kelios dešimtys studentų, tad grįžus iš darbo tenka nuobodžiauti“, – kalbėjo KTU studentas.

Kalbinti studentai guodėsi, kad antrą savaitę gyvena be elektrinių viryklių, mat jos išvežtos taisyti.

„Žadėjo elektrines virykles grąžinti po kelių dienų, bet jau antra savaitė grįžus iš darbo maistą iš parduotuvės tenka šildytis mikrobangų krosnelėje“, – skundėsi Kęstutis Damulis.

Studentą piktina ir neseniai įvestas fiksuotas 250 litų mokestis apskritus metus. Tenka mokėti net vasarą, kai bendrabučio kambarys lieka tuščias.

„Negali pasitaupyti. Anksčiau mokėdavome nuomos mokestį ir už komunalines paslaugas. Šiuo metu nesvarbu, kiek sunaudoji vandens, elektros ar dujų, moki tiek pat“, – kalbėjo K.Damulis.

Kai namuose niekas nelaukia

Šią vasarą Kauno kolegijos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) bendrabučiai beveik tušti. Viename LSMU bendrabučių – vos 15 studentų.

Kauno kolegija turi 6 bendrabučius. Vasarą juose apsistoti kolegijos studentai gali, jei tik nevyksta remonto darbai.

Šiemet sulaukta apie 100 prašymų, todėl buvo nuspręsta visus kolegijos studentus apgyvendinti viename geriausių bendrabučių.

Yra studentų, kurių namuose niekas nelaukia, jie neturi kur grįžti, todėl bendrabutis jiems tampa namais ištisus metus.

Prieš keletą metų Kauno kolegijoje studijavo mergina, kuri visas vasaras leisdavo bendrabutyje. To priežastis skaudi – studentė nuo mažens yra našlaitė. Jos mama mirė nuo vėžio, o tėvas atsisakė visų teisių į dukterį.

Merginą užaugino seneliai, tad vasarą ji būdavo priversta likti bendrabutyje. „Nenoriu per vasarą sėdėti seneliams ant sprando“, – sakydavo studentė.

Kambarių kainos ir gyvenimo sąlygos skiriasi

Kiekviename studentų bendrabutyje kambarių kainos ir gyvenimo sąlygos skiriasi. Brangiausi yra KTU bendrabučiai. Kaina čia svyruoja nuo 160 iki 250 litų per mėnesį. Kaina priklauso nuo to, į kokį bendrabutį patenki – renovuotą ar ne.

VDU bendrabutyje vieta vienam studentui kainuoja nuo 124 iki 248 litų per mėnesį. Antano Stulginskio universiteto bendrabučių kainos panašios: 150–230 litų per mėnesį.

Kiek pigesni yra kolegijų bendrabučiai.

Kauno kolegijoje studentas gali gyventi mokėdamas 105–157 litus.

Vieni pigiausių studentų bendrabučių Kaune – Kauno technikos kolegijos. Vienas studentas čia moka vos 60 litų per mėnesį, tačiau kambaryje gyvenama trise.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.