Kelionių rinkos naujoko veiklos pradžia - su abejonių šešėliais

Lietuvos turizmo arimuose kunkuliuoja aistros. Į rinkos senbuvių plotus taikosi naujokė „Go Planet Travel”. Tai kelia nerimą priešiškai nusiteikusiems konkurentams. Bet ant naujokės krinta šešėliai, besidriekiantys nuo kelionių rengėjo „Star Holidays” laikų.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2013-09-09 06:00, atnaujinta 2018-03-01 12:18

Akivaizdu, kad kelionių rengėjai įnirtingai kutena padus vieni kitiems.

„Go Planet Travel” žeria įtarimus didiesiems konkurentams: mano, kad jie skleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją apie „Go Planet Travel” ir taip trikdo sąžiningą konkurenciją, rašo „Lietuvos rytas“.

Į didžiųjų kelionių rinkos žaidėjų daržą skrieja ir daugiau akmenų iš „Go Planet Travel” pusės: esą jie įtikinėja kelionių agentūras nebendradarbiauti su rinkos naujoku, gąsdina nutraukti bendradarbiavimą, jei jos nepaklusiančios.

Novaturas”, „Tez Tour” ir kitos didžiosios kelionių agentūros neslepia dvejojančios naujokės startu ir sako, kad Lietuvos turistai ilgainiui atsirinks, kas patikimas kelionių rengėjas, o kas įtartinas.

Naujokų verslo pradžią temdo ir tai, kad prie su ja susijusių įmonių vairo stovi buvę bankrutavusio kelionių rengėjo „Star Holidays” vadovai ar kiti darbuotojai.

Nuo „Star Holidays” nukentėjo 1,3 tūkst. žmonių, o teismai tebesitęsia.

Vienos krypties jau atsisakė

„Go Planet Travel” kol kas suplanavo tik savo vasaros sezoną iki spalio pabaigos, o dėl žiemos tyli, bet žada pažerti įdomių pasiūlymų.

Ši įmonė nusitaikė ten, kur pelningiausia, – į Turkiją. Į šią šalį lietuviai nepaliaudami skrenda atostogų jau gerą dešimtmetį ir tai darys toliau. Tik poilsiautojų skaičius ribotas, nemažos dalies jų išgales apkarpė sunkmetis, tad įsitvirtinusi „Go Planet Travel” nugriebtų rimtą kąsnį nuo šio pyrago.

Antroji – Kreta. Į ją taip pat poilsiautojus skraidina „Novaturas” ir „Tez Tour”.

Tuo metu Tunisas, anksčiau puikavęsis ir rinkos senbuvių pasiūlymų sąraše, vargu ar ilgainiui pateisins lūkesčius.

Kaip aiškino kadaise ten turistus vežusios įmonės atstovas, Tuniso pakanka vienam kartui: pamatei ir nebėra ko grįžti.

O kelionių į Kiprą „Go Planet Travel” atsisakė praėjusią savaitę. Priežastis – įtampa kaimyninėje Sirijoje.

Taikosi ir į Egiptą

Pasak „Go Planet Travel” vadovo Karolio Urbelionio, jų vasaros sezonas trumpas – iki spalio pabaigos, o pirmųjų kelionių pasiūlymų parduota apie 85 proc.

„Kelialapius pardavinėti pradėjome vos prieš pusantro mėnesio, todėl tokie rezultatai džiugina”, – aiškino K.Urbelionis.

Kiek kelialapių iš viso jau pardavė, įmonės vadovas neatskleidžia. Kol kas nesako ir koks būsiantis artėjantis žiemos sezonas.

K.Urbelionis teatskleidė, kad siūlys lietuviams keliauti ne vien užsakomaisiais reisais, bet ir reguliariaisiais į Pietų Ameriką ar Aziją.

Anksčiau „Go Planet Travel” skelbėsi bendradarbiausianti su oro bendrovėmis „Turkish Airlines”, „Finnair”, „Utair”.

Velkasi praeities šleifas

Vis dėlto užsakomaisiais reisais rinkos naujokės klientus skraidins oro bendrovė „Grand Cru Airlines”, kaip ir „Go Planet Travel”, priklausanti pernai įkurtam tarptautiniam holdingui „Grand Go Group Ltd.”.

Holdingo įkūrėjas – daugiau nei 20 metų turizmo srityje dirbantis Chambi Charalambous, kurio, kaip skelbia „Go Planet Travel”, valdomų įmonių „A.CH” grupė vien Kipre aptarnauja 300 tūkst. klientų per metus.

Tam pačiam holdingui Lietuvoje priklauso ir atvykstamojo turizmo bendrovė „Go Baltic Travel”, kuriai vadovauja Martynas Laivys – buvęs bankrutavusių kelionių organizatoriaus „Star Holidays” ir oro bendrovės „Star1 Airlines” vadovas. M.Laivys kadaise vadovavo ir „Tez Tour”.

„Star Holidays” dirbo ir K.Urbelionis – vadovavo vienam departamentų.

„Buvau samdomas darbuotojas. Įmonė buvo moki, kol prasidėjo problemos. Tai lėmė padėtis rinkoje, konkurentai numušė kainas”, – kalbėjo K.Urbelionis.

Į akis krinta ir „Go Planet Travel” sąsajos su M.Laiviu, kuris, oro bendrovės „Star1 Airlines” administratoriaus manymu, kaltas dėl dalies finansinių bėdų, paskandinusių „Star Holidays”.

