Lietuvoje gaminamo ėdalo katėms receptų pavydėtų ir žmonės

Troškinta triušiena su užpilu arba želė, sultingi jautienos, tuno, vištienos krūtinėlės gabaliukai tirštame padaže, mėsos karpačio primenantys delikatesai, praturtinti  būtinais vitaminais ir mikroelementais – iš viso apie 200 skirtingų receptūrų. Jas Klaipėdos rajone veikiančioje gamykloje "Mars Lietuva" kuriantys meistrai stengiasi, kad nenusiviltų šių produktų vartotojai. Tik šių vartotojų nuomonės dėl skonio nepaklausi. Tai katės. 

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 12, 2013, 5:58 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:39 AM

„Tokių gardėsių sau leisti gali ne kiekvienas žmogus, ką jau kalbėti apie kates“, - panašių replikų kačių ėdalo gamintojai išgirsta dažnai. „Jeigu šio maisto suvalgytų žmogus, jam tikrai nieko nenutiktų, bet prieš tai derėtų užberti šiek tiek druskos ir prieskonių“, - šypsodamasi paaiškino bendrovės „Mars Lietuva“ tyrimų ir vystymo skyriaus vadovė Nijolė Kairienė. 

Gamykloje per metus pagaminama beveik 80 tūkst. tonų kačių ėdalo. Tačiau tik šimtoji dalis šio kiekio pasiekia mūsų šalies prekybos centrus. Didžioji gerai žinomų pavadinimų „Whiskas“, „Kitekat" ir „Sheba“ produkcijos dalis iškeliauja į Vakarų Europą.

Pasirodo, tik vos daugiau nei penktadalis lietuvių, namie laikančių kates, jas šeria specialiai šiems gyvūnams skirtu ėdalu – daugelį augintinių lietuviai maitina tuo, kas lieka nuo stalo. 

Išrankiausi anglai ir italai

Gamykloje keturiomis pamainomis dirba per 800 darbuotojų. Per dieną Gargžduose pagaminama apie 250 tonų kačių ėdalo – tiek, kiek užtektų pamaitinti visas Lietuvos namines kates.

„Mars Lietuva“ vadovai pastebi, jog per dvidešimt pastarųjų metų kačių šeimininkų įpročiai pamažu keitėsi ir Lietuvoje. Nors lietuviai lieka ištikimi mėsos ir žuvies pagrindu pagamintam ėdalui „Kitekat“, pamažu išdrįsta pasiūlyti savo augintiniams ir naujų produktų.

„Tautiečiai vis dar mokosi šerti naminius gyvūnus specialiai jiems paruoštu ėdalu“, - teigė bendrovės generalinė direktorė Aušra Žemaitienė. Šiuos žodžius patvirtina ir skaičiai.

Anglijoje 80-90 proc. auginamų kačių kasdien gauna joms pagaminto ėdalo, kai Lietuvoje ši dalis tesiekia vos 20 proc. Tačiau ir tai esą dukart daugiau nei prieš 20 metų.

Katės pamėgo daržoves

Anglijoje ir Vokietijoje veikiančiuose „Mars“ tyrimų centruose išbandoma ir tiriama įmonės gaminama produkcija. Šiame procese dalyvauja ir katės – joms duodama paragauti naujų gaminių, stebima, kaip juos priima katės organizmas. Bendrovės vadovai pabrėžia, jog tyrimai nėra intervenciniai, gyvūnai jų metu nėra kaip nors kankinami, jiems tiesiog pasiūloma paragauti ko nors naujo.

Gaminys turi būti patrauklus gyvūnui, o pakuotė – jo šeimininkui. Sėkmė garantuota tada, kai gamintojams pavyksta išpildyti ir katės, ir jos šeimininko norus. Kačių ėdalo gamintojai pastebi, jog keičiantis žmonių mitybos įpročiams, kinta ir produkcijos katėms pasiūla. Italai ir prancūzai pageidauja, kad į katėms skirtus „patiekalus“ būtų dedama daugiau daržovių – žirnelių, morkų, įvairių žolelių.

Katės ne mažiau įnoringos nei jų šeimininkai. Vienos labiau mėgsta ėdalą su žuvimi (sardine, tunu, lašiša), kitos – su mėsa. Daugelyje šalių katės ypač pamėgo ėdalą su kepenėlių užpilu.

„Mars Lietuva“ vadovai neslėpė turėję minčių biure laikyti katę, kuri padėtų išrinkti gardžiausius produktus ir kitaip talkintų įmonės meistrams. Bet šios idėjos teko atsisakyti paaiškėjus, jog kai kurie administracijos darbuotojai alergiški katėms. Tačiau čia gaminamą ėdalą mielai kramsnoja darbuotojų augintiniai namuose. „Mano katė Basilica ypač mėgsta „Sheba“ produktus, nors neatsisako ir „Whiskas“, - tikino A.Žemaitienė.

Gardėsiai ir gyvūnams, ir žmonėms

Iki 10 proc. žaliavos „Mars Lietuva“ perka iš vietos gamintojų, likusią importuoja. Gargžduose veikiančioje gamykloje kačių ėdalas gaminamas ir pakuojamas, čia pat gaminami ir pakuotės maišeliai. Šiuo metu įmonėje diegiama nauja įranga, leisianti pasigaminti dar daugiau pakuočių, kurios išvežiojamos ir kitoms šešioms „Mars“ grupės gamykloms Europoje.

Šiemet, kaip ir pernai, į gamybą žadama investuoti iki 20 mln. litų. Tai leis padidinti gamybos apimtis iki 80 tūkst. tonų per metus.

Kačių augintojai pastaraisiais metais paskatino gamintojus keisti ne tik produkcijos sudėtį, bet ir pakuotes. Vis daugiau pirkėjų renkasi mažiausias – 50 gramų talpos pakuotes. Tokio kiekio užtenka vienąkart pašerti katę. Taip ėdalas išlieka šviežias. Ėdalą 50 gramų pakeliuose kol kas gamina tik Gargždų „Mars“ gamykla. Kitose grupės gamyklose ėdalas dedamas į 85 gramų ir didesnius pakelius.

„Mars“ gamyklose Europoje ir Azijoje gaminami itin populiarių prekės ženklų „Mars“, „Snickers“, „Bounty“, „Twix“, „Milky Way“ šokoladiniai batonėliai, taip pat ėdalas ir specialūs kramtalai šunims. „Mars Lietuva“ vadovai neatmeta galimybės, jog ateityje Gardžuose vėl bus gaminami gardėsiai ir šunims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.