ES ministrai V.Uspaskicho fabrike ragavo raugintų agurkų

Neformaliam susitikimui į Vilnių sugužėję ES šalių žemės ūkio ministrai pirmadienį nesirengia sakyti jokių oficialių kalbų. Jų tikslas – žvilgtelėti į šeimos ūkius Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Martynas Čerkauskas

Sep 6, 2013, 8:11 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:43 PM

Kartu su ministrais savitoje ekskursijoje dalyvauja ir Europos Komisijos narys, žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaras rumunas Dacians Cioloş.

Kadangi kai kurie už žemės ūkio politiką atsakingi ES pareigūnai vasarą jau viešėjo Kėdainių rajone esančiame Ilonos ir Virginijus Kuprevičių daržininkystės ūkyje, ministrams šįkart pasiūlyta aplankyti F.Vaitelio šeimos ekologinį gyvulininkystės ir augalininkystės ūkį, bei koncernui "Vikonda" priklausantį vaisių ir daržovių konservavimo fabriką "Kėdainių konservai". 

Vaišino tuo, ką pagamino

„Tikrai ministrams niekuo nesiskųsiu, - patikino Kėdainių rajone, Pernaravos kaime kartu su sūnumis ūkininkaujantis Feliksas Vaitelis. - Kuo jie gali padėti? Niekuo. Reikia, kad kiekvienas žmogus pats dirbtų. Tik tiek“.

Praėjusią savaitę jį dar kaustė šioks toks jaudulys, laukiant „minios“, - kone visų ES valstybių žemės ūkio ministrų. Šiandien, pirmadienį, juos jis jau vaišino paties išrūkytu kiaulienos skilandžiu bei vytinta jautiena.

„Ką patys valgom, tuo ir svečius vaišiname. Pasigaminame mėsos produktų tik sau ir draugams. Ir vytintos jautienos patys pasidarome, ir kiaulienos kumpį vieną kitą - lyg kokie italai - Parmos - pasivytiname. Mat sūnūs ir kiaulių užaugina ekologiškai. Bet į parduotuves nesitaikome. Nėra kada imtis didelės gamybos“, - paaiškino ūkininkas.

Grūdų tenka ir vokiečiams

Feliksas - vienas pirmųjų ūkininkų, Lietuvoje subūręs veislinių galvijų bandą. Ekologiniame ūkyje jis augina limuzinus, turi ir angusų veislės bulių. Jis pats valdo apie 225 hektarų žemės, tad iš paties užaugintų grūdų gamina savo galvijams pašarus. Tai, kas lieka, be vargo parduoda ekologiškų grūdų supirkėjams.

Tokiu būdu F.Vaitelio nukultas derlius atsiduria ekologiniuose danų, vokiečių ar kitų ES šalių gyvulininkystės ūkiuose.

„Keletą metų pats, tiesiogiai parduodavau grūdus vienam danų ekologiniam kiaulininkystės ūkiui. Tačiau tokia prekyba – didelis rūpestis. Kadangi supirkimo kaina nedaug tesiskiria, pastaruoju metu viską parduodu tarpininkams – Lietuvos grūdų prekybos įmonėms. O jos savo ruožtu prekiauja su ekologiniais ūkiais užsienyje“, - patirtimi dalijosi F.Vaitelis. Vis dėlto jam tenka praryti ir verslo kartėlio piliulių. Nes mėsinius galvijus, kuriuos užaugina ekologiškai, tenka parduoti kone už tokią pat kainą, kaip kad kiti ūkininkai parduoda užaugintus tradiciniu būdu. Kodėl?

„Norint parduoti juos tiesiai Vakarų įmonėms, reikia didelio kiekio. Ekologiškai daug galvijų neįmanoma priauginti. O Lietuvoje žmonių perkamoji galia yra maža“, - paaiškino ūkininkas. Ir netruko pasidžiaugti tuo, kad ne užsienio, bet būtent mūsų įmonės nuperka dalį ekologiniame ūkyje užaugintų galvijų mėsos. Savo darbuotojus ja maitina grūdų perdirbimo ir miltų gamybos bendrovė „Malsena“. Kitas pirkėjas – Kaune esantis restoranas „Medžiotojų užeiga“.

„Mūsų rūpestis – paskersti galvijus ir nugabenti toms įmonėms mėsą. Kitus galvijus parduodu mėsos perdirbimo įmonėms, o jos savo ruožtu ekologišką mėsą eksportuoja“, - kalbėjo ūkininkas.

