Panevėžietis į alaus barą užsukti vilioja spiritizmo seansais

Senoviniame, beveik prieš 200 metų statytame mediniame name Panevėžio centre įsikūrusioje seklyčioje „Prie uosio“ nuo šiol lankysis ne tik originalaus naminio alaus mėgėjai, tačiau ir dvasios. Jas išsikviesti per spiritizmo seansus prie specialių stalų neseniai įrengtame „Paslapčių kambaryje“ siūlantis baro šeimininkas tikisi, kad čia apsilankys tik gerosios dvasios. Tuo tarpu apie šį sumanymą išgirdę katalikų dvasininkai įspėja, kad spiritizmas – ne pramoga, o pavojingas žaidimas su velniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 14, 2013, 2:09 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:08 AM

Tikisi sudominti dar daugiau moterų

Birutės gatvėje jau kelerius metus veikiančios seklyčios „Prie uosio“ savininkas, aludaris Vidmantas Perevičius lrytas.lt sakė, kad lankytojų, vertinančių pagal autentiškus jo šeimos receptus išvirtą alų, turintį kulinarinio paveldo sertifikatus, netrūksta.

Skirtingai nei daugelyje kitų alaus barų, čia užsuka ir nemažai dailiosios lyties atstovių. Šeimininko skaičiavimu, moterys sudaro apie 30 proc. seklyčios lankytojų.

Tačiau gali būti, kad moterų nuo šiol čia užsuks dar daugiau. „Greičiausiai nauja mūsų pramoga sudomins jas – juk moterys smalsesnės, nei vyrai, mėgsta įvairias paslaptis“, – spėja V.Perevičius, pristatydamas naujausią sumanymą – spiritizmo seansams skirtą „Paslapčių kambarį“. Verslininkas nesibaimina, kad seklyčioje gali apsigyventi piktosios dvasios – tikisi prisišaukti tik gerų.

Įamžino ir Nostradamą

Aludario bičiulis, keramikas ir lietuvių etnokultūros žinovas Algirdas Jonušis neseniai seklyčioje „Prie uosio“ įgyvendino originalią idėją – įrengė „Paslapčių kambarį“.

Dviejose patalpose buvo pastatyti 8 masyvūs ąžuoliniai stalai bei prie jų priderintos kėdės. Ant daugumos šių stalų A.Jonušis išdegino ir natūraliais ąžuolo, riešutmedžio, raudonmedžio dažais išpiešė spiritizmo seansams reikalingus simbolius, ant vieno stalo plokštumos įamžino garsųjį XVI amžiaus Europos aiškiaregį Nostradamą, laikomą spiritizmo pradininku. Pasak menininko, dekoruodamas stalus, jis panaudojo ir labirinto, spiralės motyvus, runas. Naudojantis šiais simboliais, galima ne tik bendrauti su dvasiomis, tačiau ir išsiaiškinti, protu ar širdimi vadovaujiesi – tereikia pabandyti įveikti ant stalo nupieštą labirintą.

Pasak menininko, vien išdeginti piešinio kontūrus prireikdavo apie 10 val., vėliau reikėdavo piešinius nuspalvinti specialiais beicais. Autoriau teigimu, toks vieno stalo dekoravimas vertas kelių šimtų litų.

A.Jonušio teigimu, dvasios egzistuoja jau tūkstantmečius, o kartu – ir žmonių noras su jomis bendrauti, pasinaudoti jų galiomis. Jau šamanystės laikais bendravimas su dvasiomis buvo skirtas ne pramogai, o gydymui.

Pasak A.Jonušio, ir sena tradicija – iškelti vainiką prieš dengiant naują stogą, iš tiesų yra skirta privilioti į naują namą gerąsias dvasias. Juk iškėlus pabaigtuvių vainiką, šeimininkas visus vaišina, gausiu maistu tuo pačiu ir gerąsias, namus saugančias dvasias prisivilioja, o tik tuomet stogą uždengia. Nors, atrodytų, patogiau būtų švęsti jau stogą uždengus.

Svarbus žvakės vaidmuo

Tai, kad katalikų bažnyčia neigiamai žiūri į spiritizmą ir vadina tai žaidimu su velniu, A.Jonušis žino. „Velnias – tik bažnyčios išmislas yra. Lietuvių mitologijoje jo nebuvo. Raguotas yra tik Ragutis – derliaus dievas su trišakiu ir gėrybių ragu“, – sakė panevėžietis menininkas. Jo teigimu, jei bendravimas su dvasiomis egzistavo 10 tūkst. metų, kodėl to nebegalima naudoti dabar?  Jau prieš kelis amžius, išpopuliarėjus spiritizmui, specialūs stalai bendravimui su dvasiomis stovėjo kone kiekviename Europos dvare.

Vis dėlto A.Jonušis nesiūlo baro lankytojams spiritizmu užsiiminėti tik dėl pramogos – pavyzdžiui, teirautis iššauktos dvasios, kiek dar alaus bokalų jam galima išgerti. „Reikia klausti rimtų, svarbių klausimų“, – įsitikinęs pašnekovas.

Pasak A.Jonušio, spiritizmo seansas atliekamas naudojant ant stalo padėtą apverstą lėkštelę arba tarsi švytuoklę pasitelkus ant siūlo užvertą adatą. „Per spiritizmo seansą labai svarbus žvakės vaidmuo – kai dvasia ateina, žvakės liepsna suvirpa, kai išeina – taip pat. Po spiritizmo seanso būtinai paprašoma, kad dvasia išeitų, atidaroma orlaidė, su žvake apeinamas kambarys“, – pasakojo panevėžietis.

Dvasininkas – šokiruotas

Tuo tarpu Panevėžio vyskupijos kancleris Romualdas Zdanys, iš žurnalistų išgirdęs apie sumanymą Panevėžio alaus bare rengti spiritizmo seansus, buvo šokiruotas. „Jei tai nebūtų tikras atvejis, tai atrodytų tarsi Alfredo Hitchcocko siaubo filmo scenarijus. Iš vienos pusės alkoholis – „velnio lašai“, kurie piktnaudžiaujant naikina ir sielą, ir aukštesnius jausmus, paverčia žmogų bedvasiu padaru. Iš kitos pusės – per spiritizmo seansus užsiimama juodąja magija, o ji susijusi su piktąja dvasia, velniu. Ir dabar sujungti tuos dalykus – absurdas. Čia ne pramoga, o savižudžių klubas“, – lrytas.lt sakė dvasininkas.

Jo teigimu, kai protas ir siela aptemdoma alkoholiu, ir dar šaukiamasi velnio pagalbos, tai labai pavojinga. „Tai yra sprogstamasis miksas, kuris širdį, sielą ir jausmus išmėtys keliolikos kilometrų spinduliu“, – perspėja Panevėžio vyskupijos kancleris.

Pasak R.Zdanio, spiritizmo seansai – tai okultizmas, gryna juodoji magija. Tokie seansai yra uždrausti Bažnyčios, nes yra įrodymų, kad po tokių seansų žmogų gali apsėsti velnias. „Yra užfiksuota atvejų, kad norint pagydyti tokį žmogų, išvaduoti iš velnio įtakos, reikia ne vieno egzorcizmo seanso“, – sakė vyskupijos atstovas.

R.Zdanys sakė ir pats bandęs padėti ne vienam asmeniui, kuris su draugais jaunystėje yra žaisdamas kvietęs dvasias. „Po to pradėjo komplikuotis gyvenimai, prasidėjo kažkokios nelaimės, žmogui ėmė labai nesisekti. O pradėjus ieškoti priežasčių paaiškėjo, kad viskas prasidėjo po spiritizmo seansų“, – įspėja dvasininkas. Jis perspėja, kad įvairūs būrimai, dvasių kvietimas yra žaidimas su velniu. O tai geruoju nesibaigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.