Verslo vyrai: „Ir provincijoje galima kurti verslą“

Ne tik sostinėje, bet ir mažesniuose miestuose ar miesteliuose galima kurti verslą. Šituo įtikinti jaunuosius verslininkus mėgino patyrę ir jau lyderių vardą pelnę garsūs verslininkai. Kaip jiems sekėsi pakelti dvasią, o drauge dalyti patarimus, rodys Lietuvos televizija, pristatanti dokumentikos laidų ciklą „Lietuva gali“. Laidos konsultantu tapęs verslininkas Ilja Laursas patarinėjo rąstinių namų statytojui, Vladas Bumelis – dviračių įmonės šeimininkui, Robertas Dargis – metalo konstrukcijų verslo steigėjui.

„Bet kokie du verslai yra labiau panašūs, nei skirtingi“, - mano medienos verslo atstovą konsultavęs IT srities verslininkas I.Laursas.<br>J.Stacevičius
„Bet kokie du verslai yra labiau panašūs, nei skirtingi“, - mano medienos verslo atstovą konsultavęs IT srities verslininkas I.Laursas.<br>J.Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 27, 2013, 2:36 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:30 PM

Jauniausias provincijos verslininkas, kuris tapo „Lietuva gali“ dalyviu, - 25 metų. Vyriausias, kuris pakliuvo į V.Bumelio globą, - šešiasdešimties.

Kaip pasakojo „Lietuva gali“ prodiuseris Edmundas Jakilaitis, ne vienas dalyvis po pirmojo susitikimo su garsiaisiais konsultantais suvokė, kad jo versle reikia viską iš esmės keisti.

Be to, ne vienas jų plačiai išsižiojo išvydęs savo įmonėje iki tol tik televizijos ekrane, spaudos puslapiuose ar internete matytus žmones.

Didžiausio pasaulyje nepriklausomo mobiliųjų programų portalo „GetJar“ įkūrėjas Ilja Laursas nė nedvejoja, kad regionuose verslas gali plėtotis, ir kaip vieną iš sričių per naujos laidos pristatymą nurodė, žinoma, informacines technologijas.

Vis dėlto filmuojant laidą jam teko pasidomėti visai kita sritimi – medienos ypatumais. Medinių rąstų namų gamyba – tokios srities jaunąjį verslininką teko konsultuoti aukštųjų technologijų vilkui I.Laursui.

„Bet kokie du verslai yra labiau panašūs, nei skirtingi“, - šypsodamasis kalbėjo I.Laursas.

Jam teko skirti nemažai laiko aiškinant jaunajam verslininkui apie tai, kaip motyvuoti savo darbuotojus.

Alkanumas – tokią regionų veiklių gyventojų ypatybę nurodė daugiau nei dvidešimt metų skaičiuojančios statybos įmonės „Eika“ steigėjas ir vadovas Robertas Dargis. Ir būtent tai, jo manymu, skatina judėti ir kurti. Kaip pamatas verslo plėtrai regionuose turėtų būti stipri bendruomenė, kuri telktųsi bendriems siekiams.

R.Dargiui teko padėti jaunajam verslininkui, kuris užsiima metalų konstrukcijomis.

„Kaip entuziazmą paversti žiniomis, kad pinigai nebūtų sukišti ne ten, kur nereikia, štai kas buvo svarbu“, - apie savo patyrimus projekte ir ko mokė mažiau patyrusį kolegą, pasakojo R.Dargis.

Kad regionuose galėtų spėriai plėtotis verslas, nedvejoja ir bendrovės „Biotechpharma“ vadovas Vladas Bumelis. Biotechnologijų specialistui teko konsultuoti dviračių įmonės šeimininką.

Jo globotiniu tapo šešiasdešimties metų verslininkas.

„Toks subrendęs jaunuolis, - šypsojosi V.Bumelis. - O dviračiai? Ką apie juos išmanyti reikia? Sėdi ir važiuoji“.

Kur kas daugiau su globotiniu jam teko kalbėtis apie kitus dalykus.

„Svarbu padėti viską susidėlioti į lentynas. Bet, kaip sakau, pradėkime kiekvieną kompaniją nuo vertybių.

Visuomet užduodu klausimą, kuo žmonės tikisi tapti po 5 metų? Reikia, kokį tikslą turi, susirašyti ant popieriaus. Viskas priklauso nuo galvos, nuo susidėliojimo“, - pridūrė V.Bumelis.

„Verslios Lietuvos“ verslo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius sakė, kad versliausi regionuose 18-24 metų žmonės. Tiesa, jaunimui labai svarbus finansavimo klausimas. Kad jis neužgultų sunkia našta, reikalinga ir valstybės parama. SEB banko viceprezidentas Aivaras Čičelis ir „Rokiškio pieno“ vadovas Dalius Trumpa mokė jaunus verslininkus 29 metų Ievą su 38 metų Tomą Malukus. Sutuoktiniai – Rokiškio rajono Brizgių kaime įsteigtos įmonės „Gyvas aliejus” šeimininkai.

„Mums konsultantai sudėliojo taškus ant i, sakydavo: „pagalvokite apie kainas, apie rinkodarą“. Iki tol mes viską darėme padrikai“, - pasakojo I.Malukienė.

Vis dėlto sutuoktiniai ne su visais patarimais sutikdavo – tarkim, nepakluso dėl etiketės, liko prie savo sugalvoto varianto.

Laida „Lietuva gali“ startuos po savaitės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.