Kaime – tuštoka

Su tiesioginėmis išmokomis susijusias nuoskaudomis, kurias tenka praryti mūsų šalies ūkininkams, F.Vaitelis ministrų neapdalino. O kam? Juk jiems tai - jokia naujiena.

Užtat kalbėdamas su ministrais F.Vaitelis užsiminė ir apie tai, kas badyte bado akis: vis dar tuštėjantį Lietuvoje kaimą. Viena žmonių karta jame išmirė, kita – emigravo.

„Žmonių neįmanoma sulaikyti, juk jie Vakaruose daugiau uždirba. Tačiau būtų gerai, kad bent jau ūkininkų vaikai pasiliktų, - kad perimtų tai, ką tėvai sukūrė“, - svarstė F.Vaitelis.

27 ir 29 metų Vaitelių sūnūs, Donatas ir Mantas, ūkininkauja kaimynystėje. Jie taip pat neišsižadėjo ekologijos. Turi savo žemės, ekologiškai augina kiaules. Žaliava pašarams – kviečiais, baltyminiais augalais – taip pat apsirūpina patys.

„Vis dėlto, jei ne ES parama, kasžin, ar ir mano vaikai, kaip ir dauguma jaunų kaimo žmonių, nebūtų emigravę. Parama davė tam tikrą impulsą ir jiems kurtis kaime, steigti savo ūkius“, - kalbėjo F.Vaitelis.

Pasak F.Vaitelio, savo ūkyje jis yra įdarbinęs tris žmones, gyvenančius netoliese. Daugiau pagalbininkų jam nebereikia, mat daugybę darbų galima nudirbti su žemės ūkio technika.

Tikėtina, kad ir tuos tris žmones jis išgelbėjo nuo emigracijos. Taip jau yra, kad Vakarų ūkininkams talkina daugybė lietuvių, dirbančių tai, ko Lietuvoje išmoko.

„Reikia sukurti tokias sąlygas, kad nebūtų sudėtinga kaime įkurti nedidelių įmonių. Tačiau tai ne Europos šalių žemės ūkio ministrų, bet mūsų šalies Vyriausybės rūpestis“, - sakė F.Vaitelis.

Konservai ir... degtinė

ES valstybių žemės ūkio ministrai šiandien, pirmadienį, lankosi Kėdainių konservų fabrike, o iš jo traukia į Kauną, - į alkoholinių gėrimų bendrovę „Stumbras“.

„Staigmenų ministrams nerengėme. Tačiau jiems norime parodyti, kaip gaminama trauktinė „Trejos devynerios“ ir degtinė „Lithuanian vodla“. Tai du produktai, kurių geografinė kilmė saugoma ES teisės aktais“, - sakė bendrovės „Stumbras“ kooperatyvinių reikalų grupės vadovė Vaida Budrienė.

Be šių dviejų spiritinių produktų, kurių etiketėse įspaustas užrašas „Saugoma geografinė nuoroda“, Lietuvoje yra ir dar vienas - midus „Stakliškės“. O ir kitose ES valstybėse tokie gėrimai nesilieja upėmis.

Mat Europos Komisija, įteisindama spiritinių gėrimų su geografine nuoroda sistemą, užsimojo išskirti tik tuos gėrimus, kurie turi specifinių ypatybių ir gaminami tik tam tikrose vietovėse ar regionuose, pavyzdžiui, Prancūzijos Champagne regione gaminamas šampanas.

Po vieną kitą gurkšnį lietuviškos degtinės ir trauktinės ministrai ir šiandien paragaus.

Seimo opozicija šios dienos ministrų vojažą į Kėdainius įvertino kandžiai. Konservatoriams užliuvo, kad žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna ir Kėdainių konservų fabriko savininkas Viktoras Uspaskichas priklauso tai pačiai Darbo partijai. Pats ministras žurnalistams šiuos sutapimus komentavo paprastai. Esą Kėdainių konservų fabrikas yra labai modernus, todėl jį ir norėta parodyti užsienio svečiams.

Kėdainių fabrike ministrai ragavo įvairių gaminių - raugintų agurkų, morkų, marinuotų grybų, o dovanų gavo po marinuotą agurką stiklainėlyje su užrašu "After Party".

Beje, Kėdainių konservų fabrikas neišsižadėjo  prekės ženklo "Geras vaizdelis", bet stiklainius su akcininko V.Uspaskicho portretu kaip eksponatą laiko produktų sandėlyje. Ten ES ministrai tuos stiklainius ir matė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.