„Nėra smagu, kad žmogus turi tokios patirties. Kita vertus, Lietuvoje nėra labiau patyrusio turizmo vadovo nei Martynas”, – kolegą gyrė K.Urbelionis.

Tiesa, po ilgų vadovavimo metų „Tez Tour” skaudžiai kirto buvusiam vadovui: M.Laiviui įmonė pateikė milijoninį ieškinį ir apkaltino dėl suprastėjusių veiklos rezultatų.

Vėliau „Tez Tour” ieškinį pralaimėjo, tačiau, pasak M.Laivio, smarkiai pakenkė tuometėms jo vadovaujamoms įmonėms „Star1 Airlines” ir „Star Holidays” bei reputacijai.

M.Laivio vadovaujamą bendrovę „Go Baltic Travel” holdingas „Grand Go Group Ltd.” įsigijo vasaros pradžioje (100 proc. akcijų, sandorio vertė neskelbiama).

Negaili kritikos naujokui

„Go Planet Travel” konkurentai „Novaturas” ir „Tez Tour” neslepia dvejonių ir kritikos naujoko atžvilgiu.

„Turizmo verslo sektorius labai jautrus bet kokiems sukrėtimams. Kiekvieno kelionių organizatoriaus ar agento bendravimas su klientu grindžiamas pasitikėjimu. Kita vertus, organizatorius privalo pelnyti ir keliones pardavinėjančių agentūrų pasitikėjimą”, – aiškino „Tez Tour” atstovė Inga Aukštuolytė.

Anot jos, akivaizdu, kad „Go Planet Travel” nepavyko užmegzti normalių santykių su svarbiais partneriais, pavyzdžiui, su „Baltic Clipper” ar „West Express”.

„Matome, kad „Go Planet Travel” laviruoja tarp kainos ir kokybės santykio. Jeigu klientų lūkesčiai dėl kokybės nebus patenkinti, verslas bus trumpalaikis, bet žaidimas kainomis kelia grėsmę visiems rinkos dalyviams. Tad laikomės labai atsargios pozicijos vertindami „Go Planet Travel” veiklą”, – sakė I.Aukštuolytė.

„Tez Tour” kritikuoja ir tai, kad naujokai atšaukė keliones į Kiprą dėl įtemptos padėties Sirijoje.

„Tai ne visai sąžininga tiek prieš keliones į Kiprą pardavusias agentūras, tiek prieš jas įsigijusius pirmuosius įmonės klientus. Po to pasitikėjimas „Go Planet Travel” gali kristi dar labiau”, – sakė I.Aukštuolytė.

Jai pritarė ir „Novaturo” generalinis direktorius Linas Aldonis: „Star Holidays” bankroto metu tuomečiai įmonės vadovai kaltino konkurentus dėl to, kas įvyko. Kas galėtų paneigti, kad tie patys vadovai nestovi už „Go Planet Travel”?

Atrodo, kad kartojasi ta pati retorika. Kyla klausimas, ką pati kompanija veikia rinkoje, jei negali pasiūlyti to, kas būtų patrauklu klientams, ir tokiu būdu pripildytų lėktuvus. Juk visi rinkos dalyviai veikia tomis pačiomis laisvosios rinkos sąlygomis.”

Atsargi ir kelionių agentūra „Estravel” – ji „Go Planet Travel” kelionių nepardavinėja. Kaip sakė jos vadovė Žydrė Gavelienė, agentūrą trikdo įmonės atstovų praeitis.

„Ketiname palaukti apie porą metų ir, jei įmonei gerai seksis, savo klientams siūlysime ir jų keliones”, – sakė „Estravel” vadovė.

Tiesa, mažesnės kelionių agentūros pardavinėja naujokų siūlomas keliones.

Žada didinti kapitalą

Bendrovės „Go Planet Travel” vadovas K.Urbelionis pamėgino atremti priekaištus.

„Mūsų strateginiai partneriai – tarptautinis kelionių organizatorius „Biblio Globus”. Naudojamės jų rezervavimo sistema. Todėl mes galime konkuruoti ir geru aptarnavimu, ir gera kaina.

Grąžinsime nemokamo maitinimo skrydžio metu tradiciją – siūlysime karšto maisto ir šiek tiek gėrimų, vaikams – planšetinius kompiuterius. Keliones parduodantys agentai yra patenkinti”, – kuo skirsis nuo kitų, vardijo K.Urbelionis.

Jis tikino, kad „Go Planet Travel” yra užsitikrinęs akcininkų pagalbą: „Mūsų įstatinis kapitalas – 500 tūkst. litų. Per 1–1,5 metų akcininkai investuos dar milijoną litų. Mes pragyventume žiemą neskraidydami, bet taip nedarysime. Apie žiemos sezoną paskelbsime rugsėjo viduryje”.

„Go Planet Travel” draudimas, kuris reikalingas tuo atveju, jei kelionių rengėjas nebegalėtų vykdyti savo veiklos, siekia 650 tūkst. litų.

„Ši suma yra pakankama, tačiau prieš žiemos sezoną ją didinsime. Palyginti su kitais, žinoma, tai atrodo nedidelė suma, tačiau kitų ir verslo apimtis kur kas didesnė”, – sakė K.Urbelionